Foto: AP/Scanpix
Nav dūmu bez uguns - tā varētu teikt par Itālijas futbola valstsvienības uzbrucēja Antonio Kasano izteikumiem, kuros viņš izteica cerību par to, ka Itālijas izlasē neviens nav homoskesuālis.

Kasāno savus divdomīgos izteicienus žurnālistiem pavēstīja preses konferencē otrdien. Kāds no itāļu medijiem pajautāja Kasāno, kuri divi izlases spēlētāji ir homoseksuāļi, uz ko uzbrucējs atbildēja: "Tā ir viņu problēma, bet es ceru, ka mūsu komandā nav neviens gejs."

"Es neesmu pārliecināts par visiem 100%, vai tā ir taisnība vai nē, taču ja es zinātu un atklātu jums to, tad man uzbruktu no visām pusēm, un jums to vajadzētu saprast," piebilst uzbrucējs.

Tāpat, žurnālists arī norādīja uz to, ka Itālijas izlasē ir vairāki spēlētāji, kuri pārmērīgi uztraucas par savu izskatu un stilu, kas ir raksturīgs homoseksuāliem cilvēkiem.

Baumas par to, ka kāds no itāļu futbolistiem varētu būt homoseksuālists klīst jau ilgāku laiku, jo aprīļa beigās valstsvienības galvenais treneris Čezāre Prandelli kādai grāmatai par homoseksuālismu uzrakstīja priekšvārdu, kas sevī ietvēra šādu domu.

"Homofobija ir rasisms! Tā ir nepieciešamība, lai mēs spertu soļus tālāk visos aspektos sportā, arī sportā cilvēkiem vajag dzīvot savu dzīvi... Mums visiem ir jāstrādā, lai sportā būtu kultūra, kas respektē indivīdu tādu kāds viņš ir, lai viņš ir patiess un brīvs. Cerams, kad spēlētāji drīz atzīsies."

Šis teksts tika publicēts Alessandro Čeči Paone grāmatā "The champion in love. The banned games of sport."

Pretrunā ar trenera teikto ir cits izlases uzbrucējs Antonio di Natale, kurš uzskata, ja spēlētājs atzīsies tajā, ka ir gejs, tad viņa karjera tiks būtiski iedragāta, jo līdzjutēji tam nav gatavi.

Par vienu no pionieriem, kas mudināja homoseksuālus futbolistus nākt atklātība, var uzskatīt Minhenes "Bayern" uzbrucēju Mario Gomesu, kurš pirms diviem gadiem paziņoja, lai visi geji atklātos un norautu šo aizkaru futbolā.

Tieši homoseksuālisms ir aizliegtā tēma futbolā, jo vēsture vēsta, ka pirmais futbolists, kurš publiski atzinās savā netradicionālajā orientācijā, 37 gadu vecumā tika atrasts pakāries savā Londonas garāžā. Šis futbolists bija melnādainais Džastins Fašanu, kurš 1981.gadā par vienu miljonu sterliņu mārciņu pievienojās toreizējam Anglijas Premjerlīgas klubam Notingemas "Forest". Fašanu bija arī pirmais melnādainais futbolists, par kura pāreju tika samaksāta šāda summa.

Tāpat, taču jau pēc spēlētāja karjeras beigām, savu netradicionālo orientāciju plašākai publikai atklāja pašreizējā UEFA prezidenta Mišela Platinī komandas biedrs Francijas izlasē Olivjē Rujē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!