Foto: DELFI.lt
Kauņā ceturtdienas vakarā svinīgi atklāta jaunā Žaļģires arēna, kur augusta beigās sāksies Eiropas vīriešu čempionāts basketbolā, vēsta portāls "Alfa.lt".

Ceremoniju, kas pulcinājusi 15 000 skatītājus, ievadīja īsas uzrunas un iespaidīgs koncerts, bet tās otrajā daļā plkst.21 arēnā sākās pirmais draudzības mačs starp Lietuvas un Spānijas izlasēm.

Atklāšanā piedalījās Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus, Kauņas mērs Rimants Mikaitis, Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas nodaļas ģenerālsekretārs Nars Zanolins, Lietuvas Basketbola federācijas prezidents Vlads Garasts un citi goda viesi. Diemžēl pasākumā nevarēja būt klāt leģendārais Lietuvas basketbolists un Kauņas goda pilsonis Arvīds Sabonis, kas šobrīd pēc Portlendas "Trail Blazers" ielūguma viesojas Amerikas Savienotajās Valstīs.


"Esmu laimīgs, ka šī arēna uzbūvēta Kauņā. Citādi arī nevarēja būt, jo tieši te - un nekur citur - ir basketbola galvaspilsēta," uzsvēris mērs.
"Gribu pateikties visiem, kas pielikuši roku šīs arēnas celtniecībā. Lietuva ir basketbola zeme, tāpēc šī arēna būs viena no labākajām pasaulē," sacījis Zanolins.

Premjerministrs Kubiļus teica īsu un pietiekami kodolīgu runu, tomēr tribīnes viņu izsvilpa.

Toties ar ovācijām tika uzņemti Kauņas basketbola kluba "Žalgiris" īpašnieka Vladimira Romanova vārdi, saņemot no mēra arēnas atslēgu: "No šā brīža atslēga pieder "Žaļģirim", bet "Žaļģiris" - tā ir visa Lietuva. Šodien spāņi izjutīs, ka atbraukuši uz "Žaļģira" karaļvalsti un redzēs, ka mēs esam vienota un varena ģimene."

Arēnu iesvētīja Kauņas arhibīskaps Sigits Tamkevičs, skanēja Lietuvas himna.

Atklāšanas koncertā uz skatuves aptuveni 150 hiphopa un moderno deju dejotāji uzbūra ainas ar Lietuvas mitoloģiskajiem simboliem - zalkti, ozolu, tauru un vanagu, vēlāk skanēja īpaši šim notikumam komponēta oratorija "Šī kosmiskā basketbola sajūta", ko kopā ar Kauņas simfonisko orķestri un Kauņas valsts kori izpildīja pazīstami solisti, tostarp Asmika Grigorjana un Edgars Montvids.

Arhitekta Euģēnija Miļūna projektētās arēnas celtniecība Nemunas salā sākās pirms trim gadiem. Objekta kopējās izmaksas sasniegušas gandrīz 170 miljonus litu (35 miljonus latu). Sākotnēji arēnu bija paredzēts atklāt jau pirms gada, bet darbi iekavējās, un valsts komisija to pieņēma tikai pirms divām dienām, tomēr svarīgākais mērķis sasniegts - Eiropas čempionāta spēles tur varēs notikt.

Līdzšinējā Kauņas arēna tika uzcelta pirms vairāk nekā 70 gadiem. Tajā vēl 1939.gadā risinājās Eiropas čempionāta finālturnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!