Foto: F64
Latvijas hokeja izlase ar spēli pret Krieviju sestdien Stokholmā startēs 2012. gada pasaules čempionātā (PČ).

Spēles sākums plkst. 17.15 un to tiešraidē varēs noskatīties TV3 kanālā. Galvenie tiesneši abu komandu pirmajā spēlē 2012. gada pasaules čempionātā būs Deivs Lūiss no Kanādas un Kīts Lavals no ASV. Latvijas komanda, kas šajā spēlē būs formālā mājiniece, spēlēs baltajos kreklos, savukārt krievi - sarkanajos.

Ar Krieviju Latvijas hokejisti jau tikās divās pārbaudes spēlēs Rīgā, kad vispirms zaudēja 1:2, bet pēc tam uzvarēja ar 1:0. Pasaules čempionātos abas kaimiņvalstis tikušās četras reizes, kad katra guvusi pa divām uzvarām. Latvija 2000. gadā Sanktpēterburgā ar 3:2 un 2003. gadā Turku ar 2:1, Krievija - 1998. gadā Bāzelē ar 7:5 un 2009. gadā Bernē ar 6:1. Pēdējo reizi oficiālā turnīrā Latvija ar Krieviju tikās 2010. gadā Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs, kur latvieši zaudēja ar 2:8.

Latvijas valstsvienības galvenajam trenerim kanādietim Tedam Nolanam šis būs pirmais PČ. Jau ceturtdien sacensību direktorātā tika pieteikti visi 25 atbraukušie spēlētāji. Izlases kapteinis būs Jānis Sprukts, bet viņa asistenti Georgijs Pujacs un Krišjānis Rēdlihs. Diviem spēlētājiem – Mikam Indrašim un Kobam Jasam – šis būs pirmais pieaugušo pasaules čempionāts.

Izlases uzdevums PČ būs iekļūt ceturtdaļfinālā ‒ izcīnīt vietu astoņu labāko komandu vidū. Tāds ir gan Latvijas Hokeja federācijas (LHF) uzdevums, gan arī Nolana mērķis sev un komandai. Par konkrētu izcīnītu vietu PČ tiks iegūti punkti reitingā pēc kuriem tiks noteikta komandas vieta rangā. Sniegums 2012. gada PČ ietekmēs komandas pozīcijas pirms 2014. gada Soču ziemas olimpiskajām spēlēm. Latvijai, visticamāk, jācīnās par to, lai pretendētu uz viena no trīs kvalifikācijas turnīru uzņemšanu nākamā gada sākumā.

PČ Helsinkos un Stokholmā risināsies līdz 20.maijam. Priekšsacīkstēs 16 komandas sadalītas divos astoņniekos. Latvija spēlēs Stokholmā. Pēc spēles pret Krieviju nākamā spēle tai būs svētdien ar Vāciju (plkst.21.15), otrdien ar Itāliju (plkst.17.15), ceturtdien ar Čehiju (plkst.21.15), 12.maijā ar Norvēģiju (plkst.13.15), 14.maijā ar Dāniju (plkst.17.15) un 15.maijā ar Zviedriju (plkst.21.15).

Katras grupas četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet abi pusfināli un spēles par medaļām risināsies Helsinkos. Katra astoņnieka pēdējā komanda izkritīs no elites divīzijas, bet komandām piektajā, sestajā un septītajā vietā turnīrs būs beidzies.

* Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Edgars Masaļskis (''Jugra'', Krievija), Māris Jučers (Rīgas ''Dinamo''), Ervīns Muštukovs (''Odense'', Dānija);

Aizsargi: Guntis Galviņš, Krišjānis Rēdlihs, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Laviņš, Jānis Andersons (visi Rīgas ''Dinamo''), Georgijs Pujacs (Omskas apgabala ''Avangard'', KHL), Oskars Bārtulis (''Phantoms'', AHL);

Uzbrucēji: Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Roberts Bukarts, Gints Meija, Mārtiņš Cipulis, Andris Džeriņš, Juris Štāls (visi Rīgas ''Dinamo''), Miks Indrašis (HK ''Rīga''), Armands Bērziņš (''Junostj'', Baltkrievija), Kaspars Saulietis (''Neman'', Baltkrievija), Aleksejs Širokovs (''Kazzinc-Torpedo'', Kazahstāna), Ronalds Ķēniņš (''ZSC Lions'', Šveice), Kaspars Daugaviņš (Otavas "Senators'', NHL), Koba Jass ("Kazzinc-Torpedo", Kazahstāna)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!