Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons izlēmis slēgt elitāro Nacionālo administrācijas skolu (Ecole nationale d'administration), kuru savulaik ir beiguši daudzi valsts politiskās un biznesa elites pārstāvji, ceturtdien ziņo franču mediji.

Lai gan šo augstāko mācību iestādi, kuru daļa sabiedrības uzskata par pieaugošās iespēju nevienlīdzības simbolu, beidzis arī pats Makrons, viņš nolēmis to slēgt, lai veidotu "taisnīgāku sabiedrību".

Nacionālās administrācijas skolas vietā tiks veidota jauna mācību iestāde, kurā būs jauni uzņemšanas noteikumi, kas pavērs plašākas iespējas iekļūt civildienesta augšējos slāņos.

Radiostacija "Europe 1" vēsta, ka Elizejas pils saimnieks ar savu ieceri iepazīstinās civildienesta augstākos ierēdņus ceturtdienas vakarā paredzētajā virtuālajā sēdē.

Pirmo reizi ideju slēgt savu "alma mater" Makrons izteicis jau pirms diviem gadiem.

Nacionālo administrācijas skolu 1945.gadā dibināja Šarls de Golls, lai veidotu jauno pēckara eliti, kurā būtu pārstāvēti visu sociālie slāņi.

Taču ar laiku daļā sabiedrības izplatījās priekšstats, ka skola piesaista tikai augstāko sociālo slāņu atvases un ka tā ir attālinājusies no realitātes. Šo savu reputāciju skolai kliedēt nācies arvien grūtāk.

Starp skolas beidzējiem ir četri pēckara prezidenti un astoņi premjerministri, kā arī daudzi lielāko valsts uzņēmumu vadītāji.

Makrons ir paziņojis, ka vēlas atvērtāku sistēmu, un martā viņš nodeva atklātībai īpašu uzņemšanas procedūru Francijas elitārajās mācību iestādēs zemāko sociālo slāņu pārstāvjiem, kam nepieciešamas stipendijas.

Nacionālās administrācijas skolas direktors Patriks Žerārs atzinis, ka tai trūkstot tā dēvētās dažādības, taču noliedzis, ka tā būtu vienīgi skolas vaina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!