Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Somijas futbola izlase trešdien gaidāmajai pārbaudes spēlei ar Latvijas valstsvienību gatavojoties ļoti nopietni un cīnīšoties uz dzīvību un nāvi, noskaidrojis Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

Kā ziņots, trešdien paredzētā cīņa vienlaicīgi būs ilggadējā Latvijas izlases aizsarga Igora Stepanova atvadu spēle.

"Katra izlases spēle ir liels notikums. Mums šo notikumu pastiprina Stepanova klātbūtne," pirmdien notikušajā preses konferencē izteicās Starkovs. "Aizvadām ļoti īsu treniņnometni, pieaicinot jaunus spēlētājus, veidojot jaunu spēlētāju atlasi un meklējot papildinājumu izlasei."

"Latvijas čempionāts nav tik stiprs kā pirms pāris gadiem, taču mani joprojām priecē apmēram 23 gadu vecumu sasniegušie pašmāju futbolisti," uzsvēra Latvijas izlases galvenais treneris. "Uzsvars valstsvienībā gan tiks likts uz ārzemēs spēlējošajiem futbolistiem."

"Cik zinu, somi šai spēlei gatavojas ļoti nopietni un cīnīsies uz dzīvību un nāvi. Pēdējās divas mūsu spēles bijušas pieklājīgā līmeni, tāpēc esam noskaņojušies Somijas izlasei būt cienīgi pretinieki," stāstīja Starkovs.

Kā zināms, Starkovs sākotnēji uz spēli pret Somiju izsauca 18 spēlētājus, bet pirmdien kandidātu sarakstu papildināja divi "Jelgavas" komandas spēlētāji - pussargs Artis Lazdiņš un uzbrucējs Vladislavs Kozlovs.

"Esmu izsaucis visus vēlamos spēlētājus, lai arī izvēlē ir veiktas vairākas izmaiņas, kurām jāpalīdz motivēt jaunos futbolistus," stāstīja Starkovs. Jebkurš, kas nav ticis izsaukts, laba snieguma gadījumā saglabā izredzes spēlēt izlasē neatkarīgi no vecuma.

"Gatavošanās pārbaudes un kvalifikācijas spēlēm ne ar ko neatšķiras. Notiek pilna apjoma darbs," uzsvēra Starkovs. "Lai arī ko citi teiktu, nevajadzīgu vai lieku spēļu izlasei vienkārši nav. Šādās spēlēs mācāmies, kā darboties situācijās, kas mūs var piemeklēt kvalifikācijas mačos."

Šovakar notiek pirmais Latvijas izlases treniņš pirms gaidāmās spēles, tomēr Ritvars Rugins un Oļegs Laizāns šajā laikā aizvada Latvijas čempionāta maču. Starkovs gan ir pārliecināts, ka šī cīņa viņu lietderību izlasei nemainīs.

Kā ziņots, Stepanova atvadu mačs viņam vienlaicīgi būs arī jubilejas - 100. - spēle valstsvienībā.

"Lai arī ko šī spēle man nozīmētu, tas nav šovs, bet gan oficiāls mačs," uzsvēra aizsargs. "Gatavojos tā, lai būtu lietderīgs, kaut cik minūtes man tiks atvēlētas. Šo 99 spēļu laikā īpaši atmiņā palikuši mači ar Turciju un vēlākais Eiropas čempionāta finālturnīrs 2004.gadā."

Zīmīgi, ka Stepanovs nemaz nav iekļauts izlases oficiālajā kandidātu sarakstā, kas Latvijas Futbola federācijas (LFF) virzienā izraisījis sabiedrības sašutumu, jo līdz ar to Eiropā nemaz nav zināms par aizsarga nozīmīgo jubileju.

Šajā spēlē Stepanovam, visticamāk, laukumā tiks atvēlētas 10 līdz 15 minūtes.

Šī Latvijas izlasei būs pirmā pārbaudes spēle savā laukumā četru gadu laikā. Kā izteicās LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, jebkura spēle izbraukumā ir finansiāli izdevīgāka par cīņu savā laukumā. "Tomēr mēs centīsimies šajā jautājumā būt elastīgi."

Mača galvenais tiesnesis būs krievs Vladislavs Bezborodovs, kurš savas futbolista karjeras laikā pārstāvēja arī Latvijas komandu "Ventspils".

Spēle ar Somijas valstsvienību notiks trešdien "Skonto" stadionā un sāksies plkst.19.35. Biļetes uz maču iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs visā Latvijā.

2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Somijas izlase ar sešiem punktiem sešos mačos ieņem ceturto vietu E grupā.

Tikmēr Latvija ar četriem punktiem sešās spēlēs atrodas priekšpēdējā, piektajā, vietā F apakšgrupā.

Latvijas izlasei pēc mača ar Somiju šogad plānotas vēl četras spēles - septembrī un oktobrī tiks aizvadītas pēdējās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra cīņas ar Gruziju, Grieķiju, Maltu un Horvātiju.

Šobrīd FIFA rangā Latvijas izlase atrodas 83.vietā, bet Somija ieņem 75.pozīciju.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts pirms mača ar Somiju:

vārtsargi: Andris Vaņins ("Sion", Šveice), Germans Māliņš (Rīgas "Skonto");

aizsargi - Ritus Krjauklis (Baku AZAL, Azerbaidžāna), Deniss Ivanovs ("Baku", Azerbaidžāna), Oskars Kļava (Mahačkalas "Anži", Krievija), Kaspars Gorkšs (Londonas "Queens Park Rangers", Anglija), Vitālijs Smirnovs ("Skonto");

pussargi - Jurijs Žigajevs (Lodzas "Widzew", Polija), Aleksandrs Fertovs, Igors Tarasovs (abi "Skonto"), Aleksandrs Cauņa (Maskavas CSKA, Krievija), Ivans Lukjanovs (Gdaņskas "Lechia", Polija), Ritvars Rugins, Oļegs Laizāns (abi "Ventspils"), Andrejs Kovaļovs (Daugavpils "Daugava"), Artis Lazdiņš ("Jelgava");

uzbrucēji - Māris Verpakovskis ("Baku"), Artjoms Rudņevs (Poznaņas "Lech", Polija), Edgars Gauračs (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Vladislavs Kozlovs ("Jelgava").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!