Foto: Reuters/Scanpix
Londonas Paralimpiskās spēles, kas noslēgsies šodien, ir palīdzējušas mainīt dažādus sociālos uzskatus un cilvēku attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti, uzskata organizatori.

Londonas paralimpiskajās spēlēs, sākot ar 29.augustu, par medaļām kopā cīnās 4200 atlēti no 166 valstīm.

"No sirds uzskatu, ka sabiedrības uzskatu mainīšanas ziņā esam snieguši teju vai seismiski jūtamu iespaidu," uzskata Londonas olimpisko spēļu organizācijas komitejas (LOCOG) priekšsēdētājs Sebastjans Ko. "Spēles ir parādījušas, kādu attieksmi cilvēki ar kustību traucējumiem ir pelnījuši."

"Domāju, ka cilvēki uz sportu vairs neraudzīsies kā iepriekš. Tāpat arī uz cilvēkiem ar kustību traucējiem turpmāk skatīsies citādi. Mēs esam runājuši par to, ko varam, nevis par to, ko nevaram," piebilda Ko.

Londonā startējušo sportistu un pārstāvēto valstu skaits ir jauns rekords kopš paraolimpisko spēļu aizsākšanas 1960.gadā Romā.

Uz sacensībām tika pārdoti aptuveni 2,7 miljoni biļešu, bet Lielbritānijā paralimpiskās spēles izpelnījās lielu rezonansi publiskajā telpā, radio un televīzijā.

Olimpiādes laikā tikuši laboti vairāk nekā 250 pasaules rekordi.

Ārzemēs spēļu notikumus translēja vairāk nekā 100 valstīs, taču tikai retos gadījumos sporta pasākumi tika pārraidīti tiešraidē. Pārsvarā valstis izvēlējās televīzijā rādīt apskatus ar galvenajiem sacensību notikumiem.

"Esam radījuši jaunas zvaigznes, kuras atradušas savu ceļu pasaules sportā. No sirds uzskatu, ka esam pievērsuši cilvēku uzmanību tam, ko vēlāmies ar šādām spēlēm pateikt," piebilda Ko. "Paralimpiskais sports ir unikāls. Mums jāpanāk, ka katra valsts tā labā dara arvien vairāk."

Latvija Londonā tika pie divām medaļām, kuras abas izcīnīja Aigars Apinis - zelta lodes grūšanā un sudraba diska mešanā. Tagad Apiņa kontā jau ir septiņas paraolimpiskās godalgas. Iepriekš viņš paralimpisko spēļu diska mešanas sacensībās 2004. un 2008.gadā ieguvis zeltu, bet 2000.gadā bronzu. Tāpat sportists ticis pie pilna medaļu komplekta lodes grūšana, zeltu izcīnot šogad Londonā, pie sudraba tiekot pirms četriem gadiem Pekinā, bet bronzu izcīnot 2000.gadā Sidnejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!