Foto: AFP/Scanpix

Še tev ābols! Āboli šobrīd pieejami visā to daudzveidībā un bagātībā. Izcept kārtīgu ābolmaizi vai ābolu pīrāgu rudenī ir katras saimnieces goda lieta. Variantu ir daudz un recepšu bez gala, taču te ir dažas tik īpašas, ka tā vien sauc pēc izmēģināšanas. Receptes piedāvā kulinārijas portāls Četras Sezonas.

Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

Mīklai:

  • 340 g miltu
  • 160 g sviesta
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 tējk. piena
  • 100 g cukura ar vaniļu
  • sāls

Pildījumam:

  • 1 kg nomizotu, iztīrītu ābolu
  • ½ liela citrona sula
  • 80 g cukura
  • 50 g miltu
  • 1 tējk. ābolu garšvielu maisījuma („apple spice mix")

Lai gan ābolu pīrāgs ir tradicionāls Amerikas Savienoto Valstu deserts, man liekas, ka tas tik pat labi iederas arī Latvijā, kur ābolu ir tik daudz, ka šādu pīrāgu varētu cept katru dienu. Tas ir ne tikai viegli, bet arī sulīgi, garšīgi un aromātiski. Īpašu garšu piešķir ābolu garšvielu maisījums, kuru vari pagatavot pats.

Pagatavošana:

  1. Bļodā liec miltus un sāli. Pierīvē aukstu sviestu un ar pirkstu galiem izveido drupačas. Tad pievieno cukuru un to viegli iecilā, arī ar pirkstiem. Tad pievieno olu un lielāko daļu piena un samīci mīklu. Ja liekas par sausu, pievieno vēl pienu, BET atceries, ka nedrīkst mīklu pārmīcīt, lai tā nav cieta. Noliec ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm, kamēr sagriez un sagatavo ābolus.
  2. Ābolus sajauc ar cukuru, miltiem, citrona sulu un garšvielu maisījumu.
  3. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Ietauko formu 23 cm diametrā. Izrullē 2/3 mīklas un izklāj ietaukotā formā. Nolīdzini maliņas. Ieber ābolus, tad izrullē otru daļu, uzklāj pa virsu un arī nolīdzini maliņas, salipinot augšējo un apakšējo daļu kopā un nogriežot lieko.
  4. Trauciņā sakul olas baltumu ar ūdeni un uzsmērē uz pīrāga. Liec cepties 45 minūtes krāsns vidējā nodalījumā.

Sastāvdaļas:

mīkla:

  • 120 g miltu
  • 1 ola
  • 80 g sviesta
  • apm. 100 ml ūdens, istabas temperatūrā
  • sāls

pildījums:

  • 2 olas
  • 120 g skāba krējuma
  • 120 g govs piena siera, vislabāk - „Bourgadon'"
  • 1-2 nelieli āboli, nomizoti un iztīrīti no sēklām
  • 70 g šķiņķa, var žāvētu var vītinātu, kāds garšo labāk
  • 70 g spinātu, mazas lapiņas vai rupji sagriezti
  • jūras sāls pēc garšas
  • pipari pēc garšas
  • muskatrieksts pēc garšas

servēšanai:

  • kreses salāti

Burgundijas ēdiens, kurā tartes formā apvienojas siers, āboli, spināti un krēmīga mērce, kas pārvēršas sulīgā un saldeni pikantā pīrāgā. Pasniedz siltu, un tas ir lielisks kopā ar glāzi laba Burgundijas baltvīna.

