Foto: LETA
Latvijas sportistam Aigaram Apinim naudas balva pienāksies tikai par augstāko sasniegumu Londonas paraolimpiskajās spēlēs - zelta medaļu lodes grūšanā, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Politikas iniciatīvu un attīstības departamentā.

Kā ziņots, Apinis piektdien ar jaunu pasaules rekordu triumfēja Londonas paraolimpisko spēļu lodes grūšanas sacensībās, kļūstot par trīskārtēju čempionu. Savukārt šodien Apinis izcīnīja Londonas paraolimpisko spēļu sudraba medaļu diska mešanas sacensībās.

Kārtību, kādā sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem un sporta federācijām piešķir naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, reglamentē Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru.

Saskaņā arī šiem noteikumiem, ja sportistam individuālajos sporta veidos, komandu sporta spēļu nacionālajai izlasei vai komandu sporta spēļu valsts izlasei kalendāra gadā ir vairāki sasniegumi, par kuriem var tikt piešķirta naudas balva, naudas balvu sportistam, viņa treneriem, sportistu apkalpojošiem sporta darbiniekiem, tostarp sporta ārstiem, apkalpojošam personālam un attiecīgajai sporta federācijai, piešķir tikai par to sasniegumu, par kuru šajos noteikumos noteikts lielāks naudas balvas apmērs. Ja naudas balvas apmērs ir vienāds, naudas balvu piešķir tikai par vienu sasniegumu.

Līdz ar to Apinis saņems naudas balvu līdz 50 000 latu, kas viņam pienāksies par zelta medaļas izcīnīšanu. Par izcīnīto sudraba medaļu Apinis būtu varējis saņemt naudas balvu līdz 30 000 latu, taču saskaņā ar noteikumiem viņam tā nepienākas.

Par izcīnīto zelta medaļu Apiņa trenerim, sportistu apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tostarp sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam, kopā var piešķirt naudas balvas līdz 50% apmērā no sportistiem piešķiramās summas, proti, līdz 25 000 latu. Papildus minētajam, lai veicinātu sporta veida un jaunatnes sporta programmu attīstību, biedrībai "Latvijas Paralimpiskā komiteja" var tikt piešķirti līdz 25 000 latu.

Rihardam Snikum par jāšanas sporta iejādes sacensībās 1A medicīnas grupā izcīnīto ceturto vietu var piešķirt līdz 10 800 latiem.

Snikus trenerim, sportistu apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tostarp sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam kopā var piešķirt naudas balvas līdz 50% apmērā no sportistiem piešķiramās summas, proti, līdz 5400 latiem.

Saskaņā ar MK noteikumiem, lai saņemtu naudas balvu, atzītajai sporta federācijai jāiesniedz IZM iesniegums, pievienojot noteikumos noteiktos dokumentus.

Kad IZM būs saņēmusi biedrības "Latvijas Paralimpiskā komiteja" iesniegumu, tas vienlaikus ar citiem sporta federāciju iesniegumiem par naudas balvas piešķiršanu par sportistu sasniegumiem 2012.gadā atbilstoši noteikumiem tiks virzīts izvērtēšanai Latvijas Nacionālajā sporta padomē.

Plānots, ka Latvijas Nacionālā sporta padome saņemtos iesniegumus izskatīs 2012.gada novembra sēdē, kā rezultātā Ministru kabinets jautājumu par naudas balvu piešķiršanu varētu izskatīt 2012.gada decembra pirmajā pusē.

Izņēmuma gadījumā jautājums par naudas balvu piešķiršanu par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs un paraolimpiskajās spēlēs var tikt skatīts arī ātrāk.

Latviju paraolimpiskajās spēlēs, kas ilgs līdz 9.septembrim, pārstāv deviņi sportisti. Paraolimpiskajās spēlēs Londonā par medaļām kopā cīnās 4200 atlēti no 166 valstīm.

Latvija paraolimpiskajās spēlēs debitēja 1992.gadā, kad Barselonā startēja divi sportisti, savukārt pirmās medaļas latvieši izcīnīja 2000.gadā Sidnejā, kad Apinis izcīnīja trešo vietu lodes grūšanā un diska mešanā, bet Armands Ližbovskis bija trešais tāllēkšanā. Atēnu paraolimpiskajās spēlēs Apinis triumfēja diska mešanā, bet Edgars Bergs izcīnīja otro vietu lodes grūšanā un trešo vietu diska mešanā, savukārt pirms četriem gadiem Pekinā Apinis kļuva par olimpisko čempionu diska mešanā un, tāpat kā Bergs, izcīnīja otro vietu lodes grūšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!