Foto: DELFI
Latvijas Olimpiksā komiteja (LOK) otrdien prezentēja kalendāru, kas veltīts 2012.gada Londonas Olimpikajām spēlēm, vēsta LOK.

Kā zināms, Londonas Olimpiskās spēlēs būs 30. olimpiāde un tam par godu izdotajam kaledārm pozējuši 14 Latvijā zināmi sportisti, kuri ir arī potenciālie Londonas olimpisko spēļu dalībnieki.

Olimpiskā kalendāra prezentācija notika Rīgas 49.vidusskolas telpās, vietā, kur 1922.gada 23.aprīlī tika nodibināta LOK.

2012.gada Olimpiskais kalendārs pārdošanā nenonāks. LOK to dāvinās visām Latvijas skolām, ieskaitot vispārizglītojošās, profesionālās un sporta skolas, kā arī nosūtīs Latvijas olimpiskās delegācijas sportistiem, treneriem, Olimpisko sporta veidu federācijām, sporta veterāniem, LOK atbalstītājiem un Olimpiskajiem centriem.

LOK ģenerālsekretārs Einars Fogelis cer, ka kalendārs mudinās jauniešus pievērsties sportam,

„Kalendārs būs iedvesmas pilns aicinājums jaunajai paaudzei būt sportiskai un interesēties par Olimpisko kustību, jo kalendārā iemūžināti šā brīža labākie Latvijas atlēti, kuru sportiskais gars un fiziskā sagatavotība ir pietiekama, lai sacenstos ar labākajiem no labākajiem un iedvesmotu jaunām uzvarām arī citus,“ teica Fogelis.


Kalendāra radošās idejas autors un īstenotājs, fotogrāfs Gatis Rozenfelds mākslas fotogrāfijās velējās uzsvērt katra sportista pārstāvētā sporta veida skaistumu un individualitāti, kā arī parādīt atlēta gribasspēku, kas līdzvērtīgs dabas spēkam. Tādējādi kalendārs pilda arī sava veida izglītojošu funkciju un ir kā aicinājums pievērsties aktīvam dzīvesveidam.

Mākslas fotogrāfijās apskatāmi 14 sportisti:
Janvāris. Jevgeņijs Borodavko/ Džudo/ Svara kategorija līdz 100 kg
Februāris. Ineta Radeviča/ Vieglatlētika – tāllēkšana
Marts. Māris Štrombergs/ Riteņbraukšana – BMX
Aprīlis. Krists Straume - Aleksejs Rumjancevs/ Smaiļošana/K2 200m
Maijs. Aiga Grabuste/ Vieglatlētika – daudzcīņa
Jūnijs. Anna Aile/ Burāšana - Laser Radial
Jūlijs. Madara Palameika/ Vieglatlētika – šķēpmešana
Augusts. Mārtiņš Pļaviņš - Jānis Šmēdiņš/ Pludmales volejbols
Septembris. Ronalds Arājs/ Vieglatlētika - 100m
Oktobris. Anastasija Grigorjeva/ Cīņa/ Svara kategorija līdz 55 kg
Novembris. Deniss Čerkovskis/ Modernā pieccīņa
Decembris. Artūrs Plēsnieks/ Svarcelšana/ Svara kategorija līdz 105 kg

Daloties darba procesa niansēs, Rozenfelds pastāstīja, ka sportistu fotografēšana notika visu vasaru, Latvijas dabai raksturīgākajās vietās. Piemēram, džudists Jevgeņijs Borodavko un svarcēlājs Artūrs Plēsnieks fotografējās Līgatnes pagasta mežos pie Ratniekiem. Abu sportistu sesijas notika jūnijā, tikai Borodavko kameras priekšā stājās saullēkta laikā, bet Plēsnieks spēka vīra tēlā iejutās līdz ar saules rietu.

„No abu sportistu fotografēšanas spilgti atmiņā palicis negaidīti lielais odu uzbrukums, kas pabojāja dzīvi mums visiem,” ar smaidu atcerējās Rozenfelds.

Rozenfelds arī pastāstīja, ka ieguldītā laika ziņā visīsākais bija Aigas Grabustes darba process, jo fotografēšana notika vienā no viskarstākajām vasaras dienām: „Saules nogurdinātais kolektīvs spēja operatīvi sakoncentrēties darbam un īsā laikā īstenot māksliniecisko ieceri.”

Savukārt smaiļotāju Krista Straumes un Alekseja Rumjanceva „airēšana pret straumi” Abavas rumbā bija viena no sarežģītākajām fotografēšanas reizēm, kas aizņēmusi visu dienu. Arī Madaras Palameikas šķēpa mešana notika pielijušā vīgriežu pļavā, netālu no Jelgavas.

„Pacietīgi un ļoti ilgi gaidījām brīdi bez nokrišņiem, lai kvalitatīvi nofiksētu Madaras „ metienu”,” stāstīja fotogrāfs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!