Foto: PantherMedia/Scanpix
"Viens no izplatītākajiem iemesliem kāpēc cilvēks dodas pie flebologa (vēnu ārsta) ir kosmētiskais jeb psiholoģiskais. Un, protams, tās ir sievietes, kuras grib, lai viņas kājas ir skaistas- bez mezgliem un bez zilām dzīslām. Diemžēl jāsaprot, ka vēnu problēmas piemeklē abus dzimumus un tās var izraisīt nopietnas komplikācijas tieši tamdēļ, ka kājas bieži vien izskatīties gluži veselas – nav redzamas nedz paplašinātas vēnas, nedz mezgli. Tomēr cilvēks reizi pa reizei var izjust smaguma sajūtu kājās, tās piepampst, naktīs ir krampji; parādās diskomforts kājās pēc smagas fiziskas slodzes vai sporta nodarbībām. Šīs pazīmes var liecināt, ka bojātas ir vēnas, kas atrodas nedaudz dziļāk un no virspuses nav redzamas. Tā kā sūdzības bieži vien kombinējas un var būt saistītas gan ar mugurkaula, gan pēdu problēmām vai citām saslimšanām, svarīgi pacientu izmeklēt un ārstēt kompleksi, speciālistiem sadarbojoties, kas iespējams Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā," stāsta asinsvadu ķirurgs, flebologs Ivars Prudāns.

Hroniska vēnu mazspēja (HVM) var izraisīt nopietnas komplikācijas. Viena no tām ir asiņošana, jo paplašināto vēnu dēļ āda un vēnu sieniņa kļūst plāna un jau pie mazākām traumām sākas asiņošana. Varikozo vēnu mezglos nepareizas, palēninātas asins plūsmas dēļ, pastiprinātas asins recēšanas vai vēnu sieniņu traumu gadījumā var veidoties arī trombi. Turklāt vēnu tromboze var pārsteigt pat pilnīgi veselu un jaunu cilvēku un izraisīt smagas sekas. Ilgstoši stāvot vai daudzas stundas sēžot saliektām kājām tiek traucēta asins cirkulācija dziļajās vēnās. Vēnu nepietiekamības gadījumā var rasties patoloģija. Ja ir neliels trombs kādā virspusējā vēnā, zarā vai muskuļu vēnā pieaug risks tam pārtapt lielākā. Tāpat, piemēram, ceļojot cilvēks cenšas mazāk dzert, lai nevajadzētu pārāk bieži staigāt uz tualeti. Asinis līdz ar to sabiezē, pirtis, alkohola lietošana šo procesu vēl pastiprina. Ja organisms ir atūdeņojies, arī veselās vēnās var izveidoties asins sabiezējums jeb trombs. Cilvēkam, sākot staigāt, trombs atraujas un nokļūst līdz plaušām, kas izraisa plaušu infarktu un pat nāvi.

Tāpēc vajadzētu veikt vēnu dupleksultrasonogrāfiju arī tad, ja šķiet, ka vēnas ir pilnīgi veselas, bet pirms gariem pārlidojumiem vēlams kādu nedēļu padzert flebotropās zāles, ceļojuma laikā vilkt kompresijas zeķes un ļoti daudz dzert. Staigāšana uz tualeti tikai uzlabos situāciju - jebkura izkustēšanās vēnām nāks pa labu.

Savlaicīgi neārstēta HVM var izraisīt vispārēju vēnu iekaisumu, neatgriezeniskas ādas izmaiņas- brūnus plankumus un āda sabiezējumus. Ja ir vēnu vārstuļu bojājumi, jebkura minimāla trauma, kairinājums vai pat kukaiņa kodums var pārvērsties nedzīstoša brūcē. Smagākā HVM izpausme ir venoza trofiska čūla, kas pakāpeniski palielinās un, pievienojoties infekcijai, sāpes kļūst izteiktākas, tiek apgrūtinātas kustības, pastiprinās "sulošanās'' un parādās nepatīkama smaka.

Tāpat jāatceras, ka daudzos gadījumos, kad slimības kombinējas, pirms citu ārstēšanas terapiju uzsākšanas, jāatrisina vēnu problēma. Piemēram, pirms plānveida vēdera dobuma vai citām traumatiskām operācijām (endoprotezēšana utt.), noteikti jāpārbauda vēnas un, ja tās slimas, jāizoperē, jo iepriekšminēto operāciju laikā vai ilgstoša mazkustīguma dēļ var izveidoties trombi, kas ir dzīvībai bīstami.

Raksts tapis tematiskās nedēļas "Soļo viegli!" ietvaros.

Īpašie piedāvājumi vēnu diagnostikai un ārstēšanai martā: 

40% atlaide Flebologa pirmreizēja konsultācija + duplekssonogrāfija 15.00Ls (iepriekš 25.00Ls)

Sīkāka informācija un iepriekšējs pieraksts:

Baltijas Vēnu klīnika

Rīgā; Kr. Barona ielā 115, Reģistratūras tālr. 67847200; 67847100,

www.vc4.lv, www.flebologija.lv

Dermatoloģijas un ķirurģijas klīnika

Rīgā; Skanstes ielā 50, 3.stāvā, Reģistratūras tālr.: 67847102, 28381189,

 www.edk.lv

Juglas klīnika

Rīgā; Brīvības gatvē 410, 5. stāvā, Reģistratūras tālr.: 67136282,

www.vc4.lv, www.juglasklinika.lv

VC4 Diagnostikas nodaļa

Brīvības ielā 180,3.stāvā, Reģistratūras tālr.67844250;67844267; 28631200

www.vc4.lv

Diagnostikas centrs

Rīgā, Grebenščikova ielā 1, Reģistratūras tālr. 67144031; 67143550; 27866655

www.vc4diagnostikascentrs.lv

Diplomātiskā servisa medicīnas centrs

Rīgā, Elizabetes ielā 57, 4.stāvā, Reģistratūras tālrunis: 67229942

www.dsmc.lv


 25% atlaide Mehāniskā limfodrenāža ( ar flebologa norīkojumu) 7.50Ls (iepriekš 10.00Ls)

Sīkāka informācija un iepriekšējs pieraksts:

Baltijas Vēnu klīnika

Rīgā; Kr. Barona ielā 115, Reģistratūras tālr. 67847200; 67847100,

4.Dimensija

Rīgā; Jeruzalemes ielā 1, Rīgā, tālr. 67016721; 26655577

www.dimensija.lv

"Wellslim Centrs"

Rīgā; Brīvības ielā 108, Reģistratūras tālruņi: 67298800, 28390860

www.wellslim.lv

 

Tikai martā - konsultējies pie flebologa un dāvanā saņem kuponu ar ievērojamām atlaidēm operācijām, kompresijas zeķēm un citām procedūrām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!