Foto: LETA

Daudzi ir pret pasaules čempionāta rīkošanu divās valstīs un tāpēc arī Latvija uz 2017.gada sacensībām kandidēs vienatnē, pēc Latvijas valstsvienības pēdējās cīņas šī gada pasaules čempionāta žurnālistiem pastāstīja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Kā ziņots, šī gada pasaules čempionātu Latvijas izlase noslēdza desmitajā pozīcijā, finišējot par trīs vietām augstāk nekā pagājušajā gadā.

Iepriekš bija izskanējusi informācija, ka Latvija 2017.gada pasaules čempionātu varētu rīkot duetā ar Dāniju, tomēr Lipmans to noliedza.

"Kas attiecas uz sadarbību ar dāņiem, pašlaik Starptautiskajā Hokeja federācijā (IIHF) notiek diskusijas par to, vai rīkot pasaules čempionātu divās valstīs ir pareizi. Es zinu, ka daudzas valstis ir pret šādu sistēmu, kas, manuprāt, ir pareizi," stāstīja Lipmans. "Redzam, ka šajā čempionātā tribīnes ir tukšas, tāpēc es uzskatu, ka čempionātam jānotiek vienā valstī."

"Otra problēma ir tā, ka dāņi vēlējās 2017.gadā organizēt turnīra pusfinālu un finālu, bet mums šīs tiesības būtu gadu vēlāk. Tomēr 2018.gadā bez pasaules čempionāta hokejā ir arī olimpiskās spēles un Pasaules kausa izcīņa hokejā. Ko gan mēs iegūtu no šāda čempionāta rīkošanas? Neko," uzsvēra LHF prezidents.

"Tāpēc mēs kategoriskā formā nepiekritām iespējai čempionātu rīkot kopīgi ar dāņiem un esam izlēmuši kandidatūru aizstāvēt vienatnē," uzsvēra Lipmans.

Kā zināms, uz tiesībām rīkot 2017.gada pasaules čempionātu pašlaik pretendē arī Vācija un Francija. Šīs abas valstis jau iepriekš vienojās par kopīga pieteikuma iesniegšanu uz čempionāta rīkošanu.

Iepriekš Lipmans izteicās, ka viņš nevēlas vēlreiz piedzīvot tās problēmas, ar kurām LHF prezidents saskārās pirms Latvijā notikušā 2006.gada pasaules čempionāta. Ja valsts un privātie uzņēmumi nespers solī pretī un nepalīdzēs ar finanšu piesaisti, šī gada jūnijā paredzētajā IIHF kongresā viņš solīja atsaukt Latvijas kandidatūru uz 2017.gada pasaules čempionāta rīkošanu.

2017.gada pasaules čempionāta rīkotāji tiks nosaukti 2013.gada IIHF ikgadējā kongresā.

Jau vēstīts, ka Latvija uz 2017.gada pasaules čempionāta rīkošanu oficiāli pieteicās pagājušā gada martā. Valdība apstiprināja LHF pieteikumu tiesībām rīkot čempionātu IIHF, kuru parakstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Valdība ar šo lēmumu arī apliecināja garantijas naudas - divu miljonu Šveices franku (800 000 latu) - iemaksu, kas būs jāveic līdz 2014.gadam, kā arī to, ka tiks nodrošinātas divas sporta halles, kurās noritēs spēles. Garantijas nauda gan pēc tam tiekot atmaksāta.

Šī gada pasaules čempionāts risinās Zviedrijā un Somijā. Sākot ar šo gadu, pasaules čempionāta augstākajā divīzijā visas 16 komandas, ņemot vērā IIHF rangu, izkārtotas divās apakšgrupās, pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai bija garantētas vismaz septiņas spēles.

Arī nākamajā gadā sacensības rīkos tieši Zviedrija un Somija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!