Foto: F64
2.maijā Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība sāks gatavoties Eiropas čempionāta finālturnīram, un no otrās nedēļas treneru kolektīvu papildinās fiziskās sagatavotības speciālists no Grieķijas Kosts Hacikristos.

Jauno palīgu izvēlējies Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Georgs Dikeoulaks. Darbu valstsvienībā turpina viņa līdzšinējie asistenti Aigars Nerips un Hulians Martiness, kā arī ārsts Viesturs Lāriņš, fizioterapeite Līga Folkmane un menedžeris Edijs Eglītis.

Latvijas Basketbola savienības (LBS) fiziskās sagatavotības treneris Viktors Lācis šovasar būs aizņemts darbā ar vairākām jaunatnes izlasēm, kā arī vīriešu valstsvienību.

Kosts Hacikrists absolvējis Atēnu Universitāti un Teksasas universitāti, viņam ir deviņu gadu darba pieredze, strādājot ar elites klases basketbolistiem Grieķijā un ASV. No 1993. līdz 2000.gadam bijis profesionāls basketbolists Grieķijas otrās līgas komandās.

2004.gada sezonā Hacikrists bija sportistu attīstības treneris Džordžijas universitātē (ASV), 2005.gada sezonā un kopš 2006.gada rudens – vīriešu basketbola komandas Atēnu "Panionios" fiziskās sagatavotības treneris, 2005./2006.gada sezonā – Pirejas "Olympiacos" fiziskās sagatavotības treneris. 2010.gadā strādājis Losandželosas Clippers treneru brigādē NBA Vasaras līgā. Nodibinājis privāto treniņu centru, kurā nodarbojas ar profesionālo sportistu rehabilitāciju un attīstīšanu. Starp viņa klientiem ir Grieķijas izlases kolorītais centra spēlētājs Sofoklis Šortsanitis.

2.maijā valstsvienības kandidātes pulcēsies uz pirmo treniņu, lai sāktu gatavoties Eiropas čempionāta finālturnīram. Kandidātu sarakstā iekļautas 19 basketbolistes.

Saspēles vadītājas: Elīna Babkina (Gdiņas Lotos, Polija), Kristīne Kārkliņa (Cadi La Seu, Spānija), Zane Eglīte (Termocarispe, Itālija - A2), Anete Klintsone (Jefferson College Vikings, ASV – NJCAA); aizsardzes: Santa Dreimane (Udīnes Delser, Itālija – A2), Ieva Krastiņa (Latvijas Universitāte), Elīna Dilone (bez kluba); uzbrucējas: Gunta Baško (Krakovas Wisla Can Pack), Sabīne Niedola (RezeNantes, Francija), Liene Priede (Independence CC Lady Pirates, ASV – NJCAA), Lauma Reķe (Consum.it, Itālija – A2), Ieva Veinberga, Zane Jākobsone (abas TTT Rīga); spēka uzbrucējas: Ieva Kubliņa (Seat Gyor, Ungārija), Aija Putniņa (Arras, Francija), Kristīne Vītola (UTEP Miners, ASV- NCAA), Karlīne Nīmane (TTT Rīga); centri: Zane Tamane (MKB Euroleasing, Ungārija), Liene Jansone (Pool Comense, Itālija).

Sabīne Niedola un Aija Putniņa savu komandu sastāvos vēl spēlē Francijas čempionātā un viņām galējais atbrīvošanās termiņš ir 8.maijs. Zanei Eglītei Itālijas A2 izslēgšanas turnīrs var ieilgt līdz 15.maijam. ASV studējošās basketbolistes Rīgā atgriezīsies dažādos laikos: Liene Priede 15.maijā, Kristīne Vītola 16.maijā, Anete Klintsone 20.maijā.

Valstsvienībai paredzētas 11 pārbaudes spēles. No 19. līdz 22.maijam turnīrā Gilfordā ar Lielbritāniju, Kubu un Vāciju (plus viena finālspēle), no 27. līdz 29.maijam turnīrā Čehijā ar mājiniecēm, kā arī Polijas un Krievijas izlasēm. Jūnija sākumā būs divas spēles ar Lietuvas izlasi (4.jūnijā Panevēžā, 5.jūnijā Rīgā), bet no 9. līdz 11.jūnijam turnīrā Rīgā pretī būs Lielbritānijas un Slovākijas vienības.

Eiropas čempionāta grupas turnīrā Katovicē no 18. līdz 20.jūnijam Latvijas komanda spēlēs ar Grieķijas, Francijas un Horvātijas izlasēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!