Foto: PantherMedia/Scanpix
Zobu pasta ir viena no pirmās nepieciešamības lietām veselīga un mūsdienīga cilvēka dzīvē. Tomēr tajā atrodama arī virkne organismam visai kaitīgu vielu un, ņemot vērā, ka zobus tīrām aptuveni 730 reižu gadā, iespējams, ir vērts padomāt par veselībai draudzīgākām alternatīvām. Šai sakarā portālā "Mnn" publicētas trīs mājās pagatavojamu zobu pastu receptes.

Vienkāršā zobu pasta

Šo zobu pastu eksperti nodēvējuši par visvieglāk pagatavojamo, jo receptē atrodamās sastāvdaļas pieejamas teju katrā mājā. Jāpiebilst, ka, neraugoties uz vienkāršo pagatavošanas veidu, šī pasta lieliski attīra zobus no aplikuma un atsvaidzina elpu.

Lai pagatavotu daudzumu, kas nepieciešams vienai zobu tīrīšanas reizei, sajauc tējkaroti cepamās sodas ar pusi tējkarotes jūras sāli un pilienu piparmētru vai citrusaugļu ēteriskās eļļas, kā arī nelielu daudzumu ūdens.

Sajauc izejviela bļodiņā un pagaidi, līdz tās sacietē pastai līdzīgā konsistencē. Tad tīri zobus, kā ierasts.

Vegānu zobu pasta

Vairumā veikalos nopērkamo zobu pastu sastāvā ir glicerīns, kas nodrošina produkta tekstūru. Tā kā tā pagatavošanā izmantoti dzīvnieki, šādas zobu pastas lietošana var būt pretrunā ar stingri pārliecinātu vegānu uzskatiem.

Lai pagatavotu šim dzīvesveidam draudzīgu pastu, izmanto divas tējkarotes dārzeņu izcelsmes glicerīna, četras tējkarotes cepamās sodas, pusi tējkarotes guāras sveķu, astoņas tējkarotes ūdens un piecus pilienus piparmētru vai citrusaugļu ēteriskās eļļas.

Sajauc sastāvdaļas kopā, nepievienojot eļļu, un karsē mērenā temperatūrā, līdz masa kļuvusi mīksta. Atdzesē to, pievieno ēterisko eļļu un uzglabā istabas temperatūrā.

Kokosriekstu pasta

Šajā receptē glicerīna vietā tiek izmantota kokosriekstu eļļa, kā arī tai var pievienot nedaudz stēvijas, ja vēlies saldāku garšu.

Ņem sešas ēdamkarotes cepamās sodas, ¼ daļu tējkaroti ūdeņraža peroksīda, divas ēdamkarotes kokosriekstu eļļas, kas ir nedaudz uzsildīta, 10 pilienus piparmētru, krustnagliņu vai citrusaugļu ēteriskās eļļas.

Ieliec cepamo sodu traukā, pievieno pārējās izejvielas un sajauc tās pastai līdzīgā konsistencē. Glabā cieši aizvērtā traukā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!