Foto: ČetrasSezonas.lv
Kas gan ir šis mistiskais tofu siers, par kura eksistenci tik daudzi cilvēki nemaz nenojauš? Tofu siers ir veģetārs produkts, ko cilvēki bija iemīļojuši jau pirms mūsu ēras. Pirmo reizi tofu sieru pagatavoja Ķīnā, bet arī tur neviens nespēs atbildēt uz jautājumu "kurš tad bija tofu siera pats pirmais izgudrotājs". Ap tofu siera rašanos ir apvītas vairākas leģendas. Viena šāda leģenda vēsta, ka kāda galma pavārs pagatavojis putru no sojas pupiņām un ļoti vēlējies ēdienam iešķirt aromātu. Viņš putrai pievienojis "nigari" (kalcija sulfāts, speciāls koagulants), un putra kļuvusi graudaina un pārvērtusies par kaut ko līdzīgu biezpienam. Ķīniešiem šis ēdiens paticis, un viņi tam devuši nosaukumu – tofu.

Japānā tofu ieveduši budistu mūki. Iesākumā tas bija rituāls ēdiens, bet ar laiku to sāka uzturā lietot arī parastie cilvēki.

Senatnes tofu pagatavošana mazliet atšķiras no mūsdienu tofu siera gatavošanas. Toreiz sojas pupiņas mērcēja aukstā ūdenī un, kad tās uzbrieda, tās samala, tā iegūstot sojas pienu.  Pienu vārīja un tam pievienoja jūras sāli un ģipsi. Sojas olbaltumvielas pārtapa par biezpienu, ko pēc tam lika zem sloga. Mūsdienās pagatavošana ir līdzīga, vien sojas pupiņu vietā izmanto sojas pulveri un "nigari" vietā lieto etiķi vai citrona sulu.

Veselīgais tofu

Tofu sieru uzskata par ļoti vērtīgu pārtikas produktu visiem, kuri rūpējas par savu veselību un izskatu. Tajā ir vairāk kalcija nekā govs pienā un daudz vitamīnu.  Tofu siers ir mazkaloriju produkts un nesatur holesterīnu. Tofu mēdz saukt par "sojas gaļu", jo aminoskābju sastāvs tofu ir gandrīz līdzvērtīgs gaļai un pat spēj to aizstāt. Tofu sieru cilvēka organisms ļoti viegli pārstrādā, un to ļoti bieži lieto sportisti, kad nepieciešams uzaudzēt muskuļu masu. Arī gastrīta un diabēta slimniekiem, kā arī cilvēkiem ar lieko svaru ir veselīgi ēst tofu sieru.
Tofu ir nepārspējams atradums, jo satur ļoti daudz sojas olbaltumvielu, lieliski stimulē smadzeņu darbību un paaugstina darba spējas. Šīs olbaltumvielas palīdz samazināt kopējo holesterīna līmeni par 30%, bet "slikto" holesterīnu par 35-40%, paaugstinot "labā" holesterīna līmeni.

Tofu lietošana ir kā profilakse pret miokarda infarktu, aterotrombozi un insultu. Šis sojas produkts ir ideāls pārtikas produkts cilvēkiem, kuri ietur kādu diētu, jo tajā nav tauku, tas satur ļoti maz kaloriju (100 gramos ir tikai 73 kcal) un lieliski remdē izsalkumu.

Tā kā tofu sieru gatavo no sojas pupiņām, tad no tā var gatavot ēdienus pat visstingrākās badošanās laikā. Tofu ir unikāls ar to, ka tam pašam par sevi nav garšas. Tas, kāds būs izdevies ēdiens ar tofu - salds, sāļš vai ass -, ir pilnībā atkarīgs no tevis, jo tofu "uzsūc" citu ēdienu garšu. Pastāv viedokļi, ka tofu aizsargā organismu no vēža šūnu rašanās.

