Foto: Publicitātes foto
Cilvēka acis ir sarežģīts mehānisms. Pateicoties tām, mēs atšķiram krāsas un nokrāsas, redzam priekšmetus, novērtējam formu un attālumu līdz tiem, orientējamies telpā. Redze ļauj mācīties un strādāt, iepazīt apkārtējo pasauli un priecāties par to. Tomēr — mēs dzīvojam XXI gadsimtā, kad tehnoloģijas jau vēršas pret mums. No vienas puses, civilizācija atvieglo un uzlabo cilvēku dzīvi, no otras — izraisa slimības un invaliditāti. Viena no sāpīgākajām tendencēm ir tā, ka kļūst arvien mazāk cilvēku, kam ir veselas acis. Kāpēc? Vai iespējams saglabāt acu veselību?

Sarunājāmies ar ārstu  pediatru Igoru Bubinu.

Dators mūsu dzīvē ir ienācis nesen, tomēr jau ir paspējis kļūt par neatņemamu tās daļu. Gan bērni, gan pieaugušie stundām ilgi "kvern" pie datora, kaut gan tas nepavisam nav nekaitīgi. Kā un kādēļ kaitē dators?

Taisnību sakot, uztraukumu rada ne tikai tas, ka kļūst arvien mazāk cilvēku, kam ir veselas acis, bet arī tas, ka acu slimības kļūst "jaunākas". Visās vecuma grupās pie tā visvairāk vainīgi datori. Būtu grūti atrast darbu, kurā nebūtu nepieciešams dators. Ja darbā tā tomēr nav, tad pēc darba, vakaros, datora iespējas izbauda gandrīz visi. Vieni sērfo internetā, citi sarakstās ar draugiem, trešie lasa, ceturtie skatās filmas vai klausās mūziku. Datoru lietojam no mazām dienām, kaut arī tas var veicināt daudzu slimību rašanos. Visvairāk no datora cieš acis - tās apsarkst, asaro, sūrst, attīstās iekaisums. Visbiežāk cilvēki visas šīs izjūtas raksturo tā - it kā acis būtu pilnas ar smiltīm.

Datori kaitē, jo aizpilda visu brīvo laiku gan bērniem, gan pieaugušajiem. Bērni gandrīz nemaz neiziet laukā, maz kustas. Tāpēc neatpūšas arī acis. Mūsdienās jaunatnes dienaskārtība ir tāda, ka līdz pusdienām acis intensīvi strādā skolā vai universitātē, pēc pusdienām - mājās, pildot mājasdarbus vai skatoties datora vai televizora ekrānā. Citāda nav arī pieaugušo ikdienas realitāte: dienā saspringts darbs pie datora, vakarā - televizors vai "neaizstājamais" dators. Arī viedtālruņi acīm liek nopūlēties ne mazāk par datoriem.

Acīm kaitē ne tikai skatīšanās datora ekrānā, bet arī nepareizs ķermeņa stāvoklis, kura dēļ saspringst muguras un spranda muskuļi, bet tas palielina arī acu muskuļu spriedzi.

Kas notiek, ja pastāvīgi lūkojamies datora ekrānā?

Parasti cilvēks acis mirkšķina 20-25 reizes minūtē. Mirkšķināšana nav bezmērķīga: mirkšķinot tiek mitrināta acs virsma, tas pasargā aci no izžūšanas. Kad saspringti strādājam, lūkojoties datorā, acis mirkšķinām daudz retāk. Tādēļ acs virsma netiek pietiekami samitrināta, acis sūrst, apsarkst utt.

Turklāt acis visu laiku ir vērstas uz tuvu objektu, piem., skatoties datorā, vienmēr ir saspringta noteikta acu muskuļu grupa, bet būtu jāstrādā visiem acs muskuļiem, t.i., vajadzētu ļaut acīm skatīties ne tikai uz tuvu, bet arī tālu objektu. Tā vieni muskuļi strādātu, kamēr citi -atpūstos.

Kas vēl bez datora pastiprina acu sūrstēšanu un asarošanu, izraisa citas nepatīkamas izjūtas?

