Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Basketboliste Anita Teilāne ir neizpratnē par Latvijas Basketbola savienības (LBS) draudiem piešķirt diskvalifikāciju, ja viņa atteiksies no spēlēšanas valstsvienībā.

Latvijas sieviešu basketbola izlase trešdien aizvada pirmo treniņu, gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, bet tajā nepiedalās ne Teilāne, ne Elīna Babkina, kuras abas nespēlēšanu skaidro ar veselības problēmām.

Zīmīgi, ka, paziņojot kandidāšu sarakstu, tajā LBS bija iekļāvusi arī šīs abas basketbolistes, draudot viņām ar diskvalifikācijām.

"Abos gadījumos ar Treneru komisijas akceptu iesim oficiālo ceļu, ko paredz Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) noteikumi - uz spēlētāju klubiem tiks nosūtīts oficiāls uzaicinājums un par to informēsim viņu aģentus. Ja spēlētājs bez objektīva iemesla atsakās spēlēt valstsvienībā, ir paredzētas konkrētas sankcijas, līdz pat diskvalifikācijai klubu turnīros," pagājušajā mēnesī izteicās izlases galvenais treneris Aigars Nerips.

"Neesmu saņēmusi nekādu oficiālu informāciju no LBS. Pat nezināju, ka kas tāds ir iespējams," par iespējamo diskvalifikāciju pastāstīja Teilāne.

Centra spēlētāja atklāja, ka pēc pavēstīšanas LBS, ka šovasar nespēlēs izlasē, viņa vairs nav saņēmusi nekādu atbildi un nākamā informācija jau bijusi publiskajā telpā paustā par iespējamo diskvalifikāciju.

Teilāne līdz šim pēdējo reizi Latvijas valstsvienības kandidāšu sarakstā bija 2009.gadā, bet šovasar viņa izlasē nav gatava spēlēt gan veselības problēmu, gan arī jau rudenī saplānotās vasaras dēļ.

"Varu LBS iesniegt ārsta zīmi," uzsvēra basketboliste, stāstot, ka viņai nepieciešama rehabilitācija pēc veselības problēmām sezonas gaitā. Teilāne gan pagaidām nevēlējās atklāt, kas tieši viņai kaiš.

"Nebiju pārsteigta, ka tiku iekļauta kandidāšu sarakstā, tomēr nepatīkams pārsteigums ir draudi diskvalificēt, ja neieradīšos uz treniņiem," teica Teilāne. "Līdz ar to uzaicinājumu uzņēmu dalītām jūtām - protams, ir patīkami, ka tavu sniegumu novērtē un tu tiec uzaicināts, bet nepatīkami ir, ka tas aiziet tik tālu, ka viņiem neinteresē spēlētāju personīgās vajadzības un veselības stāvoklis."

LBS šī nav pirmā pieredze ar diskvalifikācijām, jo pēc 2009.gada Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem tā iekšējā režīma neievērošanas dēļ pieņēma kardinālus lēmumus - uz trijiem gadiem tika diskvalificēts Kristaps Valters, bet Armands Šķēle - uz diviem gadiem. Savukārt Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš un Kaspars Kambala saņēma nosacītas viena gada diskvalifikācijas.

Savukārt priekšzīmi diskvalificēšanā par atteikšanos spēlēt valstsvienībā nesen parādīja Latvijas Handbola federāciju (LHF), kas panāca aizliegumu Mārim Veršakovam pusgadu pārstāvēt savu klubu.

Teilāne šosezon, pārstāvot "Vasas" komandu, kļuva par vienu no labākajām Ungārijas čempionāta spēlētājām, vidēji mačā gūstot 15,9 punktus un izcīnot 9,1 atlēkušo bumbu.

Viņas sniegums ticis novērtēts un nākamajā sezonā basketboliste jau pārstāvēs Ungārijas slavenāko komandu "UE Šopron", kas piedalās arī FIBA Eirolīgas sacensībās.

"Sezonas sākums bija jocīgs, jo "Vasas" komandā visas spēlētājas bija manas jaunākās māsas vecumā, tāpēc nevarēju saprast, ko es tur daru," atcerējās Tamane. "Tomēr šīs sezonas laikā es iemācījos ļoti daudz un attīstījos kā spēlētājs. Visi treniņi bija veidoti kā jaunatnes komandām - uz basketbola iemaņu nostiprināšanu un dribla tehniku. Nekad nebiju tik daudz driblējusi. Gan ar acīm vaļā, gan ciet. Esmu pateicīga treneriem un nenožēloju, ka izvēlējos tieši Ungāriju."

Savukārt, stāstot par līguma noslēgšanu ar Šopronas klubu, Teilāne atzina, ka viņai nav bijis daudz laika līguma apdomāties par līguma noslēgšanu, bet būtu bijis muļķīgi iespēju neizmantot.

26 gadus vecā un 1,96 metrus garā centra spēlētāja Teilāne laikā no 2003. līdz 2005.gadam spēlēja RTU/"Klondaika", bet pēc tam karjeru turpināja Vācijas otrajā līgā un Spānijā.

Daļu pagājušās sezonas Teilāne atkal aizvadīja "RTU-Merks" vienībā, bet to noslēdza Rumānijas komandā Satu Mares "Municipal". Savukārt pirms šīs sezonas latviete pievienojās Ungārijas vienībai.

Latvijas U-20 izlases sastāvā Teilāne izcīnīja bronzas medaļu 2005.gada Eiropas čempionātā, bet 2007.gadā viņa pieaugušo valstsvienības sastāvā piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurā Latvija izcīnīja ceturto vietu.

Kā ziņots, no 12.jūnija līdz 11.jūlijam Latvijas komanda ar Itālijas, Grieķijas, Somijas un Luksemburgas izlasēm cīnīsies par divām ceļazīmēm uz 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Francijā.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas tika sadalītas piecās grupās pa piecām vienībām katrā. Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Finālturnīrs no 2013.gada 15. līdz 13.jūnijam notiks Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!