Latvijas hokeja izlase sestdien Oslo uzvarēja "Euro Ice Hockey Challenge" posmā, pēdējā spēlē ar 5:4 (2:1, 2:2, 1:1) pieveicot mājinieci Norvēģijas valstsvienību.

Latvijas vārtus mačā sargā Edgars Lūsiņš, kurš atvairīja 28 metienus. Latvijas hokejisti mačā izdarīja tikai 18 metienus.

Pirmajā periodā vārtus Latvijas izlasē guva Andris Džeriņš un Roberts Bukarts (pirmā perioda pēdējā sekundē), bet Norvēģijai - Tommi Kristiansens. Otrajā periodā Kaspars Saulietis un Andris Džeriņš palielināja Latvijas pārsvaru līdz 4:1, bet tad Kristians Dāls Annešens un Kristians Forsbergs divus vārtus atguva. Pēdējā trešdaļā latvijai vārtus guva Jānis Andersons, bet norvēģiem - Pērs-Oge Skreders.

1.periods

Maču aktīvāk iesāka Latvijas hokejisti, kas izdarīja vairākus bīstamus uzbrukumus uz Norvēģijas izlases vārtiem. Spēles turpinājumā latvieši nopelnīja iespēju izspēlēt vairākumu, kur reāla vārtu gūšanas iespēja bija Kasparam Saulietim, taču vārtus Latvijai neizdevās gūt. Neilgi pēc tam sekoja Norvēģijas vairākuma izspēle, bet ar neko ievērības cienīgu šajā viena laukuma spēlētāja pārsvarā laukuma saimnieki neizcēlās.

Spēles 11.minūtē Latvijas izlase palika trijatā pret pieciem Norvēģijas hokejistiem, taču lieliski vārtos darbojās Latvijas vārtsargs Edgars Lūsiņš, kas spēja atvairīt visus laukuma saimnieku metienus. Vairākumam beidzoties, norvēģi turpināja uzbrukt, un pēc Lūsiņa piespiestās ripas sekoja neliela sadursme pie Latvijas izlases vārtiem, par ko tiesnesis piešķīra abpusējus sodus. Mača 14.minūtē Džeriņš iegāja pretinieku aizsardzības zonā, izdarīja spēcīgu metienu pa pretinieku vārtiem un atklāja spēles rezultātu. Neilgi pēc tam Norvēģija "iespieda" Latviju savā aizsardzības zonā un ar vairākiem centieniem Kristiansens izlīdzināja mača rezultātu.

Divas sekundes līdz trešdaļas beigām Latvija skaitliskā vairākuma laikā nomainīja vārtsargu pret sesto laukumu spēlētāju, un Bukarts ar spēcīgu metienu no zilās līnijas līdz ar trešdaļas beigu signālu izvirzīja Latviju vadībā ar 2:1.

2.periods

Jau otrās trešdaļas sākumā Latvija "metās" uzbrukumā, kad Saulietis apslidoja pretinieku vārtus, nokļuva vārtu priekšā un ar metienu pa ledu pārspēja Norvēģijas vārtsargu Polu Grotnesu. Neilgi pēc tam divu minūšu sodu saņēma Lauris Bajaruns, taču šajā skaitliskajā pārsvarā lielisku sniegumu turpināja demonstrēt Lūsiņš, un rezultāts palika nemainīgs. Mača turpinājumā izvērtās vairāki asumi, bet spēles tiesnesis spēja savaldīt abu komandu hokejistus un piešķīra abpusējus sodus.

Pēc brīža mājinieki saņēma divu minūšu noraidījumu, un Latvijas komandai bija nepieciešamas 47.sekundes, lai palielinātu pārsvaru, kad Bukarts ieslidoja Norvēģijas aizsardzības zonā un atspēlēja atpakaļ Džeriņam, kurš ilgi nevilcinājās un otro reizi šajā mačā pārspēja Grotnesu.

