Visbiežāk ārsts jau vizuāli redz bojātās kāju vēnas, kaut arī reizēm pacientam vienkārši ir sūdzības par smaguma sajūtu kājās. Slimnieki ar venozo kāju patoloģiju tiek izmeklēti stāvus un guļus stāvoklī. Situācijas izvērtēšanai palīdz apskate un palpācija.

Vēsturiski tika pielietoti dažādi funkcionālās vēnu izmeklēšanas testi, piemēram Brodie-Trendelenburg, Perthes un citi, taču, attīstoties tehnoloģijām, tie savu nozīmi mūsdienās ir daļēji zaudējuši. Trendelenburga testā, izmantojot žņaugu, sekoja līdzi vēnu pildījuma izmaiņām dažādos kājas stāvokļos. Perthes testu veic līdzīgi un tas parāda apakšstilba perforanto veselumu.

Apskates laikā, pacientam stāvot, ārsts var novērtēt varikozo vēnu lielumu un lokalizāciju, tūsku potītes apvidū,nomērīt kāju apkārtmēru un iespējamās ādas vizuālo stāvokli. Savukārt, atrodoties guļus stāvoklī vēnas saplok un tās nav redzmas.Guļus stāvoklī iespējams novērtēt ādas trofiku,tūskainību,trofisko čūlu izskatu,lokalizāciju. Būtiki ir izpalpēt pulsu uz pēdu, paceles un cirkšņa rajona artērijām. Palpējot*, ārsts jau var aptuveni noteikt, kurš segments ir slēgts. Kāju artēriju slimības gadījumā pasliktinās asinsapgāde, pēdas kļūst vēsas, āda plānāka, iezilgani sārta vai bāla,var veidoties trofiskas cūulas uz pēdu pirkstiem vai papēža rajonā. Galvenā artēriju slēguma pazīme ir pulsa iztrūkums uz pēdu artērijām. Šie bojājumi attīstās progresējot aterosklerozei gados vecākiem cilvēkiem, taču īpaši bīstams un veicinošs faktors ir smēķēšana, cukura diabēts un ilgstoši paaugstināts holesterīna līmenis asinīs.

Klīniskie izmeklējumi veicami, lai noteiktu trombu esamību vēnās, vēnu vārstuļu funkciju un vēnu anatomisko uzbūvi un īpatnības. Arteriālā spiediena mērīšana uz kāju un augšdelma artērijām ļauj izrēķināt potītes /augšdelma indeksu, kas uzskatāmi parāda arteriālās asinsrites nodrošinājumu kājās. To sauc par segmentāto doplerogrāfiju un tā ir lēta, neinvazīva un informatīva metode. Ja nepieciešama vēl precīzāka izmeklēšana, jāveic kāju un iegurņa artēriju angiogrāfija. Tā ir invazīva procedūra, jo vēnā tiek ievadīta rentgenkontrastviela. Izmeklēšana ir arī dārga, tomēr tā precīzi vizualizē artērijas un ir iespējams droši noteikt bojājumu apjomu un izvēlēties atbilstošāko ārstēšanas metodi.

Retos gadījumos vēnu izmeklēšanā lieto digitālās subtrakcijas, magnētiskās rezonanses vai datortomogrāfijas flebogrāfiju. Tā sniedz kopēju vizuālu pārskatu par venozo sistēmu. Izmeklējums ir noderīgs dažādu iedzimtu patoloģiju diagnostikā, taču nesniedz priekšstatu par vēnu vārstuļu darbību. Flebogrāfija ir invazīva un dārga metode, jo vēnā ievada kontrastvielu, kas palīdz nofotografēt un saskatīt asinsvadus.

Laikus veicot izmeklēšanu un uzsākot ārstēšanu, iespējams novērst slimības attīstīšanos, jo nereti ar neapbruņotu aci pirmās vēnu slimības pazīmes, kā arī slēptās varikozes formas manīt nevar. Par "zelta standartu'' vēnu izmeklēšanā uzskatāma duplekssonogrāfija.

Kas ir duplekssonogrāfija?

Ultrasonogrāfija (US) laikā pielieto augstas frekvences skaņas - ultraskaņas viļņus, kas, pateicoties dažādam audu blīvumam, producē melnbaltu kādas ķermeņa daļas vai orgānu attēlu. Ar ultraskaņas palīdzību arī var redzēt asinsvadus, bet tas nedod iespēju novērtēt asins plūsmu asinsvadā. Parasto ultrasonogrāfiju apvienojot ar speciālu doplera iekārtu, tiek iegūta iespēja redzēt gan krāsainu asins plūsmu asinsvados, gan izmērīt tās ātrumu ar speciālas grafiskas līknes palīdzību. Asinis plūsma vienā virzienā iekrāsojas sarkanā krāsā, bet otrā- zila. Asinsvadu izmeklēšanu ar ultraskaņu sauc par duplekssonogrāfiju (Duplex US).

