Foto: Publicitātes foto
Svētdien Joulumae (Igaunija) ar pirmo posmu sākās 2012.gada Baltijas kauss rollerslēpošanā. Sievietēm 42km distancē brīvajā stilā ar masu startu otro gadu pēc kārtas uzvaru svinēja Cēsu pilsētās Sporta skolas audzēkne Zane Eglīte, bet vīriem šajā pašā distancē nepārspēts palika igaunis Algo Kerps, Latvijas Slēpošanas savienības preses pārstāvis Ivars Bācis.

Baltijas kauss rollerslēpošanā tiek organizēts jau ceturto sezonu. Kā jau ierasts, tas sākas ar pirmo posmu Igaunijā. Kopā ar Baltijas kausu mūsu ziemeļu kaimiņvalsts slēpošanas centrā Joulumae tiek organizēts arī "Nevene rollerslēpošanas maratons", kam šogad apritēja mazā pusapaļā jubileja – piektais gads. Siltajā laikā ar nelielām atvēsinošām vēja brīzēm, kopumā uz starta izgāja 47 dalībnieki no Baltijas valstīm un arī Krievijas, sacenšoties gan 42km maratona distancē, gan arī pusmaratona 21km distancē.

Sieviešu konkurencē maratona distancē, kur 3,5km aplis bija jāveic 12 reizes, bija arī viena Latvijas pārstāve – pagājušā gada uzvarētāja Zane Eglīte. Pirmajos apļos nelielu pārsvaru iekrāja Eglīte, taču igauniete Marju Mēma drīz vien mūsu sportisti noķēra un pēc ceturtā apļa (14km) izvirzījās vadībā. Eglīte ar Mēmu līdztekus nobrauca līdz pat pusdistancei, bet tad septītajā aplī notika izšķirošais pavērsiens – cēsniece sāka palielināt tempu, bet igauniete turpināja iesāktajā, līdz ar to mūsu sportiste sāka atrauties no konkurentes. Astoto apli veicot visātrāk (vienīgo zem astoņām minūtēm – aut. piez.), Zanes pārsvars jau sasniedza vairāk nekā minūti. Turpinājumā igauniete nedaudz mazināja tempu, bet Zane saglabāja uzņemto ātrumu, un par uzvarētāju neradās nekās šaubas. Zane uzrādīja laiku 1:40:52,8, apsteidzot Mēmu par 2:44,0, un izcīnīja uzvaru otro gadu pēc kārtas. Trešo vietu ieguva igauniete Līsa Vēroja.

Vīru konkurencē jau bija daudz nopietnāks sastāvs. Dalībnieku vidū bija pusfinālists sprintā gan Pasaules čempionātā, gan arī Olimpiskajās spēlēs Anti Sārepū, viens no vadošajiem Igaunijas slēpotājiem Algo Kerps, kā arī Andresa Vērpalu dēls Andreass, kurš piedalījās janvārī Insbrukā Jaunatnes Ziemas olimpiskajās spēlēs. Kopā startēja 22 dalībnieki, no kuriem viens bija Krievijas pārstāvis, bet pārējie mājinieki igauņi. Latvieši, kaut arī bija pieteikti, vīru konkurencē nestartēja. Jau otrā aplī atrāvienu veica Kerps un tā arī finišēja lepnā vientulībā, uzrādot laiku 1:16:47,4 un tuvākos sekotājus apsteidzot par divām ar pusi minūtēm. Toties otrās vietas ieguvējs noskaidrojās sprinta finišā, kur pieredzējušais Sārepū bija pārāks par vecāko no brāļiem Vahtrām Ēri. Aiz goda pjedestāla palika 18 gadus jaunais Andreass Vērpalu, kuram padevās vērā ņemams sniegums un kas uzvarētājam zaudēja trīs ar pusi minūtes.

Pusmaratona distancē vīriešiem sprinta duelī distances pēdējos metros divu igauņu ziemeļu divcīņnieku starpā, kas ir startējuši arī Pasaules kausa posmos, uzrādot laiku 43:01,1, par vienu sekundes desmitdaļu Hans Hendriks Piho bija pārāks par Karlu Augustu Tīrmā. Dāmu konkurencē nepārspēta palika Anete Vērpalu, kas 21km distanci veica 45;41,4. Viņai vairāk kā septiņas minūtes zaudēja cēsniece Krista Razgale, izcīnot trešo vietu. Diemžēl neveiksme piemeklēja pieckārtējo Nevenes rollerslēpošanas maratona dalībnieci Madaru Zaķi ("B.XC.S"), kurai nācās izstāties.

Nākamais Baltijas kausa posms notiks 22. septembrī Lietuvā, Anišķos, bet sezonas noslēgums būs nedēļu vēlāk – 30.septembrī Priekuļu Slēpošanas un biatlona kompleksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!