Piektdien, 8.augustā, Pekinā ar svinīgo atklāšanas ceremoniju sākas XXIX Vasaras olimpiskās spēles, kurās startēs arī 49 Latvijas sportisti. Pekinas Olimpiāde ilgs līdz 24.augustam.

Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija sāksies pulksten 15 pēc Latvijas laika un to tiešraidē translēs gan LTV7, gan LTV1.

Pekina tiesības rīkot XXIX Vasaras olimpiskās spēles ieguva 2001.gada 13.jūlijā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) ģenerālās asamblejas sesijā Maskavā. Ķīnas galvaspilsēta nolēma atkārtoti pretendēt uz olimpiskos spēļu rīkošanu pēc zaudējuma Sidnejai par 2000.gada olimpisko spēļu rīkošanu tikai par divām balsīm.

Kopā ar Pekinu uz tiesībām rīkot XXIX Vasaras olimpiskās spēles kandidēja arī Toronto, Parīze, Osaka un Stambula. Ķīnas galvaspilsēta uzvarēja otrajā balsošanas kārtā, kad par to nobalsoja vairākums Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) locekļu - Pekina ieguva 56 balsis no 105 iespējamām. Otrajā vietā ar 22 balsīm ierindojās Toronto, trešajā -Parīze (18 balsis), bet ceturtajā - Stambula (9 balsis). Osaka izstājās pēc pirmās balsošanas kārtas, savācot vismazāk balsu.

Uzreiz pēc balsojuma vairākas valstis nosodīja SOK lēmumu par labu Pekinai un pat izskanēja minējumi, ka no dažām valstīm varētu sagaidīt arī boikotu, ja Pekinā nemainīsies politiskā situācija. Tomēr politiskā situācija ap Pekinas olimpiskajām spēlēm norimās un tikai ar jaunu vilni atsākās šogad, kad strauji tuvojās Olimpiādes sākums.

Lai sarīkotu olimpiskās spēles Ķīnas varas iestādes veica milzīgus būvniecības darbus Pekinā un tās apkārtnē, ievērojami tika uzlabota infrastruktūra, pēc augstākajiem standartiem tika celtas olimpiskās arēnas. Kopumā Pekinas olimpisko spēļu sarīkošanai Ķīna iztērēs 40-43 miljardus ASV dolāru, un šīs būs dārgākās olimpiskās spēles to vēsturē.

Olimpiskās lāpas stafete tika aizdedzināta 25.martā Grieķijā, Olimpa kalnā. Savā ceļā olimpiskā lāpa šķērsoja piecus kontinentus, kā arī tika uznesta Everesta kalna virsotnē. Tomēr lāpas stafetes veiksmīgai norisei traucēja protesta akcijas pret Ķīnas varasiestāžu politiku Tibetā.

Haotisks izvērtās stafetes lāpas posms Parīzē, kur protestētāji vairākkārt piespieda lāpas nesējus patvērumu meklēt autobusā un pat apdzēst lāpu. Beidzot pusceļā skrējiens tika vispār pārtraukts, un lāpa galapunktā - Šarletī stadionā - tika nogādāta ar autobusu, kuru pavadīja aptuveni 30 policijas automašīnas.

Vēlāk protesti notika arī citās lāpas stafetes norises vietās, tomēr lāpas ceļā bija ļoti lieli drošības pasākumi un būtiski tās virzība netika ietekmēta. 8.augustā 12 cilvēku liela alpīnistu grupa uznesa olimpisko lāpu Everestā, kura virsotnē tika pacelts arī Pekinas vasaras olimpisko spēļu karogs.

Pirms olimpiskām spēlēm lielas bažas bija arī par gaisa kvalitāti Pekinā. Ķīnas vadība bija spiesta slēgt vairāku Pekinas rūpnīcu darbu, lai piesārņojums strauji augošajā Ķīnas galvaspilsētā nekļūtu kritisks. Tomēr vēl divas nedēļas pirms atklāšanas ceremonijas Ķīnas galvaspilsētā bija novērojams biezs smogs. Pekinas varasiestādes cenšas lieliem spēkiem cīnīties ar šo piesārņojumu, aizliedzot katru dienu ielās doties aptuveni miljonam mašīnu.

