Foto: Shutterstock
Interese par savu aptuveno dzīves laiku piemīt teju katram. Nu uz šo jautājumu rasta atbilde. Brazīliešu pētnieks un terapeits Klaudio Džil Araudžo izstrādājis vienkāršu teoriju, kuras pamatā ir tests, kas ļauj ikvienam noteikt sava mūža potenciālo ilgumu nepilnas minūtes laikā, vēstī portāls "Mnn".

Ideja radīt testu ārstam radusies, redzot, ka vairumam viņa pacientu, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem, ir problēmas ar līdzsvara noturēšanu, kā arī pietrūkst izturības, lai paceltu zemē nokritušu priekšmetu vai pat vienkārši pieceltos no krēsla.

Tā kā līdzsvara traucējumi ir iemesls bīstamiem kritieniem un traumām, Araudžo aizdomājies, vai izturība un līdzsvara izjūta var būt mērs, pēc kura noteikt cilvēka mūža potenciālo ilgumu.

Tāpat ārstu motivējusi doma, ka, redzot sava veselības stāvokļa rādītāju uzskatāmā formā, cilvēki vairāk piedomās pie sava dzīvesveida un tā, kā uzlabot tā kvalitāti un, attiecīgi, veselību.

"Ja pacientam saka, ka viņam jāuzlabo sava fiziskā forma, viņš, visticamāk, šajos vārdos neieklausīsies, bet, ja viņam tiks pateikts, ka fiziskā forma jāuzlabo, citādi viņš pēc pieciem gadiem var nomirt, cilvēks sāks aizdomāties un kaut ko darīt lietas labā," tā Araudžo.

Plānojot testu, kas cilvēkiem mājas apstākļos ļautu pārbaudīt savu fizisko formu un tās korelāciju ar mūža ilgumu, ārsts kopā ar kolēģiem nonācis pie secinājuma, ka tam jābūt viegli izpildāmam bez papildu parīkojuma.

Rezultātā mediķi nolēma fiziskās formas rādītājus pārbaudīt pēc cilvēka spējas, stāvot taisnām kājām, pietupties, neizmantojot rokas kā palīgus līdzsvara noturēšanai, un, tuvojoties grīdai, tās sakrustot, tad šādā pozā apsēsties un bez roku palīdzības atkal piecelties kājās, tām paliekot krusteniski saliktām.

Testa vērtējums ir 10 balles, kas rodas, 5 balles piešķirot par apsēšanos un 5 – par piecelšanos atpakaļ kājās. Ikreiz, kad sev piepalīdzam ar rokas vai ceļgala palīdzību, kopvērtējumam jāatņem 1 punkts, savukārt par līdzsvara zaudēšanu un mīņāšanos jāatņem 0,5 punkti.

Lai gan tests šķiet elementārs, Araudžo un viņa kolēģi atklājuši, ka tas spēj paredzēt dzīves ilgumu ar apbrīnojamu precizitāti. Pārbaudot vairāk nekā 2000 pacientu vecumā no 51 līdz 80 gadiem, ārsts atklāja, ka cilvēki, kas testā ieguva mazāk nekā 8 punktus, bieži vien mirst tuvāko sešu gadu laikā. Savukārt cilvēki, kuri ieguva tikai 3 punktus, piecas reizes biežāk mira tā paša gada laikā.

Terapeita izstrādātais tests pārbaudīts uz pacientiem vecumā no 50 gadiem, tādēļ jaunāka gadagājuma cilvēkiem tā rezultāti var atšķirties, tomēr tests kopumā ir ļoti uzskatāms veids, kā noteikt savu veselības stāvokli un fizisko formu, piebilst mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!