Foto: F64

Latvijas futbola valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs ir pārliecināts, ka Marianam Paharam ir visas iespējas, lai nākotnē kļūtu par ļoti labu treneri, tādēļ jāļauj viņam strādāt un nav jātraucē.

''Personīgi es ļoti ticu Paharam un tam, ka viņš var daudz sasniegt, būdams treneris,'' sacīja Starkovs. Kādreizējā Anglijas premjerlīgas zvaigzne tikai otro sezonu strādā par galveno treneri Rīgas ''Skonto''. Taču 2011.gadā tikai otro reizi kluba vēsturē ''Skonto'' palika bez medaļām. Savukārt Starkovs martā atkāpās no Azerbaidžānas kluba ''Baki'' galvenā trenera amata, kurā stājās pēc ''Skonto'' aizvešanai līdz uzvarai virslīgā 2010.gadā. Tomēr Starkovs kliedē runas, ka viņš varētu atgriezties šajā amatā ''Skonto'' klubā. Pieredzējušais treneris uzskata, ka šā jautājuma apspriešana nav korekta, taču palīdzību ar padomu komandai, ko viņš 13 reižu aizvedis līdz uzvarai Latvijas čempionātā, ja tāds būs vajadzīgs, viņš neliegšot.

''Par palīdzību ''Skonto'' nav jautājumu. Vienmēr palīdzēšu ''Skonto'', ja varēšu,'' norādīja Starkovs. ''Bet Paharam nemaz nevajag palīdzēt. Viņam nevajag traucēt darbā. Nevienam nevajag iejaukties – pat tiem, kas vēlas palīdzēt labu nodomu vadīti. Pahars bija izcils spēlētājs, tagad treneris iesācējs. Pirms diviem gadiem strādājām kopā – viņš bija mans asistents, kurš apliecināja, ka ir kvalificēta un spēcīga personība. Jā, viņam vēl trūkst pieredzes, taču nav jāiejaucas viņa darbā,'' pastāstīja Starkovs.

Jauno sezonu Pahara vadītais ''Skonto'' sāka ar iekļūšanu Latvijas kausa pusfinālā, neizšķirtu virslīgā pret FC ''Jūrmala'' un uzvaru pār pagājušā gada čempioni FK ''Ventspils'', kas dod pagaidām trešo vietu turnīra tabulā.

Starkova vadītajai Latvijas izlasei nākamā spēle paredzēta 22.maijā Austrijas pilsētā Klagenfurtē pret Poliju. Treneris līdz tam vēros izlases kandidātus, lai varētu noteikt optimālāko sastāvu šai pārbaudes spēlei. ''Es nevaru pateikt, vai būs visi stiprākie. Februārī spēlē pret Kazahstānu vēlējos sastāvā [Māri] Verpakovski, [Aleksandru] Cauņu, [Alekseju] Višņakovu. Nesanāca,'' klāstīja treneris un norādīja, ka iespēja komandai spēlēt spēcīgākajā sastāvā ir atkarīga no futbolistu sagatavotības un veselības.

Tagad Starkovs apmeklē un skatās visas futbola spēles, kas ir iespējamas. ''Par laimi attālumi nav lieli. Noskatos visas spēles,'' viņš teica. ''Secinājumus nedrīkst izdarīt uzreiz. Tam vajadzīgas vairākas spēles. Ja tajās sevi labi parādīs jaunie spēlētāji, tad kāpēc viņus neiekļaut komandā? Uz spēli Antaljā pret Kazahstānu paņēmām [Alanu] Siņeļņikovu, kurš tad pat neizgāja laukumā, taču pēc viņa pēdējām spēlēm redzu, ka uzaicināju ne par velti. Spēlēs Latvijā viņš gūst vārtus, ir pamanāms. Tas attiecas arī uz citiem – [Vladislavu] Kozlovu un [Arti] Lazdiņu no Jelgavas komandas. Viņi ir pamanīti. Ir tikai jāspēlē un sevi labi jāparāda,'' norādīja treneris.

Baltijas kausa izcīņā 1.jūnijā Latvijai jāspēlē pusfinālā ar Lietuvu. Spēle par pirmo vai trešo vietu ar Igaunijas un Somijas spēles uzvarētāju vai zaudētāju paredzēta 3.jūnijā, bet 5.jūnijā Igaunijai Lemānā jāaizvada pārbaudes spēle pret Franciju. Aģents arī Latvijai bija izteicies par iespēju par spēli ar Franciju, taču Latvijas Futbola federācija šādu iespēju noraidīja. Turpretī Igaunijas Futbola asociācija piedāvājumu pieņēma. Francija arī ir palikusi vienīgā komanda no Eiropas, ar kuru Igaunijas valstsvienība vēl nekad nav spēlējusi.

''Mums spēle ar Franciju... Manuprāt, tas ir kāda izdomājums un liela muļķība,'' savu viedokli pauda Starkovs. ''Ja runājam par termiņiem, mums ir plāns. Mums ir saistības gan pret Igauniju, gan Lietuvu, gan arī līdzjutējiem un futbola vēsturi. Baltijas kausam ir vairāk nekā 70 gadu, un to nedrīkst izsvītrot tikai tāpēc, ka kāds vēlējies kaut ko piedāvāt. Tajā termiņā, kas mums bija izdevīgs, jau devām piekrišanu spēlēt ar Poliju, bet jūnijā mums ir divas spēles Baltijas kausa izcīņā,'' viņš paskaidroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!