Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai pievērstu sabiedrības uzmanību ādas veselībai, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (Rīgas Austrumu slimnīca) 13.maijā, kad tiek atzīmēta Eiromelanomas diena, aicina cilvēkus bez maksas pārbaudīt ādas veidojumus. Tā portālu "Delfi" informē akcijas rīkotāji.

13.maijā jau sesto gadu Rīgas Austrumu slimnīcas "Latvijas Onkoloģijas centra" poliklīnikā (Rīgā, Hipokrāta ielā 4) no plkst. 14 līdz plkst. 16 pieredzējuši onkologi bez maksas pārbaudīs dzimumzīmes un ādas jaunveidojumus, kā arī sniegs konsultācijas par ādas veselības jautājumiem. Atšķirībā no ierastās prakses, šīm ārstu konsultācijām nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Aicinām uz bezmaksas pārbaudēm pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 67000610, sūtot e-pastu uz pieraksts@aslimnica.lv, vai aizpildot elektronisko pieraksta formu mājas lapā www.aslimnica.lv.

Kā akcentē Rīgas Austrumu slimnīcas onkoloģijas galvenais speciālists dr. Jānis Eglītis, pēdējās desmitgadēs ir vērojama tendence pieaugt saslimstībai ar ādas vēzi. Ik gadu vidēji ādas vēzis tiek konstatēts ap tūkstotim pacientu, vairāk nekā 50 pacientu ar šo diagnozi ik gadu mirst.

Tāpat ārsti novērojuši tendenci, ka pēdējā desmitgadē ādas vēzis tiek diagnosticēts gados jauniem pacientiem. Ja agrāk visbiežāk ādas vēža pacienti bija 70 līdz 80 gadu veci, tad patlaban onkologi bieži sastopas ar pacientiem, kuriem ir nedaudz virs 30 gadiem.

Dr.J.Eglītis to skaidro ar paradumu maiņu mūsu sabiedrībā, kad cilvēki vairāk laika pavada Dienvidu zemēs, kur saules starojuma intensitāte mūsu gaišajam ādas tipam nav īsti piemērota, turklāt arvien biežāk tiek apmeklēti solāriji, kas arī negatīvi ietekmē ādas veselību. Būtiska ir arī profilakse, samazinot ultravioletā starojuma daudzumu (t.s. solārija apmeklējumu) un lietojot atbilstošus saules aizsargkrēmus, apģērbus un saulesbrilles.

Lai samazinātu saslimšanu ar melanomu un citiem ādas vēža veidiem, būtiska nozīme ir laicīgai diagnostikai, jo šis audzējs ir vizuāli diagnosticējams, tāpēc viegli un veiksmīgi ārstējams agrīnās stadijās. Arī iepriekšējās Rīgas Austrumu slimnīcas rīkotajās bezmaksas pārbaudēs bija vairāki gadījumi, kad pacientiem savlaicīgi diagnosticēja nelabvēlīgas pārmaiņas ādas veselībā, nozīmējot tālākus izmeklējumus un nepieciešamo terapiju.

Stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" strādā multidisciplināra ārstu komanda - onkologi, ķirurgi, sejas žokļu ķirurģi, radiologi un onkoloģi ķīmijterapeiti, imunologi, kas nodarbojas gan ar savlaicīgu diagnostiku, gan audzēju mūsdienīgo terapiju. Statistika liecina, ka "Latvijas Onkoloģijas centrā" tiek ārstēta vairāk nekā puse no valstī reģistrētajiem ādas vēža pacientiem.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā. Tās sastāvā darbojas seši stacionāri: "Gaiļezers", "Latvijas Onkoloģijas centrs", "Linezers", "Biķernieki", "Latvijas Infektoloģijas centrs" un "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!