Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas puse cīnīsies par Londonas olimpisko spēļu zelta medaļas atgriešanu dopinga lietošanā pieķertajai lodes grūdējai Nadeždai Ostapčukai, atklājis nacionālās olimpiskās komitejas viceprezidents Igors Zajičkovs.

Kā ziņots, veiktajās pārbaudēs sportistes organismā atrastas steroīda metenolona pēdas. Analīzēm Ostapčuka pakļauta pirms un pēc sacensībām. Abos gadījumos rezultāti bija apstiprinoši.

"Sportistes asinīs tika atrasts dopings, ko apstiprināja abas paņemtās proves. Mēs noskaidrosim, kas notika, un veiksim izmeklēšanu," pavēstījis Zajičkovs, kurš ir arī valsts prezidenta padomnieks fizkultūras, sporta un tūrisma attīstības jautājumos. "Mēs vēl pacīnīsimies par mūsu sportistes medaļu un aizstāvēsim viņas intereses."

Sacensībās sezonas labākā rezultāta pasaulē īpašniece Ostapčuka savā labākajā mēģinājumā lodi aizgrūda 21,36 metrus tālu.

Otro vietu sākotnēji izcīnīja Pekinas olimpisko spēļu čempione Valērija Adamsa no Jaunzēlandes, kura sasniedza rezultātu 20,70 metri. Viņai tagad piešķirta zelta medaļa, tomēr šāds ceļš līdz godalgai sportistei raisījis divējādas izjūtas.

"Kad uzzināju, ka zelta medaļa ir mana, izplūdu asarās. Biju tik ļoti saviļņota. Tomēr tieši baltkrieviete tika pie goda 80 000 skatītāju priekšā saņemt zelta medaļu, lai arī izrādījies, ka viņai uz to nebija tiesības," izteikusies Adamsa, kura vēlas, lai brīdī, kad viņa saņems izcīnīto zeltu, skanētu Jaunzēlandes himna un gaisā plīvotu valsts karogs. "Tas man ir svarīgi, jo esmu ļoti lepna būt jaunzēlandietei. Baltkrieviete man šo mirkli nozaga."

Savukārt bronzas medaļu sākotnēji ieguva krieviete Jevgēņija Kolodko, kura uzrādīja jaunu personisko rekordu - 20,48 metri. Kolodko tagad piešķirta sudraba godalga, bet bronza pienākas Lidzjao Gunai no Ķīnas, kura sākotnēji ieņēma ceturto pozīciju.

Zajičkovs tāpat uzsvēris, ka Baltkrievijas sportisti nav izpildījuši olimpisko spēļu plānu, izcīnot divas zelta un pa piecām sudraba un bronzas godalgām.

"Dažos sporta veidos mūsu sniegums raksturojams kā izgāšanās, tomēr vaina nav sportistos - viņi cīnījās un centās parādīt tikai to labāko. Tā ir atsevišķu sporta funkcionāru un treneru vaina. Drīzumā arī mēs veiksim zināmus secinājumus un īstenosim konkrētas treneru maiņas," uzsvēris Zajičkovs.

Kā ziņots, pirms četriem gadiem Pekinā Ostapčuka ieņēma trešo vietu. Tāpat viņa ir 2005.gada pasaules čempione un pagājušā gada Eiropas čempione.

Iepriekš Olimpiādes laikā dopinga lietošanā tika pieķerti astoņi sportisti - Uzbekistānas vingrotāja Luīze Gaļiuļina, Sentkitsas un Nevisas sprintere Tameka Viljamsa, Albānijas svarcēlājs Hisens Pulaku, Moldovas vesera metēja Marianna Margijeva, Marokas 1500 metru distances skrējējs Amins Lālū, brazīliešu airētāja Kisja Kataldu, kolumbiešu 400 metru skrējējs Djego Palomeke un 5000 metru skrējējs Hasans Irts no Francijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!