Foto: F64
Lēmumu nestartēt olimpiskajās spēlēs bobsleja četrinieku sacensībās pieņēmuši paši puiši, un no pilota Jāņa Miņina teiktā noprotams, ka viens no iemesliem šādam lēmumam ir stūmēja Oskara Melbārža gūtais smadzeņu satricinājums, otro reizi krītot bīstamajā Vistleras trasē.

Foto galerija

Miņins gan norāda, ka lēmums atteikties no starta sekojis vairāku apstākļu kopuma ietekmē. Jautāts, vai lēmums nestartēt pieņemts pēc otrā kritiena, Miņins sacīja: "Drīzāk jā.. Man pamatīgi iegrieza tas, ka es nedabūju pabraukt šajā trasē. Es cerēju, ka atgūšos braukšanas ziņā, paspēšu visus noķert, bet uzreiz pasaules ātrākajā trasē sākt braukt ar četrinieku - tas ir pa traku. Es ļoti cerēju, ka spēšu to izdarīt. Iespējams, ka arī tas ko izmainīja, iespējams, viss kopā. Šajā gadījumā sakrita ļoti daudzi apstākļi. Nu, neveicās mums šajās olimpiskajās spēlēs jau no paša sākuma. Tur mēs neko nevaram darīt. Cīnījāmies, līdz pēdējām, darījām, ko varējām, kas sanāca, redzat.. Darījām caur sāpēm, caur nevaru."

Sportists arī atvainojas līdzjutējiem, taču, pirmkārt, tuviniekiem. "Šajā gadījumā man ir jāatvainojas, pirmkārt, visiem tuvniekiem par nervu bojāšanu un uztraukumiem. Tas bija vissmagākais lēmumus mūsu sportistu karjerā. Mums treneris ļāva izvēlēties pašiem, jo tas ir atkarīgs, pirmkārt, no mums. Mēs parunājām un sapratām - ja būtu reāla iespēja cīnīties par medaļām, mēs startētu," klāstīja Miņins.

"Mēs līdz pēdējam treniņam izvērtējām un secinājām, ka diezgan daudz atpaliksim startā. Diemžēl, viss tā ir sakritis. Šajā gadījumā daudz kas ir jāupurē. Lēmums bija smags, jāatvainojas arī visiem līdzjutējiem, turēju viņus uztraukumā, startēšu, vai nē. Pats cīnījos un smagu ceļu izgāju, lai tiktu tajā bobā iekšā, lai pamēģinātu, neatmetu iespēju līdz pat pēdējam brīdim, bet šajā gadījumā komandas veselība tomēr ir svarīgāka. Tas, ka es esmu traks un gatavs startēt vienalga kāds, nenozīmē, ka komandai tādai jābūt."

Miņins uzskata, ka nākotnes labad šoreiz no starta bija jāatsakās. "Viņi [stūmēji] jau bija gatavi startēt, bet ir jānāk kaut kādam saprātam. Pietika ar vienu. Es domāju, ka būšu vienīgais, kas mocīsies ekipāžā. Ja vēl vienam jāmocās.. Mēs vēl tagad nezinām, kāds viņš [traumu guvušais Oskars Melbārdis] būtu, varbūt viņš sildoties jau knapi skrietu.. Ārsti vienkārši pateica, ka labāk nejokot ar veselību viņa vecumā. Viņš vēl ir jauns, viņš man vēl būs vajadzīgs.. Šajā gadījumā ir jāpiebremzē, galva - tas ir nopietni," turpināja sportists. Viņš pastāstīja, ka stūmējam Melbārdim ir smadzeņu satricinājums, bet Daumantam Dreiškenam viegli sasita galva un ceļgals.

Atbildība par komandas nākotni Miņinu pamudinājusi uz smagu izšķiršanos, tomēr viņš ir pārliecināts par pieņemtā lēmuma pareizību: "Sākumā [stūmēji] viens uz otru skatījās un teica, ja jūs braucat, es arī braukšu. Šajā gadījumā bija jāpieņem lēmums, jo viss atkarīgs no tā, kā komanda jūtas. Mēs bijām gatavi braukt. Bet mēs padomājām, ka nepelnām miljonus, lai varētu tik ļoti spēlēties ar savu veselību. Ne tikai ar savu, bet arī radinieku. Jo arī mājās cilvēki uztraucas daudz vairāk nekā te. Visiem tuviniekiem nervi bija uz robežas. Es nezinu, kā paskatītos acīs Oskara vecākiem, ja es vēlreiz "noliktu uz muti" un, ja tiešām būtu kaut kādas problēmas. Šajā gadījumā, es domāju, ka vienus mačus upurēt, lai arī tās ir olimpiskās spēles, laikam vajag.. Tā ir sanācis. Tāds ir sports, tāda ir dzīve, ne viss vienmēr ir rožu dārzs. Tas mūs vēl vairāk saliedē."

