Foto: DELFI
Kā ierasts, gada izskaņā Latvijas sporta sabiedrība un sporta līdzjutēji kronēja gada labākos sportistus – šoreiz par labākajiem atzina bobslejistu un Vankūveras olimpisko spēļu cerību Jāni Miņinu un pēdējo gadu vienu no labākajām Eiropas basketbolistēm Aneti Jēkabsoni – Žogotu, kas vasarā pamanījās ielauzties arī WNBA –, savukārt par populārāko – hokejā atgriezušos Rīgas "Dinamo" kapteini Sandi Ozoliņu.

Lai arī Miņins jau vairākus gadus ir viens no Latvijas ziemas sporta veidu līderiem un cerībām, tomēr tik augstu godu viņš iemantoja pirmo reizi. Savukārt Jēkabsone - Žogota par labāko Latvijā bija kronēta jau otro gadu pēc kārtas.


Pie atzinības, ko var saņemt tikai smagi strādājot daudzus gadus, tika šķēpmetējs Jānis Lūsis un futbolists Vitālijs Astafjevs. Pirmais no viņiem par mūža ieguldījumu sportā, otrs - par "par cīņas gribu". Par labāko treneri atzina Latvijas futbola izlases treneri Aleksandru Starkovu, kurš valstsvienību 2009. gadā uzcēla tik lielos augstumos, kāda tā nebija kopš 2004. gada Eiropas čempionāta.

Īpašu uzticību līdzjutēji apliecināja Ozoliņam. Pēc klusuma perioda 37 gadus vecais aizsargs vasarā ar solījumu, ka viņa sirds atradīsies uz ledus, Ozoliņš atgriezās hokejā. Spēlētājs ātri ieguva līdzjutēju uzticību, atzinību un tikpat cik savulaik karsti viņu mīlēja NHL, ne mazāk to dara Latvijā - viņš kļuva par 2009. gada populārāko hokejistu.

Uz īpaši priecīgas nots gads noslēdzās arī dažiem futbolistiem un hokejistiem. Proti, Katalonijas klubā "Barcelona" spēlējošais argentīniešu futbolists Lionels Mesi, šķiet, triumfēja visās nozīmīgākajās aptaujās par pasaules labāko futbolistu 2009. gadā un svarīgākā no tām - FIFA aptauja - bija tikai noslēgums augumā mazā uzbrucēja uzvaras gājienam.

Līdzīgu atzinību pašu mājās saņēma arī Gorkšs, kuru pirmo reizi karjerā nosauca par gada labāko Latvijas futbolistu.

Tāpat uzreiz trīs Latvijas basketbolistes bija izvirzītas Eiropas labāko basketbolistu tituliem.

Patīkami gads beidzās arī Bārtulim, kurš aizvien vairāk sevi apliecināja kā pilntiesīgu trešo pašreiz NHL spēlējošo latvieti. Līdztekus pirmajām spēlēm un pirmajām uzvarām, Bārtulis ar šosezon gan pavāji spēlējošo "Flyers" noslēdza triju gadu līgumu un guva pirmos rezultativitātes punktus.

Kā pa celmiem gada izskaņa pagāja "dzelzs vīram" Kārlim Skrastiņam. Vispirms treniņā ar slidu pārgriezis pirkstu, hokejists nevarēja piedalīties vairākās sevis pārstāvētā kluba Dalasas "Stars" spēlēs, taču īsi pirms Ziemassvētkiem Skrastiņš sev neierasti guva divus vārtus, izdarīja rezultatīvu piespēli un galu galā izpelnījās "spēles zvaigznes" titulu.

Labā omā jaunais gads, visticamāk, būs sagaidīts arī Rīgas "Dinamo" nometnē. Pēc vājā sezonas sākuma, kad, šķiet, tikai soli no darba zaudēšanas bija kluba treneris Jūliuss Šuplers, rīdzinieki decembrī turpināja novembrī uzsākto tempu un ielauzās to komandu skaitā, kas, gadījumā, ja tagad beigtos regulārais čempionāts spēlētu KHL izslēgšanās spēlēs. Jauno uzvaru vidū "dinamiešiem" pirmā sausā uzvara sezonā. Toties individuāli atzinību saņēma rīdzinieku bombardieris un labākais vārtu guvējs KHL Marsels Hosa, kurš bija līderis KHL Zvaigžņu spēles balsojumā, kā arī Miķelis Rēdlihs, kuru atzina par nedēļas labāko uzbrucēju visā līgā.

