Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase piekto reizi piedalās Eiropas čempionāta finālturnīros un ceturto reizi pēc kārtas spēlēs ceturtdaļfinālā. Ceturtdaļfinālā bijušas gan prieka asaras, gan neveiksmes rūgtums. Kā būs šoreiz?

Latvijas basketbolistes šī gada EČ ceturtdaļfinālā trešdien spēlēs pret spēcīgo Krieviju, ar ko jau tikās neaizmirstamajā mačā "Arēnā Rīga" pirms diviem gadiem. Šoreiz spēle notiks Polijas pilsētā Lodzā un sāksies pulksten 19 pēc Latvijas laika.

Šoreiz ceturtdaļfinālā uzvaras cen ir ne tikai cīņas turpināšana par medaļām, bet arī tiesības nākamgad spēlēt Londonas olimpisko spēļu kvalifikācijā.

Abas komandas ar dažādām sekmēm aizvadīja pēdējos mačus, lai gan pirms tiem abām izlasēm kabatā jau bija ceļazīmes uz ceturtdaļfinālu. Latvijas basketbolistes otrā posma pēdējā spēlē nespēja apturēt Melnkalni, bet Krievija pēdējā ceturtdaļā atspēlēja 15 punktu deficītu un uzvarēja Lielbritāniju.

Visticamāk, abas komandas spēlēs optimālos sastāvos. Latvijas izlases rindās pēdējā mačā muguras traumā iedzīvojās Zane Tamane, tomēr komandas treneri apgalvo, ka basketboliste būs ierindā un varēs spēlēt. Tikmēr Krievijas izlase paglābās no vienas spēlētājas zaudēšanas – "FIBA Europe" tomēr nediskvalificēja vienu no līderēm Ilonu Korstinu, kura pēdējā spēlē pēdējās sekundēs nopelnīja diskvalificējošo piezīmi par sišanu pretiniecei.

Atgādinām, ka Latvijas basketbolistes pirmajā posmā zaudēja Grieķijai, bet pēc tam pieveica Eiropas čempioni Franciju un Horvātiju, iekļūstot nākamajā kārtā. Savukārt otrajā posmā Latvija apbēdināja mājinieces Polijas basketbolistes, līdz ar to nodrošinot arī iekļūšanu ceturtdaļfinālā, bet tad zaudēja Spānijai un Melnkalnei.

Tikmēr Krievija pirmajā posmā ar grūtībām pieveica Slovākiju, tad zaudēja Lietuvai un uzvarēja Turciju, bet otrajā posmā zaudēja Baltkrievijai un uzvarēja Čehiju un jau pieminēto Lielbritāniju.

Piedāvājam ieskatu Latvijas-Krievijas izlašu līdzšinējos dueļos un Latvijas izlases iepriekšējo EČ ceturtdaļfināla spēlēs.

Latvija līdz šim EČ nav uzvarējusi Krieviju

Latvijas valstsvienības bilance divcīņās ar Krievijas komandu bijusi krasi negatīva, taču tikai divi zaudējumi piedzīvoti bez ierunām. Tomēr vēl ne reizi EČ ietvaros Latvija nav uzvarējusi savas pretinieces.

LAT - RUS Spēles U-Z Punkti
Kopā 6 1-5 372:438
FIBA turnīros 4 0-4 228:298

Gads Pilsēta Rezultāts Turnīrs
1999 Pruškova 71:100
2007 Kjeti  36:67  EČ, 1/2
2008 Hainina  75:69    
2008 Pekina 57:62  OS
2009 Rīga   64:69 (pag.) EČ, 1/4
2011 Karlovivari 69:71   

1999.gadā Eiropas čempiontā latvietes pret favorītēm izturējās pārāk bijīgi (71:100). Savukārt 2007.gadā Eiropas čempionāta pusfinālā traumu dēļ ar pilnu slodzi nevarēja spēlēt Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško, tāpēc cienīgu pretestību nākamajām čempionēm izdevās izrādīt tikai pirmajā ceturtdaļā (36:67).


Četrās nākamajās spēlēs Latvijai klājās krietni labāk. 2008.gada 2.augustā Diamond Ball turnīrā Ķīnas pilsētā Haininā krievietes netika galā ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu (34 punkti) un Latvija uzvarēja ar 75:69. Pēc nedēļas olimpisko spēļu atklāšanas dienā latvietes vēl ceturtās ceturtdaļas sākumā bija vadībā, tomēr galotnē piekāpās ar 57:62.

2009.gadā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā spēles liktenis izšķīrās pagarinājumā, kurā Krievijas komandai uzvaru nodrošināja naturalizētās Bekijas Hemonas veiksmīgā spēle.