Civilizācijas izraisīto acīm kaitējošo apstākļu raksturošanai ir radīti speciāli termini - tas ir slēgtu telpu konjunktivīts, neveselīgas ēkas sindroms. Tas notiek tad, kad cilvēki daudz laika pavada birojos, kuros gaisu vasarā padara sausu kondicionieri, ziemā - centrālā apkure, kur jau no rīta ir ieslēgtas dienasgaismas lampas (to mirgošana ar acīm nav saredzama, taču ļoti kaitīga). Arī darba vieta birojā ne vienmēr ir ērta, tādēļ pastāvīgi ir saspringti muguras un spranda muskuļi.

Acīm ļoti kaitē arī nepareizs uzturs - daudz konservantu pārtikā, maz svaigu dārzeņu, nepietiekams šķidruma daudzums. Mūsu organisms ir unikāls, viss tajā ir saistīts - ja izdzeram nepietiekami daudz šķidruma, tas ietekmē acu mitrināšanas līmeni. Tātad, no vienas puses nepietiekams šķidrumu daudzums, no otras - "neveselīga ēka" un pastāvīga lūkošanās datorā iztvaicē asaras, kuras ir ļoti nepieciešamas acu mitrināšanai.

Kas notiek, kad acis kļūst sausas?

Kad nomoka sausās acs sindroms (SAS), cilvēks sūdzas, ka acis asaro, kaut patiesībā asarošana ir reflektora. Paņemot paraugu, tiek konstatēts, ka asaru ir ļoti maz. Situācija ir paradoksāla: cilvēkam šķiet, ka visu laiku tek asaras, bet patiesībā acis ir iekaisušas, sausas un asaro tikai tāpēc, ka ir pārgurušas.

Diennaktī rodas apmēram 1-1,5 ml asaru. Par acu mitrināšanu atbildīga ir asaru plēvīte, kura gan samitrina aci, gan iztīra netīrumus, gan pasargā no infekcijas, gan nodrošina apstākļus, lai varētu labi redzēt, jo izveido gludu optisko radzenes virsmu. Veselas acis pastāvīgi ir klātas ar asaru plēvīti, ja šī plēvīte tiek bojāta vai asaru tiek saražots pārāk maz, attīstās SAS.

Asaru plēvīti veido trīs slāņi: iekšējais, vidējais un ārējais. Visdziļāk atrodas un visplānākais ir iekšējais slānis.Tas atrodas vistuvāk acij, to veido glikoproteīni, kas ir nepieciešami, lai asaras labi pieķertos acs virsmai. Nākamais slānis - vidējais (ūdens) - ir pats biezākais. Tas mitrina un baro aci, izskalo iekļuvušos svešķermeņus un kairinātājus. Trešais ir ārējais (taukvielu) slānis, kas palēnina ūdens iztvaikošanu. Ja izmainās kaut viens no trim asaru plēvītes slāņiem, var rasties minētie sausās acs simptomi.

Pieaudzis cilvēks pie acu ārsta parasti vēršas pats, jo saprot, ka acu nogurums, asarošana, sūrstēšana ar laiku var pārvērsties nopietnā slimībā. Kā laikus pamanīt to, ka minētie acu simptomi nomoka bērnu?

Vecākiem vajadzētu uztraukties, ja bērns skatās uz priekšmetiem, tuvu pieliecies, ja, skatoties televizoru, sēžas aizvien tuvāk, miedz acis, biežāk tās mirkšķina, viņa acis ir apsarkušas, raustās plakstiņi, bērns sūdzas par galvassāpēm.

Kādas ir homeopātijas iespējas šajā ziņā? Ko cilvēki varbūt vēl nezina par homeopātiju, no kā baidās?

Homeopātiskie acu preparāti ir piemēroti visiem - gan bērniem, gan pieaugušajiem, arī tiem, kuri lieto kontaktlēcas. Tā kā homeopātiskās zāles mūsu valstī tiek lietotas sen, cilvēkiem par tām jau ir pietiekami daudz zināšanu. Varu teikt no pieredzes, ka mūsdienās pacienti vairāk baidās no tradicionālajām ķīmiskajām zālēm, tādēļ vienmēr jautā, vai tās nevar aizstāt ar nekaitīgākām, piemēram, homeopātiskām zālēm. Mans darba stāžs nav nekāds mazais, un manā praksē nekādas alerģiskas reakcijas vai nevēlamas blakusparādības homeopātiskie pilieni nav izraisījuši.

Kā darbojas homeopātiskie preparāti?