Turpinājumā Norvēģijai vienus vārtus izdevās atgūt, kad no vārtu priekšas precīzs bija Annešens. Neilgi pēc tam Norvēģijas aizsardzības zonā izcēlās neliels kautiņš starp Tomu Zeltiņu un Ūli Kristianu Tolefsenu, par ko abi hokejisti katrs saņēma četru minūšu noraidījumus. Arī turpinājumā sekoja noraidījumi, kad uz sodīto soliņu devās Māris Jass un Saulietis. Laukuma saimniekiem bija iespēja izspēlēt divu laukuma spēlētāju pārsvaru, ko viņi realizēja divas sekundes līdz otrā perioda beigām - precīzs bija Forsbergs.

3.periods

Trešo trešdaļu Latvijas izlase iesāka mazākumā, jo Saulietis nebija izcietis visu savu soda laiku, tomēr šajā nelielajā laika posmā laukuma saimnieki nespēja izveidot neko bīstamu pie Latvijas komandas vārtiem. Pēc brīža laba iespēja palielināt rezultātu bija Bukartam, kurš ielauzās pa malu Norvēģijas izlases aizsardzības zonā un izdarīja metienu pa vārtiem, taču raidījums neizdevās precīzs. Mača 48.minūtē vēl viena izdevība bija Bukartam, kad no aizvārtes labu piespēli vārtu priekšā izdarīja Gints Meija, bet Bukarts ripu raidīja virsū vārtsargam. Arī turpinājumā pilnīga spēles kontrole piederēja Latvijas komandai, kura izdarīja neskaitāmus uzbrukumus uz laukuma saimnieku vārtiem.

Trešās trešdaļas 13.minūtē sekoja vēl viens noraidījums Norvēģijas komandai. Latvijas komandai bija nepieciešamas 43 sekundes, kad no aizvārtes Meija izdarīja piespēli uz zilo līniju Andersonam, kurš nekavējoties izdarīja metienu un panāca 5:3 Latvijas labā. Trešās trešdaļas izskaņā atkal sekoja vairāki noraidījumi abu komandu izpildījumā, un Norvēģijai, spēlējot pieciem pret trīs Latvijas hokejistiem, izdevās gūt vienus vārtus - precīzs bija Skreders.

Pēc gūtās traumas pirmajā trešdaļā, laukumā vairs nedevās Latvijas komandas jaunais uzbrucējs Ronalds Ķēniņš.

Atgādinām, ka citā sestdienas spēlē pie negaidīta panākuma turnīrā tika Itālijas izlase, kas ar 3:1 (1:0, 1:1,1:0) apspēlēja Ukrainas valstsvienību.

Turnīra kopvērtējumā pēc šīs spēles pirmajā vietā ar sešiem punktiem trijās spēlēs ierindojās Latvija, kurai ar tikpat punktiem seko Itālijas izlase, bet trešajā pozīcijā ar pieciem punktiem ierindojās Ukraina, kamēr ceturto vietu ar vienu punktu ieņēma Norvēģija.

Kā ziņots, otrajā turnīra kārtā Latvija ar 7:1 sagrāva Itāliju, bet Ukraina ar 1:0 pēcspēles metienu sērijā pieveica Norvēģiju. Savukārt pirmās kārtas mačos Norvēģija ar 3:4 piekāpās Itālijas valstsvienībai, bet Latvija ar 1:2 atzina Ukrainas hokejistu pārākumu.

Latvijas izlases sastāvs: vārtsargi - Ervīns Muštukovs, Edgars Lūsiņš; aizsargi - Georgijs Pujacs, Māris Jass, Jānis Andersons, Alberts Iliško, Maksims Širokovs, Sergejs Durdins, Mārtiņš Porejs, Mārtiņš Jakovļevs; uzbrucēji - Kaspars Saulietis, Armands Bērziņš, Juris Štāls, Roberts Bukarts, Andris Džeriņš, Gints Meija, Vitālijs Pavlovs, Lauris Bajaruns, Toms Zeltiņš, Gunārs Skvorcovs, Jānis Straupe, Elviss Želubovskis, Ronalds Ķēniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!