2011.gada 27.maijā Karlovivaru pārbaudes turnīra pirmajā dienā Latvijas komanda spēles lielākajā daļā bija vadībā. Tikai pašā galotnē pretiniecēm tika atdota iniciatīva un uzvara - 69:71. "Ja būtu gribējuši noteikti uzvarēt, galotnē dažus lēmumus būtu pieņēmis savādākus," Latvijas komandas galvenais treneris Georgioss Dikeoulakoss tūlīt pēc spēles apgalvoja, ka visus trumpjus nav izspēlējis. Laikam taču juta, ka tie vēl noderēs.

Labāko četrinieks palika bez Latvijas

Pēc ilgāka klusuma perioda 2005.gadā Latvijas sieviešu basketbols atdzīvojās un valstsvienība ieguva tiesības spēlēt finālturnīrā – otrajā savā vēsturē, tomēr līdz labāko četriniekam komanda neaizsniedzās.

Krasi atjauninātā komanda – 1999.gada čempionā pieredze bija tikai Ievai Tārei un Guntai Baško – uz čempionātu Turcijā tika pavadīta ar piesardzīgām bažām pēc ne visai veiksmīgi aizvadītajām pārbaudes spēlēm (trīs uzvaras deviņos mačos).

Taču čempionāta sākums izdevās lielisks. Uzvaras pār Poliju (75:62) un Vāciju (77:67) nodrošināja vietu grupas pirmajā četriniekā (čempionātā pēdējo reizi spēlēja 12 komandas, kas pirmajā posmā bija sadalītas divās grupās pa sešām). Sekoja auksta duša pret Franciju (50:67), Grieķijas sagraušana (76:47) un vēlreiz pēriens – no Čehijas (45:76).

Trešā vieta grupā ceturtdaļfinālā pretī deva Spānijas izlasi. Pirms mača godkārīgus nodomus stiprināja atmiņas par Spānijas uzveikšanu kvalifikācijas turnīrā 1998.gadā (76:69), cerības uz augumu pārsvaru cīņā pie groziem un Aneti Jēkabsoni, kā pienācīgu atbildi spāņu izteiktajai līderei Amaijai Valdemoro.

Tomēr ceturtdaļfināla slieksnis pirmajai reizei izrādījās pārāk augsts. Spāņu agresīvā aizsardzība pamatīgi ierobežoja latviešu saspēli (kļūdas 22-15) un krasi samazināja metienu precizitāti (divpunktnieki 17/44, trīspunktnieki 2/19). Cīņā par atlēkušajām bumbām gan tika uzvarēts (40-36), toties ātrās spānietes pamanījās 6 reizes bloķēt mūsējo metienus, pretī saņemot trīs "jumtus". Rezultāts atbilda spēles gaitai - zaudējums ar 50:69.

Latvijas komandā spēlēja un punktus guva: Zane Eglīte 5, Anete Jēkabsone 6 (no spēles 2/15...), Ieva Tāre 4, Ieva Kubliņa 8, Zane Tamane 4+9 atl.; Gunta Baško 2, Liene Jansone 10, Evija Āzace 11, Elīna Zīke, Aija Brumermane, Ana Eibele.

Pēc tam mazajā pusfinālā latvietes pārspēja Turcijas izlasi (81:78), bet mačā par 5.vietu zaudēja Francijai (62:85), paliekot bez ceļazīmes uz pasaules čempionātu.

Ar aizsardzību uzvarēta Francija

2007.gadā Latvijas izlases meitenes otro reizi pēc kārtas spēlēja finālturnīrā, klusībā daudzi cerēja uz brīnumu, kas gandrīz arī notika.....

6.vieta iepriekšējā EČ finālturnīrā spārnoja olimpiskās cerības, kuras pirms Eiropas čempionāta mazliet piezemēja pārbaudes spēļu rezultāti (5 uzvaras 14 spēlēs). Tomēr gūtās mācības bija noderējušas. Pirmajā posmā latvietes pārspēja Turciju (73:62) un Izraēlu (77:63), kā arī zaudēja Čehijai (44:70). Sekoja uzvaru sērija otrajā posmā: pār Lietuvu (76:46!), Beļģiju (69:66) un Vāciju (60:47). Grupā bija izcīnīta otrā vieta un ceturtdaļfinālā pretī nāca otrās grupas trešās vietas ieguvējas – iepriekš neuzvarētā Francijas izlase.

Par spīti negatīvajai savstarpējo attiecību bilancei, pretinieces tika vērtētas kā parocīgas. Pret atlētisko franču meiteņu spēles stilu labi noderēja Latvijas valstsvienības galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa izlolotās aizsardzības lamatas. Savukārt mūsu uzbrukums ar topošo Eiropas Gada basketbolisti Aneti Jēkabsoni-Žogotu tā smailē bija bīstams, kā nekad.


