Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) vadītājs Žaks Roge svētdien, 24.augustā, oficiāli paziņoja Pekinas olimpiskās spēles par slēgtām.

''Šīs bija patiešām īpašas spēles,'' sacīja Roge savā uzrunā noslēguma ceremonijā.

Pekinas olimpiskās spēles tika atklātas 8. augustā. Tajās rīkotājvalsts Ķīna izcīnīja 51 zelta medaļu, salīdzinājumā ar 36 ASV un 23 Krievijas zelta medaļām.

''Tagad, saskaņā ar tradīciju, paziņoju 29. olimpiskās spēles par slēgtām un aicinu visas pasaules jaunatni pēc četriem gadiem pulcēties Londonā, lai svinētu 30. olimpiskās spēles.''

Noslēguma ceremonijas sākumā sportisti no 204 valstīm, kas piedalījās olimpiskajās spēlēs un sacentās par 302 medaļu komplektiem, brīvi ieskrēja stadionā. Ceremonijas laikā tika apbalvoti godalgoto vietu ieguvēji maratonskrējienā, kurā svētdien no rīta uzvarēja kenijietis Semjuels Vandžiru.

Vēlāk olimpiskais karogs tika nodots nākamo spēļu rīkotājas Londonas mēram Borisam Džonsonam.

Noslēguma ceremonijā stadiona centrā iebrauca viens no Londonas simboliem - divstāvu autobuss, uzstājās leģendārās grupas ''Led Zeppelin'' ģitārists Džimijs Peidžs, bet dziedātāja Leona Lūisa izpildīja ''Led Zeppelin'' klasisko grāvēju ''Whole Lotta Love''. Vēlāk publikas priekšā devās arī bijušais Anglijas futbola izlases kapteinis Deivids Bekhems.

Olimpiskā uguns virs stadiona vēlāk tika nodzēsta, bet dažādi priekšnesumi turpinājās.

Atgādinām, ka XXIX Vasaras olimpiskajās spēlēs Pekinā valstu neoficiālajā vērtējumā Latvija ar vienu zelta, vienu sudraba un vienu bronzas godalgu ierindojās 45.vietā, bet pārliecinoši pirmajā vietā ierindojās mājinieki Ķīnas sportisti.

Latvijai zeltu izcīnīja BMX braucējs Māris Štrombergs, sudrabu - šķēpmetējs Ainārs Kovals, bet bronzu - svarcēlājs Viktors Ščerbatihs.

Ķīna savās mājās izcīnīja 51 zelta, 21 sudraba un 28 bronzas godalgas - kopā 100 medaļas. Interesanti, ka līdz 1984.gadam Ķīna olimpiskajās spēlēs nebija izcīnījusi nevienu zelta godalgu, bet tagad ir kļuvusi par vadošo sporta valsti pasaulē.

Otrajā vietā ierindojās ASV delegācija, kura izcīnīja visvairāk godalgas - 110. Amerikāņiem Pekinā tika 36 zelta, 38 sudraba un 36 bronzas godalgas. Trešajā vietā neoficiālajā vērtējumā ierindojās Krievija (72 godalgas) - 23 zelta, 21 sudraba un 28 bronzas medaļas.

Kopumā Pekinā pie zelta godalgām tika 55 valstu sportisti, bet vispār godalgas izcīnīja 87 valstu sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!