Jums sāp galva un jūs aizejat līdz tuvējai aptiekai izmērīt asinsspiedienu. Asinsspiediens ir būtiski paaugstināts un farmaceits iesaka jums tuvākajā laikā vai pat steidzami konsultēties ar ārstu... Kopā ar ģimeni jūs svētdienā pastaigājaties pa parku, kur notiek kārtējā akcija veselīga dzīvesveida popularizēšanai. Drīzāk "joka pēc" visa jūsu ģimene izmēra asinsspiedienu.
Jūsu asinsspiediens īsti neatbilst normai, un jums iesaka "jau tūlīt, pirmdien" pieteikties pie ārsta un parādīt rūpīgi, uz īpašas akcijas veidlapas uzrakstītos asinsspiediena skaitļus... Iespējams, jūs esat bijusi līdzīgā situācijā. Paaugstinātu asinsspiedienu konstatē ļoti daudziem cilvēkiem, tomēr tikai 50% no tiem uzsāk asinsspiediena ārstēšanu. Kāpēc? Cilvēki parasti ir informēti, ka paaugstināts asinsspiediens paaugstina infarkta, insulta un citu veselības problēmu risku. Savukārt, ārstēt paaugstinātu asinsspiedienu nav grūti – parasti pietiek ar zāļu lietošanu vienu reizi dienā... Kāpēc tomēr bieži vien izvēlas to nedarīt?

Galvenais iemesls ir visdažādākie mīti: "Es neko nejūtu, tātad tā nav nopietna slimība", "Ārsti tikai vēlas mūs padarīt atkarīgus no zālēm, kuru pārdošana citiem nes peļņu", "Ja sākšu lietot zāles, tad kļūšu no tām atkarīgs", "Zāļu lietošana padarīs mani impotentu", "Kur nu manā vecumā domāt par ārstēšanos! Gan pienāks vecums, tad paskatīsimies...", "Cilvēkiem manos gados, pāri pusmūžam, visiem ir paaugstināts asinsspiediens", "Ja asinsspiediens ir par zemu, tad es nespēju strādāt, jo visu laiku reibst galva", "Mana kaimiņiene izmēģināja tūkstošiem visādu zāļu un apmeklēja labākos profesorus, tomēr asinsspiediens nepazeminājās", "Bet mana kaimiņiene cītīgi ārstēja asinsspiedienu visu mūžu, darīja visu, ko ārsti lika, tomēr neizbēga no infarkta..."

Tomēr, ja nu nevēlamies aizvadīt savu dzīvi, balstoties uz leģendām un teikām, nekaitēs pavisam nedaudz zināt par to, kāpēc asinsspiediens būtu jāārstē un kas var palīdzēt asinsspiedienu pazemināt. Jo daudzi faktori, kas ietekmē asinsspiedienu, ir mūsu pašu rokās.

Kas ir asinsspiediens un kas to paaugstina?

Asinsspiediens ir asins plūsmas spiediens uz artēriju sienām. Asinsspiedienu ietekmē daudzi faktori – asinsvadu paplašināšanās vai sašaurināšanās, aptaukošanās, iedzimtība, dažādi hormoni, fiziskā slodze, stress, alkohola lietošana, smēķēšana.

Kādam jābūt normālam asinsspiedienam?

Asinsspiediens nedrīkstētu pārsniegt 120/80 mm Hg staba. Gados vecākiem cilvēkiem "asinsspiediena norma" nemainās. Ja asinsspiediens ir 120-139/80-89, tas tiek uzskatīts par "robežhipertensiju". Dažos gadījumos, piemēram, cukura diabēta slimniekiem, asinsspiedienu jāsāk ārstēt, tiklīdz tas pārsniedz 120/80, jo šai cilvēku grupai asinsspiediena paaugstināšanās daudz būtiskāk apdraud veselību.

Kas liecina par paaugstinātu asinsspiedienu?

Cilvēkam var nebūt pilnīgi nekādu pazīmju, kas liecinātu par paaugstinātu asinsspiedienu. Dažos gadījumos var būt galvassāpes (biežāk – pakausī), galvas reibonis. Tikai izteikti paaugstināta asinsspiediena gadījumā ir ļoti stipras galvassāpes, sāpes sirds apvidū, pat slikta dūša, izteikts nemiers. Ja tas tā ir, tad steidzami nepieciešama ārsta palīdzība.

Kāpēc ir svarīgi, lai asinsspiediens atbilstu normai?

Ja asinsspiediens ir mēreni paaugstināts, cilvēka pašsajūta nemainās, tomēr pat mēreni paaugstināts asinsspiediens ilgākā laika periodā negatīvi ietekmē asinsvadus.