Pagatavošana

Ar tofu sieru ir iespējams pagatavot jebko - gan saldos ēdienus, gan sāļos. Piemēram, tas der gan kā diētisku pelmeņu un pankūku pildījums, gan, ja svaigam tofu sieram pievieno augļus, ievārījumu un riekstus, tas var kļūt par mīļāko desertu. Tofu var cept, vārīt, sautēt, pievienot zupām un pat marinēt - gan pavisam īsu brīdi (pāris minūtes), gan arī uz 10-12 stundām, tādā veidā ļaujot tofu sieram pilnībā piesūkties ar marinādes garšu un aromātu. Marinējot der atcerēties sagriezto tofu ik pa laikam pagrozīt vai pa jaunam apliet ar marinādi, lai tas neizkalst.

Tofu siers spēj saglabāt savas uzturvērtības pat pēc termoapstrādes. Lai saglabātu tofu svaigu un garšīgu, tas jāuzglabā vēsā vietā un ik pa laikam jāaplej ar ūdeni. Tofu var arī sasaldēt. Pirms tam gan vēlams to sagriezt gabaliņos.

Kā pagatavot tofu sieru mājas apstākļos?

Uz nakti liec izmērcēties divas glāzes ar sauso soju aukstā ūdenī. Nākamajā dienā soju kārtīgi nomazgā un vienu glāzi liec blenderī un aplej ar glāzi auksta ūdens. Puto. Pēc kārtīgas saputošanas visu masu liec traukā, virs kā izklāta marle vairākās kārtās, un izspied caur marli sojas pienu. Kad tas izdarīts, uzvāri ūdeni (2 glāzes ūdens uz vienu glāzi sojas piena) un pielej sojas pienu. Visu liec vārīties vēl trīs minūtes. Tad noņem no uguns un, lēnām maisot, pievieno 1,5 tējkarotes koagulanta ("nigari" - magnija hlorīdu vai kalcija sulfātu. Abus var aizvietot ar 2 citronu sulu). 3-5 minūšu laikā piens sāk sarecēt, un šķidrumam jākļūst caurspīdīgam. Ja piecu minūšu laikā tā nenotiek, tad pievieno vēl mazliet citrona sulas.
Gatavo masu caur marli izspied un liec zem smaguma. Sieram jāizskatās baltam, tam jābūt cietas konsistences un bez garšas.

Kā pareizi iegādāties?

  1. Tofu jāpērk bez sāls, zaļumiem un citām piedevām. Īstam tofu ir jāspēj sevī uzsūkt visu to produktu aromātus, kurus tam pievieno.
  2. Cietāks tofu ir treknāks par mīkstu.
  3. Ja izvēlies tofu sieru ar lielu kalcija daudzumu, pievērs uzmanību uzrakstam uz iepakojuma par kalcija esamību.
  4. Pārbaudi derīguma termiņu.


Tofu slēgtā papīra iepakojumā var uzglabāt istabas temperatūrā. Ledusskapī slēgtā iepakojumā tas būs derīgs 5 mēnešus.

Tofu siera veidi

"Zīda" tofu
, saukts arī par mīksto un maigo tofu, pastāvīgi atrodas mitrumā, un tāpēc no visiem svaigajiem tofu sieriem tas ir vismitrākais. To mēdz pielīdzināt vaniļas pudiņam, un, tā kā Ķīnā un Japānā to praktiski nav iespējams ēst ar irbulīšiem, to ēd ar karoti. Šajā tofu sierā olbaltumvielas sastāda 1 mg uz 100 g. Tā ir trešdaļa no cieto sieru sastāva.

Cietais tofu pēc izskata līdzinās mūsu sieram, pēc konsistences pielīdzināms vijīgai "gumijai" un, kad to sagriež, tas ļoti viegli lūst.

Marinēti tofu burciņās - šos tofu sagriež dažādas formas kubiņos un šķēlītēs, izžāvē un lēnām ar baktērijām raudzē. Šādu tofu marinē dažādos etiķos vai sālsūdeņos kopā ar dažādām garšvielām un pastām, pilda burkās un pārdod veikalos.

Saldētais-kaltētais tofu - ideja nāk no kāda Japānas budistu centra. Šo tofu ir ļoti ērti ņemt līdzi izbraukumos un ceļojumos, jo tas ir viegli uzglabājams sapresēts, un pirms lietošanas tas jāpamērcē karstā ūdenī. Tad tas "atdzīvosies" un iegūs sūklim līdzīgu struktūru. To bieži izmanto zupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!