Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā pēc vairāk nekā mēneša pirmo uzvaru pamatlaikā pirmdien izcīnīja Rīgas "Dinamo", kas gada pirmajā spēlē savā laukumā ar 4:2 (1:0, 2:0, 1:2) pieveica Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Maskavas "Dinamo".

Foto galerija

Rīdziniekiem tā bija pirmā uzvara pamatlaikā kopš 2. decembra, kad "Arēnā Rīga" tika ar 4:1 tika pieveikts Novokuzņeckas "Metallurg". Pēc tam Rīgas "Dinamo" 11 spēlēs nespēja uzvarēt pamatlaikā.

Savukārt Maskavas "Dinamo" turpināja savu neveiksmju sēriju. Maskavas "Dinamo" zaudējis pēdējās astoņās spēlēs, bet pēdējās 12 spēlēs maskavieši guvuši tikai divas uzvaras.

Rīgas "Dinamo" vārtus mačā sargāja Kriss Holts, kurš atvairīja 34 metienus.

20.minūtē skaitlisko vairākumu izmantoja Lauris Dārziņš, panākot 1:0 rīdzinieku labā. Otrajā periodā Broks Troters un Mārtiņš Karsums panāca 3:0. Pēdējās trešdaļas vidū Martins Štrbaks vienus vārtus atguva, pēc trīs minūtēm troters atjaunoja rīdziniekiem trīs vārtu pārsvaru, bet vēl pēc 50 sekundēm vairākumā Holtu pārspēja Maksims Solovjovs.

Pirms spēles

Rīgas "Dinamo" sastāvā šajā mačā atgriezušies Sandis Ozoliņš un Marks Hartigans, līdz ar to mainījās arī spēlētāju virknējumi. Bez izmaiņām palika Sprukta un Trotera maiņas, bet Hartigans atkal spēlēja kopā ar saviem kādreizējiem partneriem Ņiživiju un Suroviju. Ceturtajā uzbrucēju trijniekā laukumā devās Štāls – Petrovickis – Podziņš. Spēlei tika pieteikti septiņi aizsargi – Ozoliņš spēlēs kopā Jēkabu Rēdlihu, Reķis ar Sotnieku, Laviņš ar Galviņu, bet kā septītais bija Krišjānis Rēdlihs.

1.periods

Spēli abas komandas iesāka aktīvi un ļoti augstā tempā, ar spēka paņēmieniem un daudziem bīstamiem uzbrukumiem uz abu komandu vārtiem, kas Maskavas "Dinamo" nav īpaši raksturīgi. Dēļ šādas komandu spēles daudz darba bija abiem vārtsargiem, Maiklam Gārnetam un Krisam Holtam.

Ar vārtu momentiem izcēlās praktiski visas rīdzinieku maiņas, īpaši Sprukta trijnieks, kurš gandrīz minūti pavadīja tiešā vārtu tuvumā, taču katrreiz savu komandu glāba Gārnets.

Astotajā minūtē Rīgas "Dinamo" palika skaitliskajā mazākumā, bet pēc 30 sekundēm komandas atkal bija skaitliski vienādos sastāvos, jo divas soda minūtes nopelnīja Konstantīns Volkovs.

Dramatisks izvērtās perioda vidus, kad rīdzinieki ilgstoši spēlēja trijatā pret pieciem maskaviešiem. Viss sākās ar Mihaila Balandina noraidījumu, un uzbrukum'apārāk azartiski nospēlēja Marks Hartigans, uzsitot pa cimdu Gārnetam, un tika noraidīts. Pēc minūtes viņam sekoja Arvīds Reķis, vēl pēc pārdesmit sekundēm noraidījumu nopelnīja arī Kristaps Sotnieks.

18. minūtes beigās noraidījums Vladimiram Gorbunovam, un Lauris Dārziņš, no laukuma stūra metot pa maskaviešu vārtiem, atklāj spēles rezultātu, ripai rikošetā ieslīdot vārtos -1:0.

2.periods

Arī otrajā trešdaļā turpinājās abpusēji ātra spēle, turklāt perioda sākumā tā vairāk risinājās rīdzinieku aizsardzības zonā, turklāt otrajā minūtē divas soda minūtes tika Rodrigo Laviņam, bet šo mazākumu mājinieki izturēja.