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mīklu. Lielā bļodā iesijā miltus. Miltu vidū veido bedrīti, kurā ieber šķipsniņu sāls, mīkstu sviestu un olu. Visu kārtīgi samaisi, palēnām lejot klāt ūdeni. Mīci, līdz veidojas viendabīga masa. Kad mīkla gatava, to izveido bumbā, ietin plēvē un liec ledusskapī, lai atpūšas.
  2. Sakarsē krāsni 240 grādus karstu.
  3. Pēc 15 minūtēm mīklu var turpināt apstrādāt. To izrullē aptuveni 3-4 mm biezumā un liec apaļā formā ar 2-3 cm augstām malām. Mīklu nevajag sadurstīt, lai vēlāk pildījums netek cauri.
  4. Mīklas garoziņu cep krāsnī, līdz tā iegūst zeltaini brūnu nokrāsu, kam vajadzētu notikt pēc apmēram 5 minūtēm.
  5. Pagatavo pildījumu. Olas viegli saputo. Tām pievieno nomizotus, nelielos kubiņos sagrieztus ābolus, salmiņos sagrieztu sieru un šķiņķi. Iemaisi. Pievieno skābo krējumu un pēc garšas sāli, piparus un muskatriekstu. Ar garšvielām vēlams nepārspīlēt, tā kā siers un šķiņķis jau dod sāļumu, bet muskatrieksts var padarīt ēdienu rūgtu.
  6. Visu samaisi. Masu uz plīts nedaudz uzsildi, visu laiku maisot, līdz aptuveni 40˚ C.
  7. Pagatavo pīrāgu. Mīklas formu izklāj ar svaigiem spinātiem. Sagatavoto pildījumu lej iekšā formā. Liec krāsnī 180˚ C un cep 10-15 minūtes.
  8. Pasniedz ar kreses salātiem un glāzi „Louis Latour Bourgogne Chardonnay" lieliskā vīna. Labu apetīti!

Sastāvdaļas:

  • 500 g rauga mīklas
  • 1 kg veselu ābolu
  • 125 g jogurta bez piedevām
  • 1 vidēja ola
  • 70 g brūnā cukura
  • 50 g sviesta
  • vaniļas ekstrakts vai cukurs
  • kanēlis pēc garšas

Šī ir gluži kā klasiskā ābolu plātsmaize, tikai ar uzlocītām malām, kas to padara nedaudz interesantāku un rupjāku, kā arī uzlocītās malas palīdz neiztecēt ielietajam olas un jogurta šķidrumam. Pasniedz siltu, bet, ja nepaspēj visu apēst pirmajā dienā, tā būs laba arī otrā dienā, tikai tad turi apklātu ar dvieli.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 210 grādus karstu. Ietauko ar sviestu pannas pamatni. Izrullē mīklu, cik vien plānu vari, lai vari izklāt pa visu pannas pamatni, 30 x 40 cm. Mīklai uzsmērē pāri palikušo sviestu, to vislabāk darot ar otiņu.
  2. Ābolus nomizo un tad rīvē uzreiz uz mīklas. Ābolu rīvē apkārt serdei no visām pusēm. Kad visi āboli ir sarīvēti, mīklai no visām pusēm uzloki maliņas, lai ir kādu gabalu pāri āboliem, vismaz 10 cm, jo, ja būs mazāk, tad mīkla cepoties var sarukt atpakaļ uz leju. Loki tā, lai veidojas ovāla forma. Uzber āboliem cukuru un kanēli.
  3. Traukā ar rokas putojamo slotiņu sakul olu ar jogurtu, pielej vaniļas ekstraktu, vēlreiz saputo un pārlej pāri. Liec pannu krāsnī cepties 210 grādos apmēram 25 minūtes, līdz malas ir skaisti brūnganas. 
Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 3 āboli

Mīklai:

  • 10 ēd.k. kviešu miltu, augstākā labuma
  • 8 ēd.k. pūdercukura
  • 8 ēd.k. piena
  • 4 ēd.k. eļļas (saulespuķu, olīvu vai augu)
  • 2 olas
  • 3 ēd.k. mandeļu miltu
  • 1 paka cepamā pulvera, 14g
  • nedaudz ruma

Virskārtai:

  • 2 olas
  • 110 g sviesta
  • 110 g pūdercukura
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai 2 ēd.k. cukura

