Foto: PantherMedia/Scanpix
Viena no mūsu gadsimta cilvēku slimību iemesliem ir skābju un sārmu attiecību līdzsvara izmaiņas organismā. Mēs esam pārāk skābi. Stress un pārtikā lietotie produkti (kafija. majonēzi, kečups, šokolāde, alkohols, u.c.) veicina skāba pH līmeņa veidošanos organismā. Diemžēl, tie produkti parasti sastāda 8O% no mūsu uztura. Sārmainas vides uzturēšana ir organisma svarīgākā bioloģiskā funkcija.

Nevaram justies labi, ja ir problēmas zarnu traktā.  Zarnās rodas šūnas, kas spēj radīt imunoloģiski aktīvas vielas,  kas iznīcina vīrusus un baktērijas. Viss, kas notiek zarnu traktā, skar imunitāti. Lietojot uzturu, kurā nav organismam labvēlīgo baktēriju, bet ir tam kaitīgas vielas, šis process tiek traucēts, un imūnsistēmai rodas papildu darbs. Pārslodzi mūsu aizsargsistēmai izraisa arī uzturs, ja tiek pārsvarā lietoti produkti, kas izmaina  iekšējās vides pH, kas savukārt ietekmē visus bioķīmiskos un enerģētiskos procesus.  Liela  enerģijas  daļa tiek tērēta liekā skābuma neitralizēšanai. Organisma šķidrumi - asinis, limfa, starpšūnu šķidrums - kļūst skābi, tiek traucēta vielmaiņa un tad attīstās dažādas slimības. Zarnu traktā aktivizējas patoloģiskā flora, attīstās un progresē disbakterioze, uzņemtās barības vielas uzsūcas nepilnīgi, neveidojas vitamīni, asinīs samazinās skābekļa daudzums, ar to izskaidrojams hroniska noguruma sindroms gados jauniem cilvēkiem. It kā bez iemesla, vieglāk ķeras visādas kaites.

Skāba vide organismā veicina arī parazītu, vīrusu un nelabvēlīgo baktēriju vairošanos. Kad organismā atjaunojas normāls skābju-sārmju līdzsvars, cilvēks sāk atveseļoties. Jūsu organisma veselās šūnas lieliski jutīsies sārmainā vidē tādēļ, ka sārmainā vidē ir skābeklis. Ja jums ir skāba vide organismā, tad jūsu organisms asimilē ļoti maz skābekļa, bet - ja jums būs sārmaināka vide, asimilēsiet 10-20 reižu vairāk. Ja organismam ir jāstrādā, lai skābi neitralizētu, tas tiek darīts paņemot kalciju no kauliem un  izmantojot organisma minerālvielu rezerves. Šī papildu slodze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā nepārsniegtu 40 % īpatsvaru. Lai palīdzētu organismam labi funkcionēt, uzturam vajadzētu būt  -  80 % sārmainu vidi veidojošo produktu un tikai 20% skābu vidi veidojošie produkti.

Visi dārzeņi, diedzētie graudaugi, augļi, sēklas, zirņi, pupas veicina sārmainu vidi, ko diemžēl cilvēki lieto tikai ap 20% dienā. Skābu vidi veido galvenokārt visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti, kā arī kaltētie zirņi un kaltētās pupas. Ikvienam vajag izmantot Latvijas zaļumus, ogas, augļus, dārzeņus, un lietot pēc iespējas vairāk. Diemžēl ar vien vairāk ļaužu pāriet uz pusfabrikātiem - lielveikalā var nopirkt pat vārītus kartupeļus. Diez vai tajos vairs būs kāda vērtība.

Mums ir dota iespēja izvēlēties lietot uzturā veikalā nopirktos pusfabrikātus vai censties lietot pareizi sabalansētu pārtiku, ņemot vērā to skābās vai  sārmainās īpašības. Tikai mūsu pašu spēkos ir regulēt, cik mēs ēdīsim skābu vidi veidojošos produktus un cik sārmainu vidi veidojošus produktus, kas ļoti ietekmē mūsu kopējo veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!