Foto: AFP/Scanpix
2012.gada Eiropas futbola čempionātā svētdien būs pēdējā sacensību diena – lielajā finālā tiekas pašreizējā Eiropas čempione Spānija un Itālija.

Spēle Kijevā sāksies pulksten 21:45 pēc Latvijas laika un to tiešraidē varēs vērot LTV7. Šīs spēles UEFA delegāts būs LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, bet galvenais arbitrs būs 41 gads vecais Pedro Proenka.

Abas komandas savā starpā tikās priekšsacīkstēs C grupā - 10.jūnijā abas komandas Gdaņskā slēdz mierizlīgumu 1:1. Šī būs ceturtā reize Eiropas čempionātos, kad finālā tiksies komandas, kuras pirms tam savā starpā spēlēja priekšsacīkstēs. Itālija un Spānija savā starpā līdz šim spēlējušas 30 reizes – itāļiem desmit uzvaras, spāņiem astoņas uzvaras un 12 neizšķirti šajos dueļos.

Spānija, uzvarot EURO 2012, kļūs par vienu no izcilākajām izlasēm futbola vēsturē, jo tādējādi triumfēs trīs lielajos turnīros pēc kārtas un kļūs par pirmo komandu, kura uzvarēs Eiropas čempionātā divas reizes pēc kārtas. Tāpat Spānija, uzvaras gadījumā, atkārtos Vācijas rekordu un trešo reizi triumfēs Eiropas čempionātā (līdz šim 1964. un 2008.gados).

Savukārt Itālija līdz šim tikai reizi uzvarējusi Eiropas čempionātā - 1968.gadā savās mājās.

Abas komandas spēli varēs aizvadīt labākajos sastāvos, jo diskvalifikācijas par divām dzeltenajām kartiņām pirms finālspēles tiek dzēstas. Bet pusfināla spēlēs neviens spēlētājs sarkano kartiņu nenopelnīja.

Kā norāda vairāki ārzemju futbola eksperti, finālā tiekas viena no labākajām mūsdienu aizsardzības komandām un pārsteidzošā uzbrukuma komanda. Lai gan sākotnēji līdzjutēji varētu domāt, ka ar aizsardzību ir domāta Itālija un ar uzbrukumu Spānija, šoreiz ir tieši pretēji. Spānija nav zaudējusi vārtus pēc pirmās spēles ar Itāliju, arī deviņās izslēgšanas spēlēs lielajos turnīros nav zaudējusi vārtus, bet pēdējās trīs spēlēs spāņu slavētais uzbrukums guvis tikai trīs vārtus.

Tikmēr Itālija ar Mario Balotelli, Antonio Kasāno un Andrea Pirlo ir pārsteiguši daudzus skeptiķus un rāda uzbrukuma futbolu. Tieši Itālijas spēle uzbrukumā pirms fināla tiek uzsvērta, nevis Itālijas iekļūšana finālā, kas nav nekāds pārsteigums. Lai gan itāļiem ir spēcīgs uzbrukums, viņu pusē šoreiz ir arī statistika – līdzšinējās savstarpējās spēlēs kopš 1920.gada spāņi nav uzvarējuši itāļus nevienā mačā, ja vien tas nav noslēdzies ar pēcspēles soda sitieniem.

"Mēs vienmēr cenšamies spēlēt, uzbrukt, tas ir mūsu spēks. Šobrīd, pat ja atveru acis, man liekas, ka sapņoju. Spānija finālā būs favorīte, jo viņi gadiem ir smagi strādājuši, lai ko tādu sasniegtu. Līdz šim viņi dominējuši visās aizvadītajās spēlēs," pirms izšķirošā mača teica Itālijas komandas treneris Čezāre Prandelli.

Spānijas futbola izlases galvenais treneris Visente del Boske, visticamāk, mačā atkal izvēlēsies spēlēt "bez uzbrucējiem" ar taktiku 4-6, nominālā uzbrucēja Fernando Toresa vietā izvēloties Fransesku Favregasu. Del Boske pirms finālā uzsvēra, ka pusfināls pret Portugāli prasījis praktiski "visus spēkus", tomēr spāņiem pirms fināla ir viena brīvdiena vairāk.

Ja Spānija uzvarēs finālā, tad del Boske kļūs tikai par otro treneri, kura vadībā kāda komanda uzvarējis gan Eiropas čempionātā, gan Pasaules kausā. Helmuta Šēna vadībā to paveica Vācijas izlase. Tomēr del Boske vēsturiskiem faktiem pirms fināla pievērš vairāk uzmanības cilvēciskiem faktoriem, un, līdzīgi kā Grieķijas izlases vadība, norāda uz emociju svarīgumu valsts attīstībā. Kā zināms, Spānijai šobrīd ir liela ekonomiskā krīze un Spānijas valdība ir lūgusi finansiālu palīdzību banku darbības uzlabšanai.

"Mēs esam lepni par to, ko esam paveikuši, bet gribam paveikt to, ko vēl neviens nav izdarījis. Tas nāktu par labu visiem – Spānijas futbolam un visai Spāniaji," teica del Boske.

Itālija un Spānija ir vienīgās komandas, kas joprojām Eiropas čempionātā nav zaudējušas nevienā spēlē.

Itālija pēc neizšķirta 1:1 ar Spāniju priekšsacīkstēs C grupā nospēlēja 1:1 arī ar Horvātiju, bet izšķirošajā mačā ar 2:0 uzvarēja Īriju un iekļuva finālā. Pēc "mocīšanās" priekšsacīkstēs turpinājumā itāļi ceturtdaļfinālā caur adatas aci tika pusfinālā, pēcspēles sitienos uzvarot Angliju, bet pusfinālā ar 2:1 uzvarēja Vāciju, izjaucot daudzu speciālistu prognozēto finālu Spānija – Vācija.

Savukārt Spānija pēc neizšķirta ar itāļiem C grupā vēl ar 4:0 sagrāva Īriju un ar 1:0 uzvarēja Horvātiju, iekļūstot ceturtdaļfinālā. EURO 2012 ceturtdaļfinālā spāņi ar 2:0 uzvarēja Franciju, bet pusfinālā dramatiskā cīņā pēcspēles sitienos ar 4:2 pieveica Portugāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!