Paaugstināts asinsspiediens:

  • Veicina aterosklerozes attīstību – sekmē aterosklerotisko plātnīšu izgulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām.
  • Sašaurina asinsvadus. Vienkāršoti runājot, asinsvada sieniņa cenšas "aizsargāties" pret pastiprinātu spiedienu, ko rada paaugstināts asinsspiediens un tāpēc asinsvada sieniņa kļūst biezāka, asinīm vietas atliek mazāk un spiediens asinsvados pieaug. Veidojas apburtais loks. Jāatceras, ka asinsvadi caurauž ikvienu vietu cilvēka ķermenī, tāpēc paaugstināta asinsspiediena nodarītais kaitējums ir ievērojams.
  • Sekmē sirds slimību - sirds išēmiskās slimības, kardiomiopātijas, infarkta attīstību, kā arī ievērojami palielina insulta risku.
  • Sekmē nieru bojājumu veidošanos, nieru mazspējas attīstību.
  • Sekmē redzes bojājumus.
  • Piemēram:
    Ja diastoliskais ("apakšējais") asinsspiediens ir 90-99 mm Hg staba, tad insulta risks pieaug 2,3 reizes; ja diastoliskais asinsspiediens ir 100-109, tad insulta risks pieaug 4,2 reizes; ja diastoliskais asinsspiediens ir augstāks par 110 mm Hg, tad insulta risks pieaug 7, 1 reizi.

    Ja sistoliskais ("augšējais") asinsspiediens ir 140-159 mm Hg staba, tad mirstība no sirds un asinsvadu slimībām pieaug 2,5 reizes; ja sistoliskais asinsspiediens ir 160-179, tad mirstība no sirds un asinsvadu slimībām pieaug 3,5 reizes; ja sistoliskais asinsspiediens ir 180-209, tad mirstība no sirds un asinsvadu slimībām pieaug 5,3 reizes.

    Dažām cilvēku grupām ar vēl citiem, papildus riska faktoriem (cukura diabētu, paaugstinātu lipīdu jeb tauku daudzumu asinīs), šīs risks ir vēl lielāks.

    Iespējams, jūsu asinsspiediens ir 140/90 mm Hg, jūs to uzskatāt par "tikai nedaudz paaugstinātu. Nav jau vērts uzreiz skriet pie ārsta..." Tomēr jums ir vairāk kā 4 reizes lielāks insulta risks un 2,5 reizes lielāks nāves risks no sirds un asinsvadu slimībām nekā cilvēkiem ar zemāku asinsspiedienu. Iespējams, jūs varētu būt drošāks par savu nākotnes plānu sekmīgu īstenošanos tad, ja uzsāktu paaugstinātā asinsspiediena ārstēšanu.

    Kā un kad mērīt asinsspiedienu?

    Jūsu ārstam būtu jāizmēra asinsspiediens, veicot jūsu veselības pārbaudi. Ja ārsts vēlas noskaidrot, kāds ir jūsu asinsspiediens ilgākā laika posmā, kā arī - ja jums jau konstatēts paaugstināts asinsspiediens (hipertensija) un jūs lietojat zāles asinsspiediena pazemināšanai, tad ir ieteicama asinsspiediena paškontrole, t.i. – asinsspiediena mērīšana mājās, izmantojot aptiekā nopērkamu elektronisku ierīci asinsspiediena mērīšanai.

    Mēriet asinsspiedienu miera stāvoklī (vismaz piecas minūtes pēc fiziskās slodzes pārtraukšanas). Asinsspiediena mērīšanas biežums atkarīgs no jūsu ārsta ieteikumiem.

    Asinsspiediena mērījuma rezultātu pierakstiet un vēlāk informējiet ārstu par asinsspiediena paškontroles rezultātiem!

    Vai ir iespējams pazemināt asinsspiedienu bez zālēm?

    Jebkurā gadījumā ārsts jums ieteiks veselīga dzīvesveida pasākumus asinsspiediena pazemināšanai. Tie ir noderīgi gan paši par sevi, gan arī kopā ar asinsspiedienu pazeminošām zālēm. Izmērot asinsspiedienu un veicot veselības pārbaudi, ārsts ieteiks, vai varat sākumā mēģināt pazemināt asinsspiedienu tikai ar dažādiem veselīga dzīvesveida paņēmieniem.

