Foto: DELFI
Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā tiksies ar Krieviju, ar kuru tikās iepriekšējā EČ finālturnīrā šajā pašā etapā pirms diviem gadiem "Arēnā Rīga".

Tas, ka Latvija tiksies ar Krieviju, kļuva zināms pēc otrā posma pēdējās spēles, kurā E grupā Turcija negaidīti ar 65:56 uzvarēja Baltkrieviju un iekļuva ceturtdaļfinālā. Turcietes E grupā bija ceturtās, Krievija līdz ar to ieņēma trešo vietu, bet Baltkrievija neiekļuva izslēgšanas turnīrā.

Tā kā Latvija F grupā palika otrā, tad liktenis pamanījās otrajā finālturnīrā pēc kārtas Latviju un Krieviju savest ceturtdaļfinālā.

Latvijas un Krievijas spēle par iekļūšanu pusfinālā notiks trešdien, pulksten 19:00 pēc Latvijas laika.

Vēl ceturtdaļfinālā trešdien, 29.jūnijā, pulksten 21:30 tiksies Čehija un Horvātija. Savukārt ceturtdien notiks pārējās divas ceturtdaļfināla spēles Melnkalne-Turcija (19:00) un Lietuva-Francija (21:30).


Pirms diviem gadiem EČ ceturtdaļfinālā "Arēnā Rīga" Latvijas izlase dramatiskā cīņā pēdējās sekundēs izrāva neizšķirtu pret Krieviju, tomēr pagarinājumā tobrīd esošās Eiropas čempiones krievietes bija pārākas ar 69:64. 2009.gada 18.jūnija notikumus pārpildītajā "Arēnā Rīga" atceras daudzi līdzjutēji, bet pašām basketbolistēm to drāmu droši vien vairs negribas pārdzīvot. Mazrezultatīvā un emocijām pārbagātajā spēlē pamatlaika pēdējā sekundē Gunta Baško fantastiskā veidā guva grozu, izlīdzinot rezultātu 53:53. Tomēr pagarinājumam spēka Latvijas basketbolistēm nepietika – zaudējums un vēl viens sapnis par medaļām bija izsapņots. Krievijas izlasi pusfinālā "ievilka" "krieviete" Bekija Hamona, kura pagarinājumā guva deviņus punktus, lai gan visā mačā guva tikai 11 punktus.

Kopumā Latvijas un Krievijas izlašu ceļi krustojušies seās reizes un tikai reizi uzvara bijusi latvietēm, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

1999.gadā Eiropas čempiontā latvietes pret favorītēm izturējās pārāk bijīgi (71:100). Savukārt 2007.gadā Eiropas čempionāta pusfinālā traumu dēļ ar pilnu slodzi nevarēja spēlēt Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško, tāpēc cienīgu pretestību nākamajām čempionēm izdevās izrādīt tikai pirmajā ceturtdaļā (36:67).

Četrās nākamajās spēlēs Latvijai klājās krietni labāk. 2008.gada 2.augustā Diamond Ball turnīrā Ķīnas pilsētā Haininā krievietes netika galā ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu (34 punkti) un Latvija uzvarēja ar 75:69. Pēc nedēļas olimpisko spēļu atklāšanas dienā latvietes vēl ceturtās ceturtdaļas sākumā bija vadībā, tomēr galotnē piekāpās ar 57:62.

2009.gadā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā spēles liktenis izšķīrās pagarinājumā, kurā Krievijas komandai uzvaru nodrošināja naturalizētās Bekijas Hemonas veiksmīgā spēle.

2011.gada 27.maijā Karlovivaru pārbaudes turnīra pirmajā dienā Latvijas komanda spēles lielākajā daļā bija vadībā. Tikai pašā galotnē pretiniecēm tika atdota iniciatīva un uzvara - 69:71. "Ja būtu gribējuši noteikti uzvarēt, galotnē dažus lēmumus būtu pieņēmis savādākus," Latvijas komandas galvenais treneris Georgs Dikeoulaks toreiz pēc spēles apgalvoja, ka visus trumpjus nav izspēlējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!