Savukārt bijušais Latvijas hokeja izlases vārtsargs Artūrs Irbe kļuva par otro Latvijas hokejistu, kuru uzņems IIHF Slavas zālē. Oficiāli gan tas notiks 2010. gadā.

Savukārt futbolisti priecājās, ka Latvijas izlase gadu noslēdz savā visu laiku augstākajā pozīcijā FIFA rangā - 45. vieta. Nedaudz gan garastāvokli pasliktināja FK "Ventspils" negaidīti skumjais sezonas noslēgums Eiropas mērogā. Zaudējums ar 0:5 (0:0) Nīderlandes čempionāta lejasgala komandai "Heerenveen" lika nedaudz pārvērtēt līdz tam itin solīdo FK "Ventspils" debiju Eiropas Līgā.

Tikmēr savam lielajam atskaites punktam - Olimpiskajām spēlēm - turpināja gatavoties ziemas sporta veida pārstāvji. Sekmes ir dažādas. Visai pabāli pirmās divas pārbaudes spēles aizvadīja Latvijas hokejisti, kas divās spēlēs Rīgā pieveica Dānijas hokejistus. Pašas spēles līdzjutējus gan nepriecēja, tomēr tas ir tikai pārbaudes laika sākums. Arvien piesardzīgāki skati tiek mesti biatlonistu virzienā - ja agrāk viņi bija Latvijas līdzjutēju favorītu pulkā, tad šosezon vērojamais cerības nevieš. Tikmēr panākumus turpināja gūt skeletonisti, liekot nākotnē raudzīties optimistiski.

Skumjš notikums Latvijas basketbolā - tiesa ierosina vēl nesen tik ambiciozā kluba "Barons" maksātnespēju. Savukārt pārējos basketbola klubus - VEF un BK "Ventspils" - Eiropas kausos vajā neveiksmes. Neskaidrības ir ap Latvijas vīriešu basketbola izlases nākamo galveno treneri - vienubrīd it kā šim postenim nominē Gundaru Vētru, tomēr paša Krievijā strādājošā speciālista attieksme ir neviennozīmīga. Striktu "nē" izlasei pasaka bijušais tās vadītājs Kārlis Muižnieks, kurš tagad strādā Polijā.

Pa vidu populāro sporta veidu un lielo sporta notikumu peripetijām nebijis panākums decembra sākumā tika svinēts Skotijā. Tur Latvijas sieviešu kērlinga izlase triumfēja pasaules čempionāta B grupā un iekļuva A grupā.

Savukārt pasaules mērogā izceļas NBA klubs Ņūdžersijas "Nets" un "Barcelona", kā arī pirmo reizi ir jūtama Pasaules kausa futbolā finālturnīra, kas nākamgad notiks Dienvidāfrikā, elpa. Proti, "Nets" sasniedza jaunu NBA antirekordu, zaudējot visvairāk pirmās spēles sezonā. Līdz 3. decembrim to bija 17, taču tagad to ir vairāk.

Spānijas futbola superklubs "Barcelona" decembrī izcīnīja savu kārtējo trofeju - šoreiz pasaules kausu futbolā klubiem, finālā pieveicot Argentīnas "Estudiantes" ar 2:1.

Toties Dienvidāfrikā notika 2010. gadā gaidāma Pasaules kausa izcīņas futbolā apakšgrupu izloze. Tajā noskaidroja, ka atklāšanas spēlē turnīra saimnieki DĀR futbolisti spēlēs ar Meksiku. Tiesa, lielākā uzmanība bija pievērsta citām - "nāves" grupām. Piemēram, Brazīlija bija ielozēta vienā grupā ar Portugāli, Kotdivuāru un par "peramo zēnu" pasludināto Ziemeļkoreju. Toties Nīderlandei jau pirmajās spēlēs pretī stāsies atlētiskie Dānijas futbolisti, izveicīgie Japānas spēlētāji un tehniskie Kamerūnas futbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!