Foto: Shutterstock
Jebkurā gadalaikā un apstākļos īpaša uzmanība sievietei būtu jāpievērš intīmajai higiēnai. Kā sievietēm par to parūpēties - konsultē ārstu prakses 'Saulespuķe' ginekoloģe Vēsma Kažociņa.

Cik bieži un ar ko?

Daži ginekologi uzskata, ka intīmās zonas apmazgāšanai pietiek vien ar ūdeni, bet lielākoties sievietes vēlas papildus tīrības sajūtu. Nekādā gadījumā intīmās zonas mazgāšanai nevajag lietot ziepes vai citus līdzekļus, ko lietojat ķermenim. To spēcīgais ķīmiskais sastāvs izjauc dabisko mikrofloru, iznīcinot labdabīgās baktērijas, kam ir aizsargājošas funkcijas. Maksti, mazās kaunuma lūpas klāj gļotāda, kurai vienmēr jābūt mitrai. Makstij piemīt pašaizsargājošas, attīrošas īpašības - lai tās varētu funkcionēt, Ir nepieciešams noteikts skābes līmenis un mikrovide, kurā atrodas labdabīgās baktērijas, kas likvidē nevēlamos mikroorganismus. Tos iznīcinot, var rasties gluži pretēja sajūta cerētajam - pastiprināti izdalījumi, nieze un pat apsārtums, ļaunākajā gadījumā var rasties infekcija. Intīmai mazgāšanai jāizmanto speciāli līdzekļi, kuru pH saturs ir atbilstošs tieši šīs zonas mikroflorai. Tie ne tikai saudzīgi kopj, bet arī palīdz atjaunot zaudēto mikroklimata līdzsvaru. Intīmajai higiēnai noderēs arī parastais skābpiena produkts 6/0 Lakto, kura sastāvā esošās baktērijas ir identiskas vairākām maksts vidē dzīvojošajām.

Dodoties ceļojumā vai nakšņojot teltī, ja nav Iespējams nomazgāties tīrā, tekošā ūdenī, var izmantot mitrās salvetes intīmajai kopšanai. Taču tās nebūtu Ieteicams lietot ikdienas higiēnai.Ginekoloģe iesaka apmazgāties arī pēc seksa. Šajā gadījumā pietiek ar remdenu dušu. Nekādā gadījumā intīmajai zonai nedrīkst lietot antibakteriālas ziepes. Ja jums nav bijis drošs sekss, ziepes tik un tā neglābs ne no grūtniecības, ne seksuāli transmisīvajām slimībām, bet Iekaisumu gan var radīt.

Ikdienas ieliktnis - par un pret

Ja sievietei ar intīmo veselību viss ir kārtībā, nav pastiprinātu izdalījumu no maksts, ikdienā lietot biksīšu ieliktnīšus vai paketes nav nepieciešams, tā vienkārši ir papildu komforta sajūta, ja sieviete pati to vēlas. Ja ir Izdalījumi, to ir daudz, ar nepatīkamu aromātu vai dzeltenīgi, ir nieze, dedzinoša sajūta dzimumorgānu rajonā, noteikti jāvēršas pie ginekologa, jo tie var būt simptomi kādai saslimšanai, ko ar higiēnas līdzekļiem vien novērst neizdosies.Līdzīgas izpausmes var būt arī alerģiskai reakcijai - gan uz mazgāšanās līdzekli, gan higiēniskajām paketēm. Visbiežāk alerģiskas reakcijas izraisa aromatizētie un krāsainie biksīšu ieliktnīši, paketes, kuru virsmas materiāls ir izteikti sintētisks.

Aptiekās ir nopērkamas īpašas hipoalerģiskas paketes, ikdienas biksīšu ieliktnīši un tamponi sievietēm ar izteiktu tieksmi uz alerģiskām reakcijām.Paketes ir mitrumu necaurlaidīgas - tās vienkārši mitrumu uzņem, bet to nebūt nelikvidē, Pielīpot biksītēm, kustībā tās var radīt berzi, it sevišķi karstā laikā, kad no ādas izdalās arī sviedri. Šajā gadījumā tā nav alerģija, bet mehānisks noberzums.

Higiēniskās paketes vai tamponus?