Spēles gaita apstiprināja, ka latvietes taktisko mājasdarbu veikušas labāk, nekā pretinieces. Ar lieliskas aizsardzības palīdzību iniciatīva tika saņemta rokās jau pirmajā puslaikā (28:18!). Arī pēc lielā pārtraukuma Latvijas komanda lielākoties kontrolēja spēles gaitu. Beigās gan iznāca panervozēt, tomēr pēdējie soda metieni tika trāpīti precīzi – 66:62. Protokols uzrādīja, ka Latvijas agresīvajai aizsardzībai bija izdevies būtiski samazināt pretinieču divpunktnieku precizitāti (Latvijai 18/40, Francijai 13/37.

Latvijas komandā spēlēja un punktus guva: Zane Eglīte, Anete Jēkabsone-Žogota 12, Gunta Baško 17+6 piesp., Ieva Kubliņa 3, Zane Tamane 12+8 atl.; Ieva Tāre 7, Liene Jansone 14+8 atl., Santa Dreimane 1.

Ceļazīme uz olimpisko kvalifikācijas turnīru bija izcīnīta par dārgu cenu – izšķirošajos mačos par medaļām traumu dēļ komandai īsti vairs nevarēja palīdzēt ne Jēkabsone, ne Baško. Pusfinālā Krievijai tika zaudēts ar 36:67, bronzas mačā Baltkrievijai - 63:72.

'Arēnas Rīga' sienas un līdzjutēji nelīdzēja

2009.gadā "Arēna Rīga" un gandrīz 9000 līdzjutēji piedzīvoja, iespējams, vienu no dramatiskākajām un emocionālākajām spēlēm Eiropas čempionāta finālturnīros, taču Latvijai šī pasaka nebija ar laimīgām beigām....

Latvijā notiekošo Eiropas čempionātu mājinieces sagaidīja pilnā kaujas gatavībā. Sešu uzvaru sērijai pārbaudes spēlēs sekoja vēl četri panākumi Eiropas čempionāta ievadā: 86:52 pār Poliju, 76:59 pār Ungāriju, 70:68 pār Grieķiju un 65:47 pār Čehiju.

Tomēr līderu sakrātais nogurums un spriedze darīja savu melno darbu. Sekoja 69:78 pret Slovākiju, 60:67 pret Spāniju un otrā posma grupā iznāca trešā vieta. Kaimiņu grupā otro pozīciju ieņēma Krievijas izlase.


2009.gada 18.jūnija notikumus pārpildītajā "Arēnā Rīga" atceras daudzi līdzjutēji, bet pašām basketbolistēm to drāmu droši vien vairs negribas pārdzīvot. Uz ceturtdaļfināla spēli Arēnā Rīga sanāca apmēram 9000 skatītāju, nodrošinot Eiropas sieviešu čempionātos reti piedzīvotu svētku gaisotni. Abas komandas atsaucās ar labu spēli, kurā aizsardzība dominēja pār uzbrukumu. Cīņa ritēja punkts punktā, vairakkārt šķita, ka ar dažiem precīziem metieniem latvietes varētu panākt izšķirošo lūzumu, tomēr rokas notrīcēja. Mazrezultatīvā un emocijām pārbagātajā spēlē pamatlaika pēdējā sekundē Gunta Baško fantastiskā veidā guva grozu, izlīdzinot rezultātu 53:53. Tomēr pagarinājumam spēka Latvijas basketbolistēm nepietika - zaudējums 64:69 un vēl viens sapnis par medaļām izsapņots. Krievijas izlasi pusfinālā "ievilka" "krieviete" Bekija Hamona, kura pagarinājumā guva deviņus punktus, lai gan visā mačā guva tikai 11 punktus.

Latvijas komandā spēlēja un punktus guva: Zane Eglīte, Anete Jēkabsone-Žogota 23 +8 atl., Gunta Baško 17, Liene Jansone 8+7 atl., Zane Tamane 4; Kristīne Kārkliņa 2, Dita Krūmberga 9, Aija Brumermane 1, Anda Eibele, Ieva Tāre.

Dramatiskajam zaudējumam bija nepatīkamas sekas. Cīņu par ceļazīmi uz pasaules čempionātu vajadzēja turpināt jau 14 stundas pēc šīs spēles beigām un mazajā pusfinālā ar Itāliju spēka pietika vien pirmajam puslaikam – 66:68 (39:23, 62:62). Uzvara pār Slovākiju (67:59) deva nelielu gandarījumu un 7.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!