Foto: stock.xchng
Pirms kļūsti par donoru, ir svarīgi šai procedūrai sagatavoties jau iepriekš, tomēr liela daļa donoru ziedoto asiņu ik dienas tiek iznīcināta, jo asins šķidrā daļa – plazma ir pārāk trekna un necaurspīdīga.

Šādas asinis nav iespējams izmeklēt, tāpēc tās nav derīgas pārliešanai pacientam, un tā iemesls ir neveselīga un trekna pārtika, informē Valsts asinsdonoru centra pārstāve Laura Ieviņa

Lai to novērstu, asins ziedošanas dienā un vismaz vienu dienu pirms tās jāatturas no pārmērīgas cukura un to saturošu produktu lietošanas, uzturā jālieto ēdiens ar zemu tauku saturu, kā arī jāuzņem šķidrums ne mazāk par 1,5 litru dienā un nedrīkst dzert enerģijas un alkoholiskos dzērienus.

Ieteicamie produkti vieglai maltītei trīs līdz četras stundas pirms asins ziedošanas ir liesa sarkanā gaļa vai zivis, pupiņas, lēcas un citi pākšaugi, graudu maize, biezputras, biezpiens vai nesaldināts jogurts, banāni, arbūzi, zemenes, vīģes, aprikozes, plūmes, kā arī zaļie lapu dārzeņi, spināti, brokoļi, bietes un zaļie zirnīši

Tāpat ļoti svarīgs ir potenciālā donora hemoglobīna līmenis asinīs. Vīrietim tam jābūt ne mazākam par 135g/l, savukārt sievietei - ne mazākam par 125g/l.

Šobrīd statistikas dati gan nav iepriecinoši - 2012. gadā pazemināta hemoglobīna līmeņa dēļ Valsts asinsdonoru centra mediķi bija spiesti atteikt asins ziedošanu 1943 potenciālajiem donoriem. Tas ir bijis atteikuma iemesls 27% no visiem gadījumiem.

Lai hemoglobīna līmenis asinīs būtu pietiekams, cilvēkam svarīgi uzturā lietot produktus ar augstu dzelzs saturu: gaļu, aknas, zivis, olas, pākšaugus, riekstus, soju, dārzeņus, žāvētus augļus, pilngraudu maizi un citus produktus, uzsver Ieviņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!