Šo recepti kādā e-pasta sūtījumā saņēmu no savas franču draudzenes Klaudijas, jo, zinot manu aizraušanos ar ēst gatavošanu, viņa gribēja, lai noteikti izmēģinu vienu no tradicionālajām un vieglajām franču ābolkūkām, kuras iecienījusi viņas ģimene. Jāsaka, ka atbildē uz e-pastu rakstīju - mums tā ĻOTI garšoja, jo tā ir tik sulīga un gaisīga, ka pati uz mēles kūst. Labi garšo gan silta, gan pilnīgi auksta.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Ietauko pannu 23 vai 26 cm diametrā* ar noņemamām malām un izklāj ar cepamo papīru.
  2. Bļodā ar koka karoti vai, ja vēlies, ar miksera palīdzību sajauc visas mīklas sastāvdaļas, tikai tik daudz, lai masa ir vijīga un viendabīga.
  3. Lej mīklu formā un pa virsu uzber ābolus. Liec krāsnī un cep 20 minūtes.
  4. Tikmēr pannā izkausē sviestu, ļoti lēnām. Tad pievieno pūdercukuru, samaisi, lai izkūst. Noņem no liesmas un tikai tad, kad kūkas cepšanās laiks ir pagājis, pielej sviestam olas. Sakul viegli ar putojamo slotiņu, pielej vaniļu un vēlreiz samaisi.
  5. Lej virsū pusizceptajai kūkai un liec atpakaļ krāsnī. Cep vēl 20 minūtes, līdz virskārta ir skaisti brūngani zeltaina.

Autors: Signe Meirāne

Papildinājumi:*
Ja ņemsi lielāko formu, tad var gadīties, ka pirmais cepšanas laiks būs tikai 10-15 minūtes. Un arī otrais laiks noteikti jāsamazina.

Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 250 g nomizotu un iztīrītu ābolu, plānās šķēlēs
  • 125 ml kefīra 
  • 150 g (125 ml) augstākā labuma kviešu miltu
  • 120 g (125 ml) brūnā cukurniedru cukura
  • 2 olas
  • ½ apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • ¼ tējk. sodas
  • šķipsniņa sāls

virskārtai:

  • 150 g skāba krējuma, 25%
  • ½ apelsīna mizas, smalki sarīvēta
  • 1 tējk. kanēļa
  • 60 g farīnas cukura

Šī kūkas recepte nāk no mana vīra omes, un man nav ne mazāko šaubu, ka tādas kūkas cepa visas Latvijas vecmāmiņas, man pat liekas, ka arī mana. Lai gan klasika ir klasika, man 80. un 90. gadu klasiskās receptes dažreiz liekas viegli garlaicīgas tikai tāpēc, ka toreiz, kad receptes tapa, nebija pieejams ne apelsīns, ne vaniļa, ne farīnas cukurs. Tāpēc papildināju ar apelsīnu un farīnas cukuru, lai interesantāk.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj ar cepamo papīru kūkas formu 23 cm diametrā.
  2. Vienā lielākā bļodā samaisi kefīru, olu, apelsīna mizu un cukuru. Tad pievieno miltus, sodu un sāli. Visu samaisi. Lej sagatavotajā formā. 
  3. Pa virsu ber ābolus. Krūzītē vai bļodiņā, kas ir pa rokai, samaisi krējumu, cukuru, kanēli un apelsīna mizu. Lej virsū āboliem. 
  4. Formu liec cepeškrāsnī un cep 25 minūtes.
Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

mīkla:

  • 360 g miltu
  • 30 g eļļas
  • 2 g sāls
  • 70 g olu
  • 45 g skāba krējuma
  • 100 g ūdens (auksts)

pildījums:

  • 500 g ābolu, nomizoti un sagriezti kubiņos
  • 70 g kaltētu dzērveņu (var izmērcēt rumā)
  • 70 g valriekstu, rupji saberzti
  • kanēlis - pēc garšas

Daudziem ir  priekšstats, ka strūdele ir virtuves neiespējamā misija, bet, noskatoties, kā to gatavo tavā acu priekšā, šis priekšstats mainās, jo tas tiešām ir vienkārši. Galvenais ir kārtīgi samīcīt mīklu (pat nav jāievēro sastāvdaļu pievienošanas secība) ļoti elastīgu, paturēt 30 minūtes ledusskapī un tad, plāni izrullētu, satīt. Tas arī viss. Ieteikums. Mēģinot pirmajā reizē, dariet to divatā, tā būs vieglāk, īpaši - pārcelt.