Ne vienai vien sievietei aktuāls ir jautājums - kādus higiēnas līdzekļus lietot menstruāciju laikā. Daktere Kažociņa tamponus neiesaka meitenēm, kuras vēl nav dzemdējušas. Ievietojot makstī, tampons ir mazs, bet piesūcoties ar asinīm, tas piebriest, kļūst par trešdaļu lielāks. To ņemot ārā, var tikt traumētas maksts sieniņas, jo muskulatūra nav tik elastīga. Kaut arī ir sievietes, kuras ikdienā tamponus nelieto, mēdz šos līdzekļus izmantot, ja menstruāciju laikā jādodas uz peldi baseinā, daktere to neiesaka, jo šajās dienās dzemdes kakls ir pavērts, tajā vieglāk iekļūst nelabvēlīgie organismi - izņemot tamponu, tiek noberzts dabiskais aizsargslānis, kas izveidojies uz maksts sieniņām, savukārt traumētajā gļotādā ir ļoti viegli iedzīvoties kaitīgajiem mikroorganismiem.

Šī paša iemesla dēļ tampons nav arī līdzeklis, kas aizsargātu no nevēlamu baktēriju iekļūšanas makstī, ja sieviete dodas peldēties ne visai tīrā ūdenskrātuvē.Ja sieviete jūtas labi, lietojot tamponus, nav diskomforta sajūtas, V.Kažociņa uzskata, ka tamponus drīkst lietot visu menstruāciju periodu, arī naktī. Tā kā ir pieejami dažāda izmēra tamponi, pēdējās dienās, kad asiņošana vairs nav spēcīga, būtu ieteicami mazāka izmēra tamponi.

Nelūgtā viešņa piena sēnīte

Ikviena sieviete, neatkarīgi no vecuma un dzimumdzīves intensitātes, var saskarties ar intīmās veselības problēmu - piena sēnīti, Piena sēnītes baktērijas ir normāla maksts dabiskās mikrofloras sastāvdaļa, bet problēmas tā rada, ja pārāk savairojas. Pazīmes, kas par to liecina, ir nieze un dedzināšana dzimumorgānu apvidū, balti, biezi izdalījumi (bez smakas), gļotādas apsārtums, diskomforta sajūta dzimumakta laikā. Ja šādi simptomi ir parādījušies, nekavējoties jādodas pie ginekologa, jo līdzīgas pazīmes var būt arī citu saslimšanu, piemēram, gardinellas vai trihonomas gadījumā. Tām nepieciešama pavisam cita ārstēšana.Piena sēnīti, kaut arī nav iespējams likvidēt pavisam un garantēt, ka slimība nekad neatkārtosies, nepieciešams ārstēt. Neārstējot izmainās maksts mikrovide, līdz ar to organisms kļūst uzņēmīgāks pret citām infekcijām, kā arī novājinās imūnsistēma.

Grūtniecības laikā līdz ar izmainām organismā mēdz savairoties arī piena sēnītes baktērijas. Noteikti nepieciešama ārstēšana, jo infekcija var nonākt dzemdē un apdraudēt augļa veselību.Ar piena sēnīti var saslimt pēc antibiotiku lietošanas, mazgājoties, izmantojot pārāk spēcīgus attīrošus līdzekļus, valkājot sintētisku, ļoti apspīlētu apģērbu. Arī smaržīgās paketes var izraisīt piena sēnītes saasinājumu.

Sievietes, kuras iecienījušas putu vannas vai burbuļbumbas, kā arī biežas peldes baseinā, var tikt pie piena sēnītes radītajām problēmām.Viens no piena sēnītes izraisītājiem ir arī orālais sekss. Cilvēka mutē ir daudz baktēriju, kuras darbojas diezgan agresīvi, veicot aizsargājošas funkcijas un noārdot svešās baktērijas. Tās nokļūst uz maksts gļotādas un tāpat izrīkojas ar tur esošo mikrofloru.

Lai bakteriālās vides līdzsvaru atjaunotu, ginekoloģe iesaka pēc orālā seksa apmazgāties, izmantojot intīmās higiēnas līdzekli Dercome Femme. Nelielu daudzumu līdzekļa ar pirkstu var ievadīt makstī un vienkārši izskalot ar ūdeni. Līdzīgi var rīkoties, lai menstruāciju pēdējās dienās veicinātu atbrīvošanos no sarecējušajām asinīm. Piena sēnīti ārstē, izmantojot lokālos ārstniecības preparātus - svecītes, vaginālos krēmus un orālos līdzekļus - kapsulas. Tos var ieteikt tikai ārsts, ar pašārstēšanos nodarboties nedrīkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!