Foto: Shutterstock
Pētnieki noskaidrojuši, ka krūšu "savīšanas" un vecumam nereti nepiemērota izskata iemesls ir krūšu audu īpatnības, kas tiem liek krietni ātrāk pakļauties bioloģiskā pulksteņa ritējumam, tādējādi novecojot īsākā laika posmā par pārējo organismu, vēstī "Daily Mail".

Pie šāda secinājuma nonākuši Kalifornijas Universitātes pētnieki, izveidojot īpašu organisma bioloģisko procesu mērīšanas pulksteni.

"Mūsu mērķis, to radot, bija veicināt zinātnieku izpratni par procesiem, kas notiek cilvēka organismā. Tādējādi jau pavisam drīz varēsim skaidri noteikt, kas palēnina un kas aizkavē mūsu novecošanu," atklājuši pētnieki.

Profesors Stīvs Hovārts pulksteņa izveidē vadījies pēc to procesu fiksēšanas, kas ķīmiski izmaina DNS šūnas, apkopojot arī līdz šim veiktus pētījumus, kuros analizētas audu izmaiņas pēc cilvēka saslimšanas ar vēzi.

Analizējot iegūto informāciju, pētnieks izveidojis pārskatu, atspoguļojot cilvēka organisma audu izmaiņas no dzimšanas brīža līdz pat 101 gada vecumam un fiksējot tās visos orgānos, ieskaitot smadzenes, aknas, skeletu, nieres un sirds un asinsvadu sistēmu.

Savukārt sievietes krūtis, pēc profesora iegūtajiem datiem, vidēji ir divus līdz trīs gadus vecākas nekā pārējais organisms. Bet, ja krūšu audi nav veseli un sieviete ir izslimojusi vēzi vai ar to cīnās dotajā brīdī, tad krūtis ir pat par divpadsmit gadiem vecākā stāvoklī nekā pārējais ķermenis.

Būtiski, ka pētnieku iegūtie dati snieguši arī informāciju par to, kā šo bioloģisko pulksteni pagriezt atpakaļ, tādējādi atjaunojot organisma audu stāvokli.

"Lai gan iegūtie dati nav līdz galam izzināti, esam pārliecināti, ka, izmantojot ieviestā pulksteņa ritējumu un to līdz galam izprotot, jau tuvā nākotnē ar dažādu medicīnisku terapiju un manipulāciju palīdzību spēsim mainīt cilvēka organisma stāvokli, atjaunojot audus un palēninot to novecošanu, kā arī uzlabojot dzīves kvalitāti," teic Horvārts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!