Foto: Arturs Kolovs
Katrā kārtīgā ekspedīcijā vienmēr pa ceļam iespējams sastapt dažādus nezināmus un eksotiskus radījumus, un mana ekspedīcija uz lielveikalu nebija izņēmums. Lielākajos "Maxima" veikalos redzama vesela šādu "jūras mošķu" parāde - mazie astoņkāji, mīdijas, dažāda veida garneles, kalmāri, sēpijas (tintes zivis) un citi brīnumi. Tie gozējas gan svaigo zivju vitrīnā, gan iepretim tai - saldētā veidā ledusskapjos. Pastāstīšu par dažiem no šiem "mošķiem", kurus lieliski iespējams izmantot dažādos garšu eksperimentos virtuvē.

Astoņkājis

Astoņkājus iedala lielajos un mazajos "baby" astoņkājos. Pēc garšas tie ir līdzīgi kalmāriem - ar sīkstu gaļu, tāpēc, lai to padarītu mīkstāku, astoņkāji pirms pagatavošanas mēdz izdauzīt. Astoņkājus var iegādāties svaigā, saldētā, marinētā vai kūpinātā veidā. Man tie vislabāk garšo apcepti, nedaudz pasautēti baltvīnā un ar asākām garšvielām.

Garneles

Garneles iedala auksto ūdeņu un silto ūdeņu garnelēs. Vispopulārākās no silto ūdeņu garnelēm ir tīģergarneles - tās ir vislielākās, līdz pat 33 cm garas un, pateicoties krāsai un svītrojumam, pēc izskata patiešām atgādina tīģeri.

No garnelēm ātri rodas sāta sajūta, tomēr tajās ir maz kaloriju. Šo „jūras mošķu" gaļa satur A, D, E, B 12, Omega 3 un Omega 6 vitamīnus, kā arī mikroelementus (kobaltu, cinku, mangānu, kāliju, nātriju, jodu, varu, dzelzi, fosforu, magniju u.c.), kas ārkārtīgi nepieciešams cilvēka dzīvības procesu norisei.

Garneles nevajag skalot, tās ar visu čaulu vāra ne ilgāk par 5 minūtēm. Pārvārītas tās kļūst sīkstas. Garneles var arī cept, tvaicēt, grilēt - šiem gatavošanas veidiem īpaši piemērotas ir tīģergarneles. Gatavojot garneles, nevajadzētu lietot asas, specifiskas garšvielas, kas nomāc šo jūras velšu maigo garšu.

Kalmārs

Kalmāri ir lielākie mīkstmieši, no kuriem uzturā izmanto mantiju (ķermeņa vidusdaļu), taustekļus, aknas un tinti. Kalmārus var iegādāties svaigā, saldētā, konservētā un kaltētā veidā. Izmanto salātu un otro ēdienu pagatavošanā. Kalmāra "tinti", kas atrodas bumbierveida dziedzerī (tintes maisiņā), bieži izmanto pastas iekrāsošanai vai pievieno jūras produktu mērcēm. Šis kalmāra sekrēts ir ļoti iecienīts gan spēcīgā jūras aromāta, gan neparastās melnās krāsas dēļ.

Tinteszivs

Tinteszivi, kura pēc izskata atgādina lielu kalmāru, var iegādāties svaigu, sagrieztu mazos gabaliņos un saldētā veidā. Tā ir piemērota marinēšanai un salātu gatavošanai. Speciālisti iesaka tinteszivi pirms vārīšanas pāris reizes spēcīgi padauzīt gar izlietnes malu, jo tad muskulatūra atbrīvojas no saspringuma un tinteszivs ātrāk kļūst mīksta. Eiropas pavāri augstu vērtē šīs zivs "tinti", kas piešķir krāsu un aromātu mērcēm un sautējumiem. Tā ir daudz tumšāka nekā kalmāra vai astoņkāja "tinte".

Tinteszivi apstrādā tāpat kā kalmāru, tomēr, lai izņemtu ķidas un tintes maisiņu, jāiegriež zivs sānā. Šī iemesla dēļ mantiju griež šķēlēs, nevis gredzenos.

Mīdijas

Pasaulē pazīstami apmēram 25 000 šīs delikateses sugu. Mīdijas čaulā pēc skata un izcelsmes ir līdzīgas austerēm, turklāt izceļas ar īpaši garšīgu gaļu un satur augstvērtīgas barības vielas - daudz olbaltumvielu, dzelzi un A, B, C un D vitamīnus. Ēdamgliemenes uzturā lieto svaigas (par to gatavību liecina pavēries čaulas vāks - dzīva gliemene stingri turas savā čaulā), konservētas, kā arī iepriekš sasaldētas. Mīdijas jāpagatavo tajā pašā dienā, kad iegādātas. Arī vārītas nav vēlams uzglabāt ledusskapī ilgāk par 1 līdz 2 dienām. Mīdijas ir lieliski izmantojamas kā garnējums arī uz picām vai pagatavojot spaghetti.

Ņemot vērā manu pastiprināto interesi par šiem jūras mošķiem, kuri atrodami lielāko „Maxima" veikalu plauktos un vitrīnās, nolēmu uzdrīkstēties un pagatavot tos, lai remdētu savu mežonīgo zinātkāri un, protams, arī izsalkumu. Un ziniet - sanāca! Kārtīga jūras velšu maltīte ar olu nūdelēm, kurai devu nosaukumu "Jūras mošķis nūdelēs".

Olu nūdeles ar jūras mošķiem (4 personām)

olu nūdeles (400 - 500g)
mazie astoņkājīši, mīdijas, garneles, sēpijas, kalmāri vai jūras velšu kokteilis (kopējais svars - 800-1000g), protams, ir iespējams izmantot tikai vienu jūras mošķu veidu vai citu kombināciju
burkāni (250-300g)
konservēti tomāti griezti gabaliņos vai malti (800g)
ķiploks (25-35g) vai viena galviņa
čili pipars (1gb)
lauru lapas (5-6 gab.)
olīveļļa
sāls tiek pievienots pēc garšas gatavošanas procesā (ja ir nepieciešams)

Pagatavošana:

Sagriežam burkānus salmiņos, sakapājam ķiploku un čili piparu (vēlams ar sēkliņām, lai ēdiens nezaudē asumu). Sakarsētā eļļā apcepam burkānus, ķiplokus, čili piparu un lauru lapas. Pievienojam noskalotus jūras mošķus, pārlejam ar nedaudz ūdens un karsējam līdz ūdens sāk vārīties. Pievienojam tomātus un turpinām karsēt (lēni maisot) aptuveni 3-4 min. Pievienojam olu nūdeles un karsējam līdz nūdeles ir gatavas, un tad pasniedzam ēdienu dziļākā šķīvī.

Par autoru

Eduards Zvejnieks ir picērijas "Piranija" īpašnieks. Dzīvojis Sardīnijā, kur iemācījies cept picas, kā arī gatavot tradicionālus itāļu ēdienus un jūras veltes. Aizraujas ar ekstrēmiem sporta veidiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!