Pagatavošana:

  1. Mīklas sastāvdaļas liec kopā un mīci, līdz tā kļūst gluda un elastīga. Ar miksera palīdzību tas būs apmēram 10 minūtes, ar rokām - kādas 15 minūtes. Ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī atdzesēties vismaz 30 minūtes.
  2. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu.
  3. Bļodā ar rokām samaisi ābolus, valriekstus un dzērvenes.
  4. Ņem ārā un izrullē ļoti plānu taisnstūri, kura garākā mala ir paralēla galda malai. Ātri saloki mīklu un vietā, kur rullēji, izklāj pārtikas plēvi vai dvieli. Atloki mīklu, lai tā ir uz dvieļa vai plēves.
  5. Pārzied ar izkausētu sviestu. Pārkaisi ar smilšu drumstalām un pa virsu liec pildījumu 1-2 cm biezumā tā, lai tas pārklāj gandrīz visu mīklu, atstājot tikai 2 cm no visām malām. Sarullē. Pārcel uz pannas.
  6. Pārsmērē ar sviestu un liec krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā un cep apmēram 40 minūtes. Ņem ārā un ļauj atdzist.
  7. Atdzesētu griez gabaliņos un pārber ar pūdercukuru. Pirms pasniegšanas pārlej ar piena vai vaniļas mērci.
Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 230 g baltā cukura
  • 95 g kukurūzas sīrupa
  • 130 ml ūdens
  • ½ tējk. sarkanās krāsvielas (vai cita, pēc izvēles)
  • 6 āboli - nomazgāti un pilnībā noslaucīti sausi
  • Rezultāts:
  • 6 karamelizēti āboli

Ar karamelizētiem āboliem (Candy apple) iepazinos 2000. gadā un kopš tās dienas vienmēr esmu vēlējusies tādus pagatavot, bet... Pavisam nesen izlasīju, ka šādi āboli ir viens no iecienītākajiem saldumiem tieši Helovīna dienā. Pagatavo un pamēģini, garša ir laba un nepierasta. Ņem gana stingrus un skābenus ābolus.

Pagatavošana:

  1. Uz pannas izklāj cepamo papīru, ko virspusē bagātīgi iesmērē ar sviestu. Katrā ābolā iedur pa lielajam koka irbulim.
  2. Liec katlā ūdeni, cukuru un sīrupu. Pievieno krāsvielu un, visu laiku maisot, vāri uz vidējas liesmas, līdz cukurs izkusis. Kamēr cukurs nav izkusis (ja vēl ir cukurgraudiņi), neļauj tam burbuļot.
  3. Kad cukura graudiņi vairs nav redzami, atstāj tādu pašu vidēju liesmu un vāri, līdz sīrups sasniedz 145 grādu temperatūru, apmēram 15 minūtes. Pārbaudi, ar karoti iemetot nelielu karameles piciņu aukstā ūdenī - ja tā sastingst un ir stingra kā ledene, tad karamele gatava.  
  4. Mērc ābolus karamelē, tos griežot uz riņķi, līdz viss ir pārklājies. Liec uz ietaukotā sviestpapīra un ļauj sastingt.
Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

pildījumam:

  • 300 g nomizotu ābolu, nelielos gabalos
  • 75 g žāvētu aprikožu
  • 85 g žāvētu vīģu
  • 30 ml auksta ūdens vai ābolu sulas
  • 1 ēd.k. kukurūzas cietes

Mīklai un drumstalām:

  • 220 g auzu miltu
  • 110 g auzu pārslu
  • 80 g smalkā brūnā cukura
  • šķipsniņa jūras sāls
  • 1 tējk. kanēļa
  • 260 g sviesta
  • 2-3 ēd.k. auksta ūdens vai piena
  • 75 g mandeļu skaidiņas

Šādi pagatavoti auzu miltu un pārslu kvadrāti ar āboliem, vīģēm un aprikozēm ir našķis, kas ir ne tikai garšīgs, bet arī daudz veselīgāks par daudziem citiem saldumiem, ko ēdam. Tas ir arī spēcinošs, jo satur auzu pārslas un auzu pilngraudu miltus, žāvētos augļus un riekstus. Ideāli bērniem kā launaga uzkoda.

