Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar izstādi "Sieviete. Krūtis. Veselība" atklāta krūts veselības informatīvā kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu", kuru jau ceturto gadu pēc kārtas rīko krūts vēža pacientu atbalsta biedrība "Vita" un Latvijas Basketbola savienība.

Kampaņu šogad spēcina reģionālās vēstneses dažādās Latvijas pilsētās un novados - aktīvi un atbildīgi cilvēki no Madonas, Ikšķiles, Ogres, Jēkabpils, Strenčiem, Jelgavas, Skrundas, Garkalnes, Jūrmalas, Nīcas, Saldus, Gulbenes, Rundāles, Vecāķiem, Ķekavas, Ozolniekiem, Tukuma, Iecavas, Daugavpils, kuri ne tikai izplatīs kampaņas materiālus, bet arī uzrunās, aicinās un mudinās sievietes personīgi pārbaudīt krūts veselību, portālam "Delfi" vēsta kampaņas organizatori.

Akcijas laikā, visu aprīli un maiju darbosies informatīvais tālrunis 27883443. Ja sieviete vecumā no 50 līdz 69 gadiem ir saņēmusi valsts nosūtīto uzaicinājuma vēstuli, un viņai ir neskaidrības par mamogrāfijas metodi, diagnostikas vietām vai aicinājuma vēstuli, viņa ir aicināta zvanīt un rast atbildes uz saviem jautājumiem.

Mamogrāfija nenovērš krūts vēzi, bet palīdz to atklāt pēc iespējas agrīni, tālab regulārām pārbaudēm ir tik būtiska nozīme. Ar vienu reizi nepietiek, pārbaudes jāveic regulāri! Ik gadu gandrīz 200000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Diemžēl realitātē tikai aptuveni 34% sieviešu veic mamogrāfiju un joprojām trešdaļa krūts vēžu gadījumu tiek atklāti novēloti.

"Šīs kampaņas galvenais mērķis ir pievērst uzmanību. Mēs nespēsim katru sievieti paņemt aiz rokas un aizvest uz veselības pārbaudēm, vai tā būtu krūts vēža vai dzemdes kakla pārbaude. Tomēr mēs gribam aicināt ne tikai sievietes, bet arī visus viņu ģimenes locekļus – runājiet par veselības nozīmi. Pajautājiet savām mammām, draudzenēm – vai jūs bijāt uz pārbaudi? Vai esat saņēmuši šo uzaicinājumu? Mēs gribam pēc iespējas vairākiem cilvēkiem atgādināt – veselība ir vislielākā vērtība, kāda vien mums ir dota," kampaņas atklāšanā uzsvēra veselības ministre Ingrīda Circene.

"Mēs visas varam būt veselas. Padomājiet, varbūt jūsu kolektīvā kāda sieviete klusē un slēpj, ka viņai ir šī diagnoze. Bet slēpt nevajag. Tad, kad jūs to pasakāt, atbrīvojas organisma spējas, sāk funkcionēt asinsrite, tā dod skābekli katrai mūsu šūnai, un ar to mēs sākam sevi ārstēt. Vēzis mīl stagnāciju, tad viņam ir silti un labi. Tāpēc es aicinu sievietes biežāk smaidīt un neslēpt savu sāpi, ja tāda ir! Pasmaidiet!" aicina krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības "VITA" vadītāja Irīna Januma.

"Man ļoti patīk šī gada ideja par reģionālajiem vēstnešiem, kuri lielā mērā nākotnē varēs uzlabot sieviešu aktivitāti attiecībā uz valsts uzaicinājumiem saistībā ar mamogrāfijas apmeklējumu. Mēs, mediķi, ne īpaši pozitīvi vērtējam tendenci, kas pēdējā laikā parādās saistībā ar negatīviem rakstiem par mamogrāfijas metodi. Šis izmeklējums kā skrīninga metode parādījās 60.gadu sākumā Ņujorkā, un to iniciēja apdrošināšanas kompānijas, lai mazinātu izmaksas saistībā ar krūts vēža ārstēšanu. Ko viņi ieguva? Metode ļāva samazināt mirstību par 30%. Viņu piemēram sekoja visa Skandināvija, kur vairāk nekā 90% sieviešu apmeklē mamogrāfiju. Latvijā uzaicinājuma vēstules sievietes saņem no 2009. gada. Diemžēl atsaucība ir maza. Trešdaļa atnāk, divas trešdaļas neatnāk. Man sāp sirds par tām sievietēm, kuras vēršas pie mums novēloti. Bet mums ir liels prieks, ka katru nedēļu ir kāda jauna paciente, kurai audzējs atrasts tikai 3 – 4 milimetru lielumā. Tas ir veiksmes stāsts, ko mēs gribētu redzēt praktiski ikdienas, jo 3 – 4 milimetri liels audzējs ir absolūti izārstējams," skaidro Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs doc. Jānis Eglītis.

Reģionālā vēstnese no Ikšķiles novada, Liene Cipule par kampaņu teic: "Es tiešām lepojos ar to, ka esmu kļuvusi par vienu no reģionālajām vēstnesēm. Ceru, ka katru gadu vēstneses kļūs arvien vairāk. Tā ir liela nepieciešamība sievietēm uzrunāt sievieti. Būtiski ir ne tikai pielikt plakātu un atstāt bukletus, bet arī pajautāt viņām – tu biji pārbaudīties? Es aicinu aprīļa un maija mēnesī uzrunāt arī ģimenes ārstus, vienai otru, kā arī, protams, parūpēties arī par sevi."

"Mīlēt dzīvi nozīmē mīlēt sevi. Mīlēt sevi nozīmē rūpēties par sevi! Neatliec uz rītdienu, sāc jau šodien!" uzsver gleznotāja Ieva Bondare.

Izstādes "Sieviete. Krūtis. Veselība." darbi, reģionālo vēstnešu kontaktinformācija un plašāka informācija par kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!", kā arī informācija par krūts vēža diagnostiku un ārstēšanu ir pieejama www.pārbaudikrūtis.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!