Diagnostikas laikā uz ādas tiek uzklāta speciāla ūdens želeja, kas uzlabu ultraskaņas viļņu pārvadi audos. Tad pa ādu tiek virzīts detektors- instruments, kas izstaro ultraskaņu un uztver no orgāniem atstarotos viļņus. Izmeklēšana ir absolūti nesāpīga, nerada veselībai kaitīgu starojumu un veicama jebkura vecuma pacientiem, tai skaitā arī grūtniecēm. Pirms tās nav nepieciešama sagatavošanās, tomēr vēnu diagnostika precīzu informāciju sniedz tikai tad, ja pacientu izmeklē stāvus vai speciālas slīpas pamatnes ar kājām uz leju, lai gravitācijas spēks pareizi iedarbotos uz asins plūsmu Izmeklēšana ilgst aptuveni 10 - 20 minūtes un rezultātu iespējams saņemt uzreiz pēc izmeklēšanas. Izmeklējuma slēdzienu vislabāk attēlot uz speciālām veidlapām, vizuāli iezīmējot shēmā bojātos vēnu segmentus un norādot gan venozā atvilņa ilgumu, gan vēnu diametru Šis shematiskais zīmējums cilvēkam sniedz izpratni par bojātajiem sektoriem un veselajiem.

Kad pielieto duplekssonogrāfiju?

Izmeklējot kāju vēnas ar Duplex US metodi, var precīzi izmērīt asins pretplūsmu vēnās, iegūt precīzu informāciju par dziļo un virspusējo vēnu stāvokli; pārliecināties cik nopietni ir bojāti vēnu vārstuļi, vēnu posmi, diagnosticēt trombozi un citas vēnu patoloģijas jau agrīnā stadijā; noteikt, vai vēnas ir slimas un operējamas, vai arī asinsvadi ir veseli, tuvu ādai un traucē tikai kosmētiski. Dažkārt uz kājām vizuāli ir redzamas zilganas vēnas (kapilāru tīklojums), taču tās ir pilnīgi veselas. Duplex US metodi pielieto arī, lai noteiktu plānojamās operācijas apjomu,  kā arī veiktu precīzu vēnu pirmsoperācijas iezīmēšanu. US kontrolē veic arī vēnu operācijas.

Kad vēlams veikt duplekssonogrāfiju?

- Ja nomāc nekonkrēta nepatīkama sajūta kājās, tās pastāvīgi ir nogurušas-pielietas kā ar svinu, veidojas tūska, smeldzošas sāpes, krampji kāju ikru rajonā.

- Pirms hormonālo līdzekļu lietošanas uzsākšanas, jo ar neapbruņotu aci pirmās vēnu salimšanas pazīmes manīt nevar. Ja ir tendence veidoties varikozām vēnām, hormonālie līdzekļi risku palielinās. Tā kā hormonālos preparātos esošās vielas atslābina plāno muskuļu slānīti, kas ir vēnas sieniņā, vēnai ir grūtāk nodrošināt pareizu asins plūsmu no kājas pēdas uz organismu. Sāk darboties gravitācijas spēka izraisīta pretēja virziena plūsma (no augšas uz leju).

-  Plānojot grūtniecību, lai piemērotu atbilstošus profilakses pasākumus.

-  Pēc bērniņa piedzimšanas. Vēnu varikoze ļoti bieži attīstās grūtniecības laikā, jo vēnu pārslodze pieaug- tās tiek ietekmētas gan hormonāli, gan mehāniski. Tomēr tā kā pēc grūtniecības hormonu līmenis organismā normalizējas- vēnas  iepriekšējo stāvokli atgūst lēnām, objektīvi novērtēt vēnu stāvokli var tikai gadu pēc dzemdībām. Tomēr, ja neatkarīgi no tā vai vēnu varikoze jau ir vai nav bijusi pirms grūtniecības, ārsts noteikti jāapmeklē piepeši izteikti pietūkstot vienai kājai. Daudzos gadījumos neārstētas vēnu varikozes gadījumā tromboze var izveidoties pirmajās nedēļās pēc grūtniecības.

-  Pirms kompresijas zeķu iegādes, lai pārliecinātos par vēnu veselību un atbilstoši to stāvoklim un vēlmēm izvēlētos pusgarās zeķes, garās zeķes vai zeķbikses ārstnieciskam vai profilaktiskam nolūkam. Jāatceras, ka ir gadījumi, kad zeķes nedrīkst valkāt, piemēram, ja ir kāda ādas infekcija vai ekzēma, kā arī tad,ja ir arteriāla slimība.

-  Profilaktiskā nolūkā, ja ietilpst riska faktoru grupā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Veselības centru 4" tematiskās nedēļas "Veselas kājas!" ietvaros.

Klientu ērtībām speciālisti konsultē un veic operācijas trīs vietās Rīgā: K. Barona ielā 115, tālr. 67847200, www.vc4.lv; Skanstes ielā 13, tālr. 67847102, wwww.edk.lv; (Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnika) un Brīvības gatvē 410 (Juglas klīnika). Klīnikas rīcībā ir 6 operāciju zāles un 3 dienas stacionāri. Pacientus konsultē arī VC4 filiālēs Grebenščikova ielā 1, tālr. 67144031 (Diagnostikas centrs) un Brīvības ielā 180, tālr. 67898980 (Diagnostikas nodaļa).

"Baltijas vēnu klīnikai" ir sadarbības partneri arī Latvijas reģionos (Daugavpilī, Kuldīgā, Liepājā, Ventspilī, Balvos, Rēzeknē, Līvānos).

Vairāk informācijas:

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=398

www.flebologija.lv

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39

http://www.edk.lv/lv/menu/jaunumi/?p=2

Twitter Dr_IntsUdris

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!