Foto: AFP/Scanpix
Sen jau pagājuši tie laiki, kad līdz ar pamata izglītību skolās mācīja ētiku, uzvedības etiķeti un visus smalkumus, kas jāievēro topošajām lēdijām un džentlmeņiem. Rezultātā regulāri dzirdam, ka mūsu vidū trūkst kārtīgu džentlmeņu, bet arī īstas lēdijas ar uguni jāmeklē, portālā "The English Manner" norāda uzvedības etiķetes pasniedzējs Viljams Hansons.

Viņš iesaka piecus pamata noteikumus, kas jāievēro, ja vēlies būt īsta 21. gadsimta lēdija. Vienlaikus Hansons brīdina, ka daudzām daiļā dzimuma pārstāvēm, kas sevi jau uzskata par tādām, varētu nepatikt daži viņa ieteikumi, īpaši, ja runa ir par "atbilstošu svārku garumu", bet tādā gadījumā arī šīm dāmām pašām nav nekādu tiesību sūdzēties par īstu džentlmeņu trūkumu.

Hansona pieci ieteikumi dāmām, lai kļūtu par īstu lēdiju:

Mazāk vienmēr ir vairāk

Nekad nepārspīlē ar ķermeņa atkailināšanu, neatkarīgi no tā vai tās ir kājas, pleci, mugura vai krūtis.

Sociāli brīvākos pasākumos drīkst atļauties nedaudz lielāku atkailināšanos, bet profesionālā vidē ļauj izpausties savām zināšanām un izkoptajām runas prasmēm, tās necenšoties kompensēt ar ko citu.

Svārkiem un kleitām nevajadzētu pacelties augstāk par ceļiem, taču, ja tas tomēr ir nepieciešams, obligāti jāvelk tumšas krāsas zeķubikses.

Reibstiet mēreni

Sievietes parasti daudz labāk spēj iegrožot savu alkohola lietošanu, nekā to spēj vīrieši. Tomŗ Hansons norāda, ka arī šādi etiķetes pārkāpumi civilizētajās valstīs redzami aizvien biežāk.

Ir skumji redzēt, ka eleganti ģērbti cilvēki pēc oficiāliem sarīkojumiem knapi turas kājās, pakrituši ielu malā vai meklē iespēju izkauties. Daži dzērieni, protams, ir pieņemami, bet, lūdzu, saglabā kontroli!

Lēdija pie galda

Īsta lēdija zina, ka no viņas tiek sagaidīts, ka viņa pirmā uzsāks ēšanu, un tikai tad to varēs darīt džentlmeņi.

Ja vilcināsi laiku un nevēlēsies pievienoties galdam vai ēšanas vietā uzsāksi saviesīgas sarunas, nebrīnies, ka īsti džentlmeņi ne vārda neteikuši skatīsies, kā viņu šķīvjos saliktie ēdieni pamazām atdziest.

Izvairies no tenkām

Lai gan pie galda ļoti vēlēsies klusām un varbūt pat pavisam nevainīgi parunāt par kādu savu draugu vai paziņu, kurš nav klāt, tas tiek uzskatīts par ļoti sliktu toni, kā arī rupjību pret citiem (pat tad, ja citi tenkošanā iesaistās).

Ja tu brīvi tenko par kādu savu labu paziņu "X", citi klusībā var uztraukties, ka tu tikpat brīvi tenko arī par viņiem, kad viņi nav tuvumā.

'Pagriez galdu'

Dažkārt pat valstu oficiālo vizīšu protokolos aizmirsta lēdiju prakse ir "pagriezt galdu".

Šo tradīciju gan joprojām dzīvu uztur Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II, un viņas piemēram vajadzētu sekot arī citām lēdijām. Šī tradīcija nozīmē, ka saviesīgu ēdienreižu laikā dāma runā ar abiem viņai blakus sēdošajiem kungiem. Turklāt ir pat skaidra sistēma kādā tas notiek: pirmā ēdina laikā viņa sarunājas ar džentlmeni pa kreisi no viņas, bet otrā ēdiena laikā - ar to, kas sēž pa labi, un turpina šādi mainīt sarunu partneri visu atlikušo ēdienreizes laiku.

Neviens nekad nerunā pāri galdam. Lai gan šis noteikums ir palicis no laikiem, kad viesības bija daudz plašākas un galdi fiziski lielāki, etiķetes normas mūsdienās tiek saglabātas pat tad, ja visi sanākušie sēž ap nelielu ģimenes kafijas galdiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!