    Dzīvesveida pārmaiņas, kas sekmē asinsspiediena pazemināšanos ir:

  • Smēķēšanas pārtraukšana.
  • Alkohola patēriņa samazināšana.
  • Liekā svara samazināšana.
  • Ikdienas fiziskās aktivitātes palielināšana.
  • Vārāmās sāls patēriņa ierobežošana līdz 2 g (nepilna tējkarote) dienā.
  • Dārzeņu, šķiedrvielām bagātu produktu iekļaušana uzturā.
  • Treknu produktu, kūpinājumu, desu, treknu sieru lietošanas samazināšana, jo šie produkti vienlaikus satur arī daudz sāls.
  • Asinsspiediena pazemināšanai izmanto arī dažādas zāļu tējas, pārtikas piedevas, kā arī speciālus vingrinājumus stresa samazināšanai, psihoterapiju, fizioterapijas procedūras, jogu. Bet, ja tas tomēr neizdosies un būs jāuzsāk lietot zāles, dzīvesveida pārmaiņas, ko būsiet pirms tam veikusi, nebūs veltīgas! Arī tad, ja veselīga dzīvesveida principu ievērošana tomēr nepazemina jūsu asinsspiedienu līdz normai, turpiniet tos ievērot! Veselīgs dzīvesveids ir pamats zāļu iedarbīgumam.

    Kādas zāles lieto asinsspiediena pazemināšanai?

    Ārsts izvēlēsies zāles, kas ir jums piemērotas, ņemot vērā sirds un asinsvadu sistēmas stāvokli un citas veselības problēmas.

    Dažkārt cilvēki kavējas uzsākt ārstēšanos ar zālēm asinsspiediena pazemināšanai, jo baidās no zāļu blakusparādībām, "kaitīgas iedarbības uz aknām" vai citu iemeslu dēļ. Pārrunājiet šīs bažas ar savu ārstu! Ārsts jums izskaidros, vai ir pamats jūsu šaubām un uztraukumam, kā arī informēs par konkrēto zāļu iespējamām blakusparādībām. Ja zāles slikti ietekmēs jūsu pašsajūtu, ārstēšanos varēs nekavējoties mainīt.

    Ja nu jums šķiet, ka zāles nepalīdz...

    "Visiem maniem radiem bijis augsts asinsspiediens. Viņi to ārstēja, bet nekas nelīdzēja. Tas mums ir iedzimts un tur neko nevar darīt..."

    Ja esat uzsākusi lietot zāles, bet asinsspiediens vēl joprojām ir paaugstināts, nedrīkstētu pārtraukt asinsspiediena paškontroli un ārstēšanu. Dažkārt jānogaida zināms laiks, lai precizētu zāļu ietekmi uz asinsspiedienu. Ja tomēr tā nav pietiekoša, jāizvēlas citas zāles vai jālieto zāļu kombinācija. No tā nevajadzētu baidīties. Bieži vien nepieciešami divi preparāti, lai asinsspiediens sasniegtu mērķa līmeni.

    Mūsdienās ir pieejamas ļoti iedarbīgas zāles asinsspiediena pazemināšanai. Šodien asinsspiedienu iespējams sekmīgi ārstēt. Tomēr nepieciešama gan jūsu ārsta profesionalitāte, gan arī jūsu gatavība izpildīt ārsta norādījumus un neatlaidība.

    Cik ilgi jāārstē paaugstināts asinsspiediens?

    "Jā, dakter, es izlietoju visu paciņu ar zālēm, ko jūs man izrakstījāt. Es cītīgi lietoju zāles ilgāk par mēnesi! Vai tad ar to vēl nebija diezgan?!"

    Zāles asinsspiediena pazemināšanai jālieto ilgstoši. Pagaidām vēl nav pieejamas zāles, kas "izārstētu" paaugstinātu asinsspiedienu. Asinsspiediens atkal pārsniegs normālos skaitļus, ja jūs pārtrauksiet lietot zāles asinsspiediena pazemināšanai.

    Fakti par veselīga dzīvesveida labvēlīgo ietekmi uz asinsspiedienu ir patiesi. Ja jums izdosies būtiski samazināt stresu un ķermeņa svaru, ja samazināsiet sāls daudzumu uzturā un TV skatīšanos aizstāsiet ar pastaigām kopā ar ģimeni vai mājdzīvnieku, riteņbraukšanu, (peldēšanu, kalnu slēpošanu, niršanu...), iespējams, asinsspiediens pazemināsies. Bet tad jūs to sajutīsiet uzreiz, pārbaudīsiet vairākkārt, un kopā ar ārstu varēsiet izlemt par asinsspiediena zāļu lietošanas pārtraukšanu.

    Kāpēc es nevaru lietot zāles tikai tad, kad jūtos slikti?

    Mēreni paaugstinātu asinsspiedienu nevar sajust. Tomēr tas kaitīgi ietekmē organismu un var izraisīt smagas, pat dzīvībai bīstamas sekas. Tieši tāpēc ir svarīgi regulāri (bet ne tikai reizi pa reizei) lietot ārsta ieteiktās zāles un veikt asinsspiediena paškontroli!

