Foto: ČetrasSezonas.lv
Lai gan mēs esam pieraduši, ka sieru ēdam uzkodās, un arī tās plašumā neizvēršam, tomēr ir valstis, kā Francija un citas, kurās siera plate ikdienas un iknedēļas maltītēs spēlē lielu lomu. Patiesībā būtu pat grūti iedomāties, kā franči, itāļi, spāņi, nu jau arī angļi un daudzi citi varētu izdzīvot bez siera, bez daudzajiem siera veikaliem, kuros ir sajūta, ka siera klāsta dažādība nekad nebeidzas.

Jā, lai gan siers ir visās minētajās valstīs, tieši Francija var lepoties ar to, ka savā siera platē, kura ir viena no ideālākajām siera izlasēm, kādu cilvēks varētu vēlēties, var salikt tik dažādus un tieši Francijā gatavotus sierus. Lai tu nākamreiz neapjuktu un zinātu, kādus sierus izvēlēties siera platei, neliels ieskats tajā, kādai jābūt ideālai siera platei. Un atceries, Francijā siera plate tiek pasniegta desertā. Tāpat notiek arī daudzās citās pasaules valstīs un pavisam noteikti - labākajos pasaules restorānos.

Gatavojot siera plati, ievēro šādus noteikumus:

Pēc sierus maksimāli tuvu laikam, kad plāno pasniegt (nevis nedēļu iepriekš).
Vislabāk izvēlies sierus ar AOC, PDO, DOP zīmēm, jo šīs zīmes nodrošina, ka siers būs autentisks un izcils daudzās savās īpašībās.
Iegādājoties sieru, pēc iespējas vairāk izvēlies vietējo ražotāju sierus (tas ir labs veids, kā atbalstīt savējos).
Pērkot centies sierus nogaršot, lai ir drošība par to, kas ielikts grozā (kā nekā siers maksā gana dārgi).
Izņem sieru no ledusskapja vismaz vienu stundu pirms pasniegšanas.

Kādus sierus izvēlēties:

Siera platei jāsastāv no vairāku veidu sieriem, kas ir gan interesanti, gan arī lielas cieņas izrādīšana visiem, kas sierus ēdīs (jo kādam var negaršot kazas siers, kādam - aitas, kādam - zilais), jo tas parāda, ka esi viesus ļoti gaidījis un padomājis par katru sīkumu. Klasiskā un ideālā siera platē jāietilpst:

Svaigam kazas vai govs piena sieram, kā lieliskas kvalitātes ricotta.
Izturētam svaigajam kazas sieram, kā Valencay vai Clochette.
Mīkstajam baltajam sieram, kā brī vai kamambērs.
Pusmīkstajam sieram (pārsvarā govs piena), kā Taleggio vai Langres.
Zilajam sieram, kā Fourme d'Ambert, rokfors, stiltons vai gorgondzola.
Cietajam sieram, kā P'tit Basque, Lord of the Hundreds, Grana Padano DOP, izturēts čedars vai ementāls.
Un kā pēdējais, ja vēlies, kāds siers, kuram pievienota kāda garša, kā piemēram, Idiazabal, siers ar dzērvenēm vai salviju un daudzi citi.

Pasniegšana:

Vislabāk sieru pasniegt uz liela koka dēļa, granīta vai marmora virsmas;
neaizraujies ar dēlīša dekorēšanu, jo galvenie ir paši sieri, to tekstūras un krāsas;
uz dēļa vai izvēlētā trauka liec lielus siera gabalus (nevis mazus gabaliņus, kas ātri apkalst un izžūst);
liec uz dēlīša veselu gabalu, bet vienu vai divus pirms tam nogriez (tas iedrošinās viesus paņemt un nebaidīties būt pirmajam, kurš nogriež);
rēķini apmēram 50 g no katra siera uz vienu personu.

Pasniedz, uz dēlīša klāt liekot:

  •     žāvētus augļus - aprikozes, vīģes, plūmes;
  •     riekstus - mandeles, valriekstus, lazdu un pekanriekstus;
  •     dažādus džemus - īpaši tos, kas piemēroti sieriem. Ja nav iespējas tādus iegādāties, tad ideāli derēs klasiskais vīģu vai aprikožu džems. Ja tev ir iespēja, tad iegādājies vairāku veidu siera džemus, lai katram ir savi pārinieki (parasti uz mazajām burciņām ir teikts, ar kādiem sieriem konkrētais džems sader);
  •     siera plati papildini ar svaigu, kraukšķīgu maizi (bagete, rustika, valriekstu vai žāvētu augļu maize) vai krekeriem (digestives vai dažādi angļu krekeri), kuriem nav pievienotu garšu;
  •     ideāli iederas arī svaigs selerijas kāts vai vīnogas (bet tos ieteicams baudīt kopā ar zilajiem sieriem, ne citiem).

Siera plate nav nekas tik sarežģīts, lai to nemācētu salikt, un pavisam ne tik sarežģīts, lai to nenovērtētu baudot. Un vēl, ja zini, ka ciemos nāks dažādu garšu izpratnes cilvēki, tad siera platē vari iestrādāt kādu tradicionālu sieru un pārējos - īpašākus, un tad visi būs apmierināti.

Attēlā sieri:

1. Brie

2. Roquefort

3. P'tit Basque

4. Valencay

5. Laious

6. Brie
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!