Foto: AFP/Scanpix

Pretrunīgi vērtētā skrējēja Kastera Semenja būs Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) karognesēja Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, ceturtdien paziņoja DĀR Olimpiskā komiteja (SASCOC).

SASCOC prezidents Gideons Sems atklāja, ka Semenja ir paraugs visiem sportistiem un sievietēm DĀR.

"Semenja nesalūza nelabvēļu un grūtību priekšā, un viņas piemērs iedvesmos visus olimpiskās komandas dalībniekus," izteicās Sems.

Pati 21 gadu vecā Semenja Londonas olimpiskajām spēlēm kvalificējās aprīlī, kad vietējā mēroga sacensībās izcīnīja uzvaru 800 metru distancē ar laiku minūte un 59,58 sekundes, izpildot olimpisko spēļu kvalifikācijas normatīvu.

Lai kvalificētos Olimpiādei, 800 metru distance bija jāveic minūtē un 59,90 sekundēs.

2009.gada pasaules čempione 800 metru distancē Semenja pagājušā gada nogalē par savu treneri izvēlējās leģendāro Mozambikas skrējēju Mariju Mutolu.

Kā ziņots, pēc uzvaras 2009.gada pasaules čempionātā dzimuma testu rezultāti radīja aizdomas, ka Semenja ir hermafrodīts. Testos Semenjai tika konstatēts paaugstināts vīrišķā hormona testosterona līmenis. Tāpat viņai ir visnotaļ vīrišķīgs ārējais izskats un miesasbūve. Tika pieļauta iespēja, ka Semenja varētu būt veikusi dzimuma maiņas operāciju.

Tomēr pēc gandrīz gadu ilgas izmeklēšanas un spekulācijām par sportistes dzimumu 2010.gada jūlijā Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) deva atļauju Semenjai startēt sieviešu sacensībās.

Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija notiks 27.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!