Pilots arī atzīst, ka fatālās neveiksmes Kanādā vairojušas gan viņa, gan visas ekipāžas apņēmību nākamajam olimpiskajam ciklam.

"Šajā gadījumā es viņus [stūmējus] labāk pataupu. Viss vēl turpinās, mēs esam jauni, tas tikai motivēs mūs nākošajam olimpiskajam ciklam. Es ceru, ka mēs pierādīsim, ka ar cīņu un neatlaidību var panākt daudz ko. Es ļoti ceru uz sponsoru un līdzjutēju atbalstu, ja mēs izdomāsim turpināt," sacīja Miņins. Viņš piebilda, ka kādu laiku grib atpūsties no bobsleja. "Pēc Latvijas olimpiādes vajag sakārtot galvu un saprast, kāda būs finansiālā situācija," paskaidroja Miņins.

Tikmēr Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis aicina ikvienu respektēt Miņina četrinieka pieņemto lēmumu nestartēt olimpiskajās spēlēs.

Prūsis sarunā ar žurnālistiem arī norādīja, ka lēmumu pieņēmuši paši puiši. "Es labāk šajā gadījumā izmantotu savas tiesības paklusēt. Es lūgtu respektēt to lēmumu. Es ļoti cienu šo lēmumu. Es negribu runāt, vai tas bija bīstami vai nebīstami, paldies Dievam, šāds lēmums tika pieņemts, un es to respektēju," sacīja Prūsis.

Treneris arī atzīst, ka Miņins nav labākajā kondīcija ne vien fiziski, bet arī braukšanas ziņā. "Viegli nebija, man vēl tagad ir jocīgi, bet ir lietas, kuras ir jāizdara, neskatoties ne uz ko," viņš teica.

Runājot par Edgara Maskalāna startu, Prūsis pavēstīja, ka sportists brauks ar savām kamanām un stūmējiem. "Šajā ziņā pilnīgi nekas nemainās, Edgars tiek vienu starta vietu augstāk, pārējais paliek kā bijis - sava ekipāža, tehnika," sacīja treneris, norādot, ka Miņina un Maskalāna četrinieku tehnika esot praktiski vienāda. Prūsis arī pauž cerību, ka Maskalāns četriniekos nostartēs tikpat labi, kā divniekos. "Neviens jau arī divniekos necerēja, ka viņš būs tik augstu," atgādināja Prūsis.

Tāpat Prūsis atklāja, ka piedāvājis Maskalānam braukt ar Miņina stūmējiem, taču lēmumu netstartēt pieņēmusi Miņina komanda, tāpēc nekas netika mainīts arī šajā ziņā.

Jau ziņots, ka Miņina ekipāža informēja Latvijas komandas vadību par lēmumu nestartēt četrinieku ekipāžu sacensībās Vankūveras olimpiskajās spēlēs. Latvijas bobsleja komandas galvenais treneris Sandis Prūsis atzina, ka Miņina komandas izšķiršanās par atteikšanos no starta ir drosmīgs un atbildīgs ļoti sarežģītos apstākļos pieņemts lēmums.

Trešdien Miņina četrinieks treniņbraucienos piedzīvoja jau otro kritienu, pēc kura stūmējam Oskaram Melbārdim veica galvas datortomogrāfiju un viņu konsultēja acu ārsts. Sportistam veselības traucējumi netika konstatēti, tomēr Melbārža sūdzības un daži objektīvi simptomi liecināja par galvas smadzeņu satricinājumu. Savukārt vēl vienam stūmējam Daumantam Dreiškenam komandas ārsti konstatēja pleca un apakšstilba sasitumus.

Tādējādi Latviju četrinieku sacensībās pārstāvēs tikai Edgara Maskalāna ekipāža. Maskalānam šis būs otrais starts Vankūveras olimpiskajās spēlēs, jo viņam kopā ar Dreiškenu iepriekš labi veicās divnieku sacensībās, ieņemot 8. vietu. Piektdien četriniekiem risināsies pirmie divi braucieni - plkst. 23 un plkst. 0.35, kad Latvijā jau būs sestdiena. Trešais un ceturtais brauciens notiks sestdien.

Miņins pēc apendicīta operācijas pirmos divus braucienus trasē veica svētdien. Savukārt pirmdien viņa vadītais četrinieks pirmoreiz krita, pēc kā treniņbraucieni tika atcelti un trases ledus profilā veiktas izmaiņas. Otrdienas treniņi tika aizvadīti bez starpgadījumiem, bet ceturtdien otrajā braucienā Latvijas ekipāža atkal apkrita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!