Acu kairinājuma, asarošanas, graušanas sajūtas acīs, jutības pret gaismu un acu plakstiņu iekaisuma atvieglošanai iesaku lietot homeopātisko preparātu Oculoheel. Oculoheel sastāvā ietilpst ārstniecības žibulītis (Euphrasia officinalis), Cochlearia officinalis, pilokarps (Pilocarpus jaborandi) un šaurlapu ehinaceja (Echinacea angustifolia). Ārstniecības žibulīti lieto, ja ir acu iekaisums, pārāk liela sekrēcija un asarošana, ja ir tādi slimību simptomi, kā graušana, dedzināšana, konjunktīvas apsārtums, plakstiņu pietūkums, pastiprināta asarošana (it sevišķi vējā). Cochlearia officinalis darbojas antiseptiski, samazina pietūkuma rašanos, piemērots hroniska iekaisuma ārstēšanai. Pilokarps ir īpaši piemērots, ja acis ir pārgurušas, karstas, ir dedzināšanas sajūta vai akomodācijas traucējumi. Šaurlapu ehinaceju lieto kā antiseptisku līdzekli, ja sākas acu sāpes un asarošana.

Svarīgi, ka homeopātiskie acu pilieni nesatur konservantus. Tā ir tiešām liela priekšrocība, jo jebkura konservējoša viela papildus kairina acis. Izmantojot pilienus, kas satur konservantus, no vienas puses, acis mitrinām un ārstējam, no otras - padarām sausas.

Vai Jūs varētu pastāstīt, cik liela ietekme ilgstošā ārstēšanā ir tam, cik ērti lietojams ir iepakojums?

Ja acu pielienu iepakojums ir ērts, aizņem maz vietas, to ir viegli atplēst, tas ir vienreiz lietojams, tad tas patiešām ir ērti. Ja cilvēkam zāļu lietošana ir ērta, viņš tās lietos tik ilgi, cik ir nepieciešams un ārstēšanu nepārtrauks.

Tas, cik ilgi zāles vajadzēs lietot, ir atkarīgs no acu stāvokļa. Parasti Oculoheel pilina 3 reizes dienā, ja stāvoklis ir akūts - pirmajās dienās pilina ik pēc stundas, līdz simptomi samazinās.

Kā samazināt acu nogurumu?

Tiem, kas strādā ar datoru, iesaku ik pēc 1-2 stundām piecelties no darbavietas un izvingrināt acis. Acu vingrināšana ir ļoti vienkārša. Lūk, daži vingrinājumi, kas stiprinās acu muskuļus un uzlabos jūsu redzi:

  • Nekustinot galvu, palūkoties uz augšu, uz apakšu, pa labi un pa kreisi. Atkārtot 5-6 reizes;
  • Nekustinot galvu, griezt acis pa apli: uz apakšu, pa labi, uz augšu, pa kreisi. Atkārtot 5-6 reizes uz vienu pusi, tik pat - uz pretējo pusi;
  • Tos pašu vingrinājumus veikt ar aizvērtām acīm;
  • Ērti apsēsties pret logu un skatīties tālumā;
  • Stipri aizmiegt un atvērt acis, atkārtot 5-6  reizes;
  • Ātri mirkšķināt ar abām acīm, 10 reizes;
  • 3 sekundes skatīties tālumā, pēc tam 5 sekundes uz pirkstu, kas pacelts acu priekšā apmēram 30-40 cm attālumā. Atkārtot 5-6 reizes;
  • Ar pirkstu viegli piespiest katru aizvērto aci un ar apļojošām kustībām masēt;
  • Ar trim pirkstiem pieskarties aizvērtām acīm un nedaudz piespiest, tad pirkstus noņemt. Atkārtot 5-6 reizes;
  • Aizsegt acis ar delnām un paturēt 30 sekundes.

Vēlos uzsvērt, ka ir ļoti svarīgi ne tikai vingrināt acis, bet arī veikt vingrinājumus, kas atbrīvo plecu un kakla muskuļus. Visi vingrinājumi jāveic lēnām. Tikpat svarīgi ir sakārtot darba vietu tā, lai tajā sēdētu pareizi, lai darba vieta būtu pietiekami apgaismota. Strādājot pie datora, ieteicams pastāvīgi malkot ūdeni.

Paldies par sarunu!

Izsmeļošus rakstā minēto zāļu aprakstus atradīsiet vietnē: www.heel.lv.

Vairāk informācijas par homeopātiju atradīsiet vietnē: www.heel.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!