    Daži paņēmieni veselības uzlabošanai

    Iegādājieties mājdzīvnieku! Rūpes par mājdzīvnieku pazemina asinsspiedienu, paaugstina imunitāti, samazina stresu un trauksmes sajūtu. To sekmē hormonu dopamīna un serotonīna izdalīšanās, spēlējoties ar dzīvniekiem, kas izraisa prieku un nomierina. Pētījumi liecina arī par to, ka mājdzīvnieku īpašniekiem retāk konstatē koronāro sirds slimību, kā arī paaugstinātu holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs.

    Samaziniet sāls daudzumu uzturā! Šis vienkāršais paņēmiens palīdz ievērojami samazināt infarkta risku. Sāli uzturam pievienojam mēs paši vai arī – to pirms mums jau paveic pārtikas ražotāji. Pirmais solis varētu būt – atteikties no sāls pievienošanas mājās gatavotai pārtikai vai arī – pakāpeniski samazināt pievienotās sāls daudzumu.

    Iegādājoties produktus veikalā, pievērsiet uzmanību etiķetēm! Uz tām jābūt norādītam arī pievienotās sāls daudzumam. Dažkārt iespējams izdarīt pārsteidzošus "atklājumus", apskatot un salīdzinot dažādu ražotāju izgatavotus viena veida produktus (piemēram, pelmeņus, dažādas salātu mērces un kečupu). Sāls daudzums mēdz būt ievērojami atšķirīgs!

    Ēdiet veselīgāk! Īpaša diēta, kas sekmē asinsspiediena pazemināšanos, balstās uz sekojošiem principiem:

  • Vairāk augļu, dārzeņu, piena produktu ar zemu tauku daudzumu;
  • Mazāk piesātinātām taukskābēm bagātu produktu un produktu, kas satur daudz holesterīna;
  • Vairāk pilngraudu produktu, zivju, riekstu;
  • Mazāk sarkanās gaļas un saldumu;
  • Vairāk magnija, kālija un kalcija.
  • Nepārstrādājieties un izgulieties! Pētījumos konstatēts, ka cilvēki, kuri strādāja 51 stundu nedēļā (tas būtu tikai 2 papildus darba stundas dienā vai 1 papildus dienu 5 dienu darba nedēļai!) par 29% biežāk bija paaugstināts asinsspiediens, nekā tiem, kuri strādāja 39 stundas nedēļā. Asinsspiediena paaugstināšanos sekmē tiešs stress, ko rada darbs (piemēram, nepieciešamība pieņemt atbildīgus lēmumus, nervozi klienti), kā arī fakts, ka bieži cilvēka pūles netiek pietiekoši novērtētas, viņa ieņemamais amats neatbilst tam, ko viņš vēlētos un, pēc savām domām, būtu pelnījis.

    Vairāk zivju ēdienkartē nekaitēs! Valrieksti, treknās jūras zivis un laši satur omega-3 taukskābes, kas, pēc pētījumos iegūtiem datiem, palīdz pazemināt asinsspiedienu. ("Jā, ir tomēr kāds labums no dažādām prezentācijām un pieņemšanām. Kaut citu reizi šķiet, ka lašus vairs negribas redzēt, tagad man varbūt radīsies jauns stimuls nemest papīrgrozā visus tos ielūgumus uz prezentācijām, ko biroja administratore no rīta pasniedz...")

    Neesiet vientuļa! Vientulība sekmē asinsspiediena paaugstināšanos, ja vien cilvēks patiesi ir vientuļš, nevis brīvprātīgi izvēlējies dzīvot vairāk vai mazāk nošķirti no citiem. Ja asinsspiediens ir mēreni paaugstināts, cilvēka pašsajūta nemainās. Tomēr pat mēreni paaugstināts asinsspiediens ilgākā laika periodā negatīvi ietekmē asinsvadus. Vientuļam cilvēkam ir mazāk iespēju gūt atbalstu.

    Tomēr vientulība nav tikai liktenis vai arī neveiksme, bet arī – jūsu pašu viedoklis par savu dzīvi. Jūs varat būt vientuļa gan ģimenes lokā, paziņu un kolēģu vidū un varat nebūt vientuļa, dzīvojot salīdzinoši nošķirti un bez tuvākām attiecībām ar kādu.

    Modernā sabiedrība sniedz ļoti daudz iespēju savu interešu izkopšanai un dialoga veidošanai ar citiem cilvēkiem, un nav svarīgi, vai aizraujaties ar pavārmākslu, adīšanu, budismu, peldēšanu āliņģī vai citu kādu nodarbi. Ikviens no veidiem ir labs, ja vien tas ved jūs pretī dzīves saules pusei, un tā ir – tur kur pulcējas cilvēki, ar kuriem spējat just tuvību...

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!