Pērn visvairāk ar seksuāli transmisīvām infekcijām (STI) Latvijā slimoja cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem. STI gadījumi tika reģistrēti visās vecuma grupās: visjaunākajam pacientam bija 15 mēneši  un iedzimts sifiliss, visvecākajam - 85 gadi. Tā portālu Delfi informē Latvijas Infektoloģijas centra pārstāve I.Skrastiņa.

Kopumā pagājušajā gadā Latvijā tika reģistrēti 1588 (2009.-1807) STI gadījumi, no tiem - 134 sifilisa, 357 gonorejas, 1042 uroģenitālās hlamidiozes gadījumi un 55 gadījumos slimniekiem konstatēta anoģenitālā herpes vīrusu (HSV) infekcija. Salīdzinot ar 2009.gadu kopējais reģistrēto saslimšanas gadījumu skaits ir nedaudz samazinājies, tomēr pagājušā gadā parādījās tendence, ka sievietes slimoja vairāk kā vīrieši.

2009. gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, Latvija bija to Eiropas Savienības valstu vidū, kur reģistrēta visaugstākā  saslimstība ar sifilisu un gonoreju.

Pietiekami nenovērtēta sabiedrībā ir saslimstība ar hlamidiozi. Apmēram 70% sievietēm un 50% vīriešiem hlamidioze parasti norit bez simptomiem un izplatās, neraugoties uz lētu un vienkāršu ārstēšanu. Ilgākā laika periodā hlamidioze sievietēm var izraisīt nopietnas sekas - iegurņa iekaisumu, neauglību un ārpusdzemdes grūtniecību.

STI slimības ir vienas no aktuālākām mūsdienu medicīnas problēmām, jo pieder lipīgo slimību grupai un pārnēsājas, galvenokārt, dzimumkontaktu ceļā. Otrs veids, kā visbiežāk var inficēties ir sadzīves kontaktu ceļā, piemēram, izmantojot vienu dvieli, sūkli, un citus higiēnas priekšmetus, kurus iepriekš lietojis slims cilvēks, sifilisa gadījumā arī lietojot vienus un tos pašus nenomazgātus traukus.

Pasaulē ir zināmas vairāk kā 30 dažādas bakteriālas, vīrusu un parazitāras infekcijas, ar kurām inficēšanās var notikt dzimumkontakta laikā, tai skaitā B un C hepatīts.

Lai nesaslimstu ar seksuāli transmisīvām infekcijām ir jāievēro tikai divi galvenie nosacījumi: izvairīties no gadījuma dzimumsakariem un, ja tomēr gadās, jebkāda veida dzimumsakaru laikā lietot prezervatīvu. Tas pasargās arī no inficēšanās ar HIV un AIDS. Mazāko sūdzību gadījumā ir nekavējoties jāvēršas pie ārsta, vislabāk pie dermatovenerologa vai ginekologa.

Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti atgādina, ka laikus uzsākta un pareizi veikta ārstēšana ļauj ātri un pilnīgi izārstēt seksuāli transmisīvās infekcijas, un līdz ar to apturēt turpmāku izplatīšanos. Izmeklēšana un, nepieciešamības gadījumā ārstēšana, ir svarīga visiem STI slimnieka dzimumpartneriem.

Latvijas Infektoloģijas centrā pacientiem tiek sniegtas ambulatorās konsultācijas un stacionārā ārstēšana seksuāli transmisīvo infekciju  un ādas slimību gadījumos.

Ambulatori pacientus konsultē 12.Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatorajā nodaļā, tālrunis reģistratūrā 67803859.

Ja tiek diagnosticēta seksuāli transmisīva infekcija, pacientiem nav jāmaksā pacienta iemaksa un ārstēšana stacionārā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!