Pagatavošana:

  1. Katlā liec ābolus, vīģes un aprikozes. Pielej ūdeni un uz mazas liesmas sautē 30 minūtes. Nogriez liesmu un atdzesē. Sablenderē un samaisi ar kukurūzas cieti.
  2. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu un izklāj ar cepamo papīru kantainu formu 25 x  20 cm.
  3. Bļodā liec 200 g miltu, auzu pārslas, sāli, cukuru, kanēli un samaisi. Pierīvē uz rupjās rīves 160 g auksta sviesta un ar pirkstu galiem beržot izveido rīvmaizei līdzīgu masu. 150 g šī maisījuma ieber citā bļodā. Pārējam pievieno ūdeni un samīci viendabīgu mīklu.
  4. Liec pannā un ar pirkstiem izlīdzini pa visu pamatni. Uzlej pa virsu ābolu masu un izlīdzini.
  5. Maisījumam, kas ir otrā bļodā, pievieno atlikušos 100 g sviesta un arī izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Pievieno vēl atlikušos 20 g miltu un mandeļu skaidiņas. Samaisi un uzber pa virsu ābolu masai. Izlīdzini.
  6. Liec krāsnī un cep 40-50 minūtes, lai kļūst zeltains. Izņem pannu no krāsns un atdzesē. Sagriez kubiņos un ēd.

Sastāvdaļas:

mīkla:

  • 130 g sviesta, izkausēts
  • 3 olas - lauku, bioloģiskās vai mājas vistu olas
  • 100 g brūnā cukura (ja patīk saldas kūkas, tad 170 g)
  • ¼ tējk. ingvera pulvera
  • nedaudz muskatrieksta, kādi 4 rīvējieni 
  • 150 g skāba krējuma, 25%
  • 10 pilītes „Leckers" apelsīnu eļļas
  • 165 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 1 liela tējk. bioloģiska cepamā pulvera

virskārta:

  • 300 g nomizotu ābolu, sagriezti ļoti plānās šķēlītēs
  • ½ tējk. kanēlis
  • Patiesībā šī ir pavisam vienkārša, bet sulīga un nedaudz citāda plātsmaize, kam īpašu garšu piedod apelsīnu eļļa, muskatrieksts, kanēlis un ingvers. It kā nekas īpašs, bet garša uzreiz ir nedaudz citāda. Vislabāk sader ar vaniļas mērci, saldējumu vai putotu krējumu.

    Pagatavošana:

  • Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Izklāj ar cepamo papīru kantainu kūkas formu apm. 20 x 25 cm.
  • Saputo olas ar cukuru, līdz tās ir gaisīgas, apmēram 5-7 minūtes. Olām pievieno sviestu, krējumu un apelsīnu eļļu un ar karoti samaisi. 
  • Tad pievieno miltus, cepamo pulveri, muskatriekstu un ingveru un vēlreiz samaisi. Masu lej formā, pa virsu skaisti sakārto ābolus un liec krāsnī cepties. 
  • Liec krāsnī cepties 35-40 minūtes, līdz kociņš, kūkas centrā iedurts, ārā nāk tīrs. 
  • Pasniedz siltu ar vaniļas saldējumu, vieglās putās putotu saldu krējumu vai vaniļas mērci.

Sastāvdaļas:

  • 500 g smilšu mīklas
  • 800 g nomizotu ābolu, sagriezti palielos kubiņos
  • 50 g farīna vai brūnā cukura
  • 60 g dateļu, sagrieztas 4 daļās
  • 30 g žāvēta ingvera, smalki sakapāts
  • ½ citrona sula
  • 1 apelsīna miziņa, sarīvēta

Drupačām:

  • 90 g miltu
  • 40 mandeļu skaidiņas
  • 55 g sviesta, smalki sakapāts
  • 40 g brūnā cukura

Rezultāts:

  • 8-10 gab.

Manuprāt, nav nekā vieglāka kā pagatavot ābolu pīrāgu. Šoreiz ziemas aukstumā es pievienoju saldas un lipīgas dateles un pavisam nedaudz žāvēta ingvera pikantumam. Ja tev mājās nav žāvēta ingvera un tas nav atrodams arī tuvākajā veikalā, tad tā vietā ber vai nu maltu, vai arī sarīvētu svaigu ingveru.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko formu ar rievainām maliņām un izklāj ar smilšu mīklu.
  2. Bļodā sajauc ābolus, dateles, ingveru, citrona sulu un cukuru. To visu ber iekšā sagatavotajā mīklas pamatnē. Uzber sarīvētu apelsīna miziņu.
  3. Gatavo drupačas, bļodā samaisot miltus, cukuru, ar pirkstu galiem tajos iestrādājot sviestu, tā ka veidojas rīvmaizei līdzīga masa. Pievieno mandeles, samaisi, lai tās vienmērīgi iemaisās drupačās, un izbārsti visu vienmērīgi uz āboliem.
  4. Liec krāsnī vidējā nodalījumā cepties aptuveni 45 minūtes vai, līdz drupačas ir viegli zeltainas.