Turpinājumā salīdzinoši daudz noraidījumu tika maskaviešiem, ko rīdziniekiem arī izmantoja, taču līdz tam bija jāgaida 14 minūtes. Sandis Ozoliņš spēcīgi "šķēla" uz vārtiem, ripu pielaboja Broks Troters un – 2:0 Rīgas "Dinamo" labā. Tiesnesis gan devās konsultēties ar video tresnesi, vai Troters ripu nav iestūmis vārtos ar kāju, taču vārtu guvums rīdziniekiem tika ieskaitīts kā legāls. Maskaviešiem tobrīd bija atlikušas četras sekundes līdz pirmā noraidījuma beigām, kas bija abpusējs.

Pēc nepilnām trim minūtēm, rīdziniekiem joprojām esot skaitliskajā vairākumā, Mārtiņš Karsums negaidīti pretiniekiem un arī Maikalm Gārnetam no ļoti slīpa leņķa raidīja ripu vārtos, un Gārnets nepaguva salikt kopā kājsargus – 3:0.

Perioda beigās Jēkabs Rēdlihs nopelnīja divas soda minūtes par turēšanu ar nūju, taču rīdziniekiem izdevās noturēt sev labvēlīgo rezultātu.

3.periods

Trešajā trešdaļā Maskavas "Dinamo" likumsakarīgi spēlēja aktīvāk, cenšoties glābt situāciju, un viens šāds izmisīgs, panisks uzbrukums 10. minūtē ar daudziem metieniem pa Holta sargātajiem vārtiem tomēr beidzās ar vārtu guvumu – 3:1.

Īsu brīdi pēc vārtu zaudējuma ģērbtuvēm aizsoļoja Rodrigo Laviņš, kurš bija guvis spēcīgu rokas sasitumu, taču rīdzinieki savu spēli nezaudēja un atjaunoja triju vārtu pārsvaru – 13.minūtē Lauris Dārziņš pārtvēra ripu mūsējo aizsardzības zonā un atdeva piespēli Brokam Troteram, kurš otrreiz pārspēja Maiklu Gārnetu. Par šo vārtu guvumu tiesnešiem šaubu nebija, tas bija likumīgs.

Pusminūti pēc vārtu guvuma Jānis Sprukts nopelnīja divas soda minūtes un maskavieši steidza šo vairākumu izmantot. Viņiem pietika ar septiņām sekundēm, lai vēlreiz samazinātu rīdzinieki pārsvaru – saņēmis ripu uzreiz no iemetiena, Maksims Solovjovs spēcīgi meta ripu no zilās līnijas, Holts to neredzēja un – 4:2.

Spēles turpinājumā maskavieši ļoti centās gūt vārtus, daudz tika pārtvertas mājinieku piespēles, taču liktenīgas kļūdas aizsardzībā netika pieļautas. Priekšpēdējā minūtē Oļegs Znaroks pieprasīja pusminūtes pārtraukumu un Maskavas "Dinamo" nomainīja Gārnetu pret sesto laukuma spēlētāju, taču arī tas neglāba maskaviešus no otrā zaudējuma pēc kārtas Rīgā un astotā pēc kārtas čempionātā.

Rīgas "Dinamo" sastāvs uz spēli:

#31 Chris Holt (#30 Edgars Lūsiņš);

#17 Aleksandrs Ņiživijs – #3 Mark Hartigan - #43 Tomas Surovy;

#14 Jēkabs Rēdlihs - #8 Sandis Ozoliņš;

#15 Mārtiņš Karsums – #5 Jānis Sprukts - #75 Ģirts Ankipāns;

#6 Arvīds Reķis – #11 Kristaps Sotnieks;

#10 Lauris Dārziņš - #91 Brock Trotter – #19 Miķelis Rēdlihs;

#2 Rodrigo Laviņš - #13 Guntis Galviņš;

#29 Ainārs Podziņš – #37 Robert Petrovicky – #23 Juris Štāls;

#9 Krišjānis Rēdlihs.

Maskavas "Dinamo" sastāvs uz spēli:

#34 Michael Garnett (#30 Aleksej Volkov);

#18 Aleksej Ugarov - #29 Aleksej Medvedev - #19 Denis Kokarev;

#39 Mihail Balandin - #51 Dominik Granak;

#53 Denis Tolpeko - #21 Konstantin Gorovikov - #87 Leonid Komarov;

#77 Martin Štrbak - #50 Maksim Solovjov;

#25 Ruslan Zainuļin - #12 Jurij Babenko - #54 Denis Mosaļov;

#17 Roman Derļuk - #22 Aleksandr Selujanov;

#10 Konstantin Volkov - #16 Vladimir Gorbunov - #71Genadij Stoļarov;

#3 Aleksandr Karpuškin.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!