Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja lielāko daļu kāzu plānošanas pienākumu varam uzticēt saviem vedējiem vai aģentūrai, tad kāzu valsis ir tā lieta, kuru vadīsiet tikai jūs divi vien!
Jūs varat cītīgi un soli pa solim to apgūt mājās, bet nereti pāri valša apguvē izmanto arī deju profesionāļu sniegtās iemaņas. Valša apgūšanas kursi pie deju meistariem kļūst arvien pieprasītāki no jauno pāru puses, un tas ir zināmā mērā likumsakarīgi, jo, salīdzinot ar mūsu vecāku paaudzēm, ar klasisko deju ballēm vairāk esam uz "Jūs", nekā uz "Tu"...

Protams, arī mūsdienās netrūkst klasisko deju mīlētāji un lietpratēji, taču šoreiz lūkosim, kādas iespējas apgūt kāzu valsi cienīgā līmenī ir tiem saderinātajiem, kas līdz šim nav bijuši lieli valša dejotpratēji.

Valša apguvei nepieciešamas vismaz 4 nodarbības

Sporta deju kluba "Evita" vadītāja Evitas Pavasares pieredze, kura nu jau 15 gadus veido kāzu horeogrāfijas, liecina par jauno pāru patiesu vēlmi padarīt savas kāzas neaizmirstamas, sagatavojot īpašu kāzu valsi. "Ir pāri, kuri ļoti laicīgi sāk mācīties dejot, bet daži to dara pēdējā brīdī. Arī tā var "tikt cauri", jo, lai sagatavotu deju, kas sniegs baudījumu sev un kāzu viesiem, ir nepieciešamas vismaz 4 individuālās nodarbības. Tomēr parasti vidēji  6 - 7 nodarbībās pāris iegūst lielu pārliecību par sevi un var deju izjust niansētāk un izdejot to tehniski augstvērtīgāk."

Dejas apgūšanas norise atkarīga arī no iepriekšējām prasmēm, bet viena valša nodarbība atkarībā no apguves vietas pārim izmaksās apmēram no 12 līdz 25 latiem.

Dejo ne tikai valsi, bet arī eksotiskās dejas

Vēloties pārsteigt savus viesus, pāri dažkārt valša vietā vēlas dejot kādu aktīvāku deju. Taču tad jārēķinās, ka tās apguve parasti ir sarežģītāka un laikietilpīgāka.

"Ir pāri, kas atnāk jau ar savu izvēlēto mūziku un visbiežāk tās ir skaistas dziesmas par mīlestību, kas pēc ritma nav valsis," stāsta E.Pavasare.

"Līdz ar to, mēs kopīgi izlemjam, cik reāli konkrētajam pārim ir iemācīties deju, kas sastāv no kvadrātrumbas, Kubas rumbas, ča-ča-ča, blūza, fokstrota vai hastla.

Tās prasa ilgāku gatavošanās laiku, tādēļ jāsāk mācīties laicīgi: apmēram divus mēnešus iepriekš. Ja pārim nav savas mīļākās mūzikas, tad es  piedāvāju viņiem izvēlēties no romantisko lēno valšu izlases, jo uzskatu, ka šī deja ir ļoti atbilstoša gan kāzu apģērba ziņā, gan dziļā dejas rakstura un lēnā ritma dēļ."

Aktuāla otrās dejas iestudēšana

Tāpat E. Pavasare izceļ, ka  dažkārt pāriem nepietiek tikai ar vienu deju vien un viņi vēlas sagatavot vēl papildus priekšnesumu - pēc pusnakts, ugunīgāku un jautrāku. Tad tā visbiežāk ir rumba, samba, salsa vai tango.

Kuriozi var rasties tad, ja līgava līdz kāzām ne reizi nepadejo īstajās kurpēs un mājās arī kāzu kleitā (it īpaši pie eksotisko dziesmu ritmiem), vai līgavainis neizmēģina padejot žaketē vai smokingā. Patiesībā, ērtāk līgavainim būs dejot vestē.

Savukārt, ja kāzas jau aiz muguras, bet skaisti un pašrocīgi nodejots valsis vai rumba ir jūsu vilinājums, tad pāris ar īpaši sagatavotu deju var skaisti iepriecināt viesus arī kādas apaļas kāzu jubilejas sakarā vai citos svētkos.

Iesaistot viesus dejās

Lai pēc pāra pirmā iznāciena dejošanā aktīvi iesaistītos arī viesi, ir nepieciešama ļoti laba un populāra balles deju mūzika vai cita mūzika pēc pāra ieskatiem, kas varētu aizraut arī klātesošos. Viesu iesaistīšanai vēlams iecelt danču meistarus, kas uzsāk dejas, vada rotaļas ar dejošanas elementiem, piemēram, pāru maiņām.

Atraktīvs gājiens būtu arī deju profesionāļu uzaicināšana, kas novada deju stundu un nodejo kādu skaistu paraugdemonstrējumu - tas būs ne vien interesanti, bet arī iekustinās viesus dejām. Tomēr, ne mazāk svarīgi - pašam pārim jābūt aktīviem dancotājiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!