Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairāku valstu zinātnieki nākuši klajā ar pētījumu par valstīm, kuru iedzīvotāji slimo visretāk - izrādās, visveselīgākā valsts pasaulē ir Japāna, bet Latvija ieņem 79. vietu.

Pētījuma gaitā tika vērtēta dzīves kvalitāte un ilgums 187 valstīs, turklāt vīriešu un sieviešu veselību analizēja atsevišķi. Japāna bija līderpozīcijā abos sarakstos.

"Nav zināms, vai par to var pateikties viņu brīnišķīgajai ēdienkartei vai kvalitatīvajai veselības aprūpei, bet varbūt noslēpums slēpjas gēnos. Tomēr japāņi jebkurā gadījumā pēdējos 20 gados saglabājuši pasaulē veselīgākās nācijas statusu," izteikusies viena no pētījuma autorēm, doktore Lorīna Brauna.

Vīriešu veselības ziņā izcēlušās arī Singapūra un Šveice. Veselīgāko sieviešu topa otrajā un trešajā vietā ir Dienvidkoreja un Spānija.

Ceturto līdz devīto vietu vīriešu veselības reitingā ieņem Spānija, Itālija, Austrālija, Kanāda, Andora, Izraēla un Dienvidkoreja. Veselīgas sievietes savukārt dzīvo Singapūrā, Taivānā, Šveicē, Andorā, Itālijā, Austrālijā un Francijā.

Vīriešu veselība vissliktākā ir Lesoto, Haiti, Svazilendā, Čadā un Burkinā Faso, Dienvidāfrikas Republikā un Libērijā.

Pirmo simtnieku veselības jomā noslēdz Krievija, Austrumtimora un Irāka.

Pētījumā arī atzīts, ka vidējais pasaules iedzīvotāju dzīves ilgums turpina pieaugt, tāpat samazinās jaundzimušo mirstība - par 60 procentiem laika posmā no 1990. līdz 2010. gadam. Tai pašā laikā pieaug slimības dēļ darbnespējīgo cilvēku skaits.

"Mēs ieejam pasaulē, kurā darbnespēja kļūst par galveno problēmu iepretī pāragrai nāvei, kas dominēja iepriekš," piebilda pētījuma līdzautors no Vašingtonas universitātes, Kristofers Mjurejs.

No Baltijas valstīm veselīgākie cilvēki dzīvo Igaunijā (57. vieta), tai seko Latvija - 79. vieta un Lietuva - 81. vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!