Pirms spēlēm saistībā ar Pekinas Olimpiādi izcēlās arī vairāki skandāli. Vienā no atklāšanas ceremonijas mēģinājumiem ar kameru iekšā spēja iekļūt kādas Dienvidkorejas televīzijas kompānijas operators, kuram izdevās nofilmēt rūpīgi slēptās ceremonijas kadrus. Televīzijas kompānijas rīcību asi nosodīja ne tikai organizatori, bet arī SOK, bet pati kompānija vēlāk saņēma sodu.

Arī šoreiz, līdzīgi kā pirms iepriekšējām olimpiskajām spēlēm, sporta pasauli satricināja arī vairāki dopinga skandāli. Skaļākais no tiem bija saistīts ar Krievijas delegāciju, no kuras tika izslēgtas piecas vieglatlētes - visas potenciālās godalgu ieguvējas.

Kopumā Pekinā sacensības risināsies 28 sporta veidos un medaļas tiks izcīnītas 302 disciplīnās: 165 medaļu komplektus sadalīs vīrieši, 127 medaļu komplektus - sievietes, bet vēl 10 medaļas būs jaukto pāru sacensībās. Pirms četriem gadiem Atēnu olimpiskajās spēlēs tika izcīnīts 301 medaļu komplekts.

Salīdzinot ar iepriekšējām olimpiskajām spēlēm Pekinā būs deviņas jaunas sacensības: BMX riteņbraukšana sievietēm un vīriešiem, pirmo reizi medaļas izcīnīs 3000 metru kavēkļu skrējienā sievietēm, peldēšanā sievietēm un vīriešiem būs jauna disciplīna - maratons (10 kilometru distance), galda tenisā līdzšinējās dubultspēles aizstās sieviešu un vīriešu komandu sacensības, bet paukošanā sieviešu komandu sacensības ar floreti un ar zobenu tiks aizstātas ar vīriešu komandu sacensībām paukošanā ar floreti un sieviešu komandu sacensības paukošanā ar rapieri.

Pekinā startēs līdz šim lielākā Latvijas delegācija Vasaras olimpiskajās spēlēs. Sākotnēji Latvijas delegācijā bija iekļauti 50 sportisti, tomēr, kā jau bija sagaidāms, maratoniste Jeļena Prokopčuka savu dalību atsauca. Atlantas olimpiskajās spēlēs 1996.gadā Latvijas delegācijā bija 48 sportisti. Četrus gadus vēlāk Sidnejā Latviju pārstāvēja 45, bet 2004.gadā Atēnās - 32 sportisti.

Līdz šim visās iepriekšējās Vasaras olimpiskajās spēlēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas - 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divas sudraba un vienu bronzas medaļu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejas Olimpiādē Latvijai bija viena zelta, sudraba un bronzas medaļa, bet Atēnās - četras sudraba medaļas.

 

Latvijas komandas sastāvs Pekinas olimpiskajās spēlēs:

Vieglatlētika: Dmitrijs Miļkevičs, Staņislavs Olijars, Jānis Karlivāns, Aiga Grabuste, Ineta Radeviča, Māris Urtāns, Igors Sokolovs, Ēriks Rags, Vadims Vasiļevskis, Ainārs Kovals, Ingus Janevičs, Jolanta Dukure, Igors Kazakēvičs, Valērijs Žolnerovičs, Jeļena Prokopčuka, Rolands Arājs, Sinta Ozoliņa, Inna Poluškina, Ieva Zunda; peldētāji Romāns Miloslavskis, Andrejs Dūda;

Kanoe un smaiļošana: Miķelis Ežmalis, Krists Straume, Kristaps Zaļupe;

Riteņbraukšana: Raivis Belohvoščiks, Gatis Smukulis, Ivo Lakučs, Artūrs Matisons, Māris Štrombergs;

Džudo: Vsevolods Zeļonijs, Jevgēņijs Borodavko;

Šaušana: Afanasijs Kuzmins;

Pieccīņa: Jeļena Rubļevska, Deniss Čerkovskis;

Svarcelšana: Viktors Ščerbatihs;

Teniss: Ernests Gulbis

Pludmales volejbols: Mārtiņš Pļaviņš, Aleksandrs Samoilovs

Sieviešu basketbola izlase: Ieva Tāre, Zane Eglīte, Aija Brumermane, Elīna Babkina, Dita Krūmberga, Anda Eibele, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Gunta Baško, Aija Putniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!