Sastāvdaļas:


  • 800g ābolu - bez mizām un serdēm
  • 200g iztīrītu cidoniju
  • 500g ievārījuma cukura

Rezultāts:

  • 2 x 500ml burciņas

Brīvdienas ir īstais laiks, kad uzcept savas iecienītākās pankūkas un tās notiesāt kopā ar kādu paša gatavotu ievārījumu.

Pagatavošana:

  1. Ābolus sagriez gabaliņos, cidonijas - šķēlītēs.
  2. Augļus liec katlā, pārber ar cukuru, pārlej apm. 50-100ml ūdens - tikai tik daudz, lai āboli nepiedegtu. Katlam uzliec vāku, sautē, līdz atdalās sula.
  3. Noņem vāku, apmaisot vāri apm. 15 minūtes, līdz āboli izšķīduši un cidonijas mīkstas.
  4. Pildi sterilizētās burkās, atdzesē pilnībā, aizvāko.
Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

Mīklai (pâte brisée)

  • 250 g miltu
  • 25-50 g smalkā cukura
  • 5 g sāls
  • 125 g sviesta + veidnes ietaukošanai
  • 1 olas dzeltenums
  • 50 ml ūdens

Pārējās sastāvdaļas:

  • 300 g cukura
  • 80 g sviesta
  • 900 g ābolu
  • 50 g sviesta pannas ietaukošanai

Tarte tatin ir kaut kas izcils - skābeni āboli, salda karamele, kraukšķīga mīkla, un tas viss silts, īpaši kopā ar vaniļas saldējumu vai putukrējumu, vai vaniļas mērci. Lai gan pagatavošanā svarīga ir tieši karameles sagatavošana, pat speciālistiem dažreiz kaut kas nesanāk. Un ideāli ir tas, ka visas kūkai nepieciešamās sastāvdaļas ir mums pieejamas - āboli, sviests, milti, cukurs u.c.

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mīklu. Izsijā miltus caur sietu lielā bļodā vai uz galda. Izveido miltos bedrīti un pieber miltiem sāli un cukuru. Miltu bedrītē ielej ūdeni, olu dzeltenumu un ar pirkstu galiem to visu sajauc kopā ar daļu no miltiem. Sviestu sagriez mazos gabaliņos. Saspaidot ar pirkstiem, to pievieno mīklai un sajauc ar miltiem.
  2. Sastrādā mīklu ar rokām, līdz tā vairs nelīp pie pirkstiem. Mīklu nevajag daudz cilāt, lai to nepadarītu pārāk elastīgu. Beidz mīklas mīcīšanu, līdzko tā vairs nelīp pie darba virsmas vai bļodas.
  3. Izveido no mīklas apaļu bumbu. Apkaisi mazliet ar miltiem. Ietin pārtikas plēvē un uzglabā vēsumā 20 minūtes (kamēr gatavo visu pārējo) vai līdz izmantošanas brīdim*.
  4. Pagatavo karameli - apmēram 15 minūtes. Katliņā ieber cukuru un pielej sviestu.
  5. Vāri, līdz izveidojas karamele. Karameli ielej tartes formā ar diametru vismaz 24 cm. Liec, lai atdziest.
  6. Sagatavo pildījumu. Izņem āboliem serdes un nomizo mizu. Sagriez četrās daļās un cieši izkārto uz atdzisušās karameles tartes formā.
  7. Sagatavo tarti cepšanai. Pārklāj ābolus ar mīklu, kuras forma ir nedaudz lielāka nekā pati tartes forma. Uzmanīgi ar pirkstiem mīklas malas ieloki pie āboliem.
  8. Cepšana. Cep 200 grādu karstumā apmēram 35 min. Izņemot no krāsns, pārmet tarti uz otru pusi, lai āboli paliek uz augšu. Var ēst arī siltu, pievienojot mazliet saldējuma.

Autors: Inga Kalniņa
Papildinājumi:
* NB Ja liekas, ka mīkla nav pietiekami viendabīga, tad var ar plaukstas locītavu to paspiest. To var darīt arī ar pārtikas „špakteli". Šo operāciju nevajag atkārtot vairāk kā divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!