Visvecākais Latvijas komandas dalībnieks Afanasijs Kuzmins Pekinas olimpiskajās spēlēs būs vairāk nekā trīs reizes vecāks par jaunāko delegācijas sportistu kanoistu Miķeli Ežmali, trešdien informēja Latvijas Olimpiskajā vienībā.
Šāvējs Kuzmins karjerā astotajās olimpiskajās spēlēs startēs 61 gada vecumā, bet Ežmalim olimpiādes laikā būs tikai 18. dzimšanas diena. Ežmalis gan nebūs vienīgais padsmitgadnieks no Pekinā startējošajiem Latvijas sportistiem - līdz 20 gadu jubilejai vēl jāgaida arī basketbolistei Elīnai Babkinai un tenisistam Ernestam Gulbim.

No Latvijas delegācijā iekļautajiem 50 sportistiem vairāk nekā pusei Pekinā būs olimpiskā debija - pirmo reizi olimpiskajās spēlēs piedalīsies 20 dalībnieku individuālajos sporta veidos un 12 sieviešu basketbola valstsvienības spēlētājas. Toties ceturto reizi olimpiešu godā būs pasaules čempions svarcelšanā Viktors Ščerbatihs un džudists Vsevolods Zeļonijs. Ceturtās olimpiskās spēles būtu arī dalībnieku sarakstā Jeļenai Prokopčukai, ja vien titulētā maratoniste Pekinas klimata dēļ nebūtu atteikusies no starta.

Visgarākie Latvijas olimpieši Pekinā būs desmitcīņnieks Jānis Karlivāns, peldētājs Andrejs Dūda un pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, kuru augums ir 195 centimetri. Taču vēl garāka būs 196 centimetru slaidā basketboliste Zane Tamane. Savukārt visīsākie delegācijā ir Zeļonijs un soļotāja Jolanta Dukure, kuru augums ir attiecīgi 172 centimetri un 167 centimetri.

Vissmagākais Latvijas olimpietis ir Ščerbatihs - 142 kilogrami, bet vismazāk sver Prokopčuka un Dukure - attiecīgi 50 kilogramu un 54 kilogramus. Visvieglākais olimpietis komandā ir 66 kilogramus smagais vieglatlēts Valērijs Žolnerovičs, kurš startēs 3000 metru kavēkļu skrējienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!