Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretāram Jānim Mežeckim jau pirms trešdienas pārbaudes spēles Antaljā, Turcijā, kurā Latvijas futbola izlase uzvarēja Bolīviju ar 2:1, bija radušās aizdomas, ka kaut kas nav kārtībā.

Vēlāk izrādījās, ka šajā vakarā dažu stundu laikā divās spēlēs valstu izlašu līmenī vienā un tajā pašā stadionā tika gūti kopā septiņi vārti - visi ar 11 metru soda sitieniem, turklāt radušās problēmas ar tiesnešu identifikāciju.

"Pirms šīs spēles mums bija paziņots, ka tiesās čehi, tad parādījās informācija, ka ungāri. Es pirms spēles iegāju tiesnešu istabā, stādījos priekšā un vaicāju "Jūs no Ungārijas?" Nē, izrādās, no Horvātijas," stāsta Mežeckis. "No Ungārijas bija tiesneši, kas turpat vēlāk tiesāja spēli starp Igauniju un Bulgāriju."

Mežeckis arī atzina, ka tiesneši it kā vairījušies no atbildēm. "Par visu ziņosim FIFA un UEFA, noskaidrosim, kas tie bijuši par tiesnešiem. Ar firmu, kas organizēja šo spēli, vairs nesadarbosimies, lai gan pret organizāciju nekādu pretenziju nav, tikai par savdabīgo tiesāšanu," viņš norāda.

LFF informācija liecina, ka šo spēli vadījusi tiesnešu brigāde ar Kristianu Šelmeci priekšgalā. FIFA mājaslapā internetā, kur īpašā sarakstā publicēti tiesneši, kam tiesības vadīt starptautiskas spēles, Šelmeci vārds nav atrodams.

Drīz pēc Latvijas un Bolīvijas spēles šajā pašā stadionā notika Igaunijas un Bulgārijas spēle, kas noslēdzās neizšķirti 2:2, turklāt tajā visi četri vārti tika gūti ar 11 metru soda sitieniem. Igaunijas mediji vēsta, ka neilgi pirms tam tas pats tiesnesis bija vadījis Latvijas un Bolīvijas spēli.

Arī Igaunijas Futbola asociācija un Bulgārijas Futbola federācija lūgs UEFA veikt izmeklēšanu.

Spēli organizēja Āzijas-britu kopējā firma "Footy Media", vēsta Igaunijas izdevums "Ohtuleht", pieminot arī igauņu žurnālista Indreka Švedes centienus uzzināt Igaunijas un Bulgārijas spēles tieneša vārdu. Bez problēmām jau pēc spēles viņš brīvi ticis līdz tiesnešu istabai, kas nav bijusi apsargāta, taču tajā esošie vīri atteikušies nosaukt galvenā tieneša vārdu, kas pirms tam arī nekur nebija atrodams.

Izbrīnīts par tiesāšanas stilu spēlē pret Bolīviju bija arī Latvijas valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs un vairāki Latvijas izlases futbolisti, kas neizpratni pauda pēcspēles intervijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!