Foto: AFP/Scanpix
Eiropas čempionātā futbolā, kas risinās Polijā un Ukrainā, šodien tiek aizvadīta trešā ceturtdaļfināla spēle, kurā savā starpā spēkojas Spānijas un Francijas izlases.

Mačs Doņeckā sāksies plkst.21.45 pēc Latvijas laika, un to tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

EURO 2012 apakšgrupu turnīra pirmajā kārtā Spānijas izlase cīnījās neizšķirti 1:1 ar Itāliju, nākamajā spēlē ar rezultātu 4:0 pārliecinoši pārspēja Īriju, bet pedējā, trešajā, cīņā ar 1:0 uzvarēja Horvātiju. Spānijas izlase ar septiņiem punktiem trijās spēlēs izcīnīja pirmo vietu C apakšgrupā.

Savukārt Francija pirmajā apakšgrupas kārtā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Angliju, otrajā mačā ar 2:0 uzvarēja Ukrainu, bet trešajā spēlē ar 0:2 zaudēja Zviedrijai. Ar četriem punktiem Francijas izlase ierindojās D grupas otrajā pozīcijā.

Kā ziņots, pirmajā ceturtdaļfināla spēlē ceturtdien Portugāle ar 1:0 pārspēja Čehiju, bet otrajā mačā piektdien Vācijas izlase ar 4:2 pieveica Grieķiju.

Pēdējā ceturtdaļfināla spēlē svētdien Anglija spēkosies ar 2006.gada Pasaules kausa ieguvēju Itāliju.

Turnīra pusfinālā Portugāles izlase tiksies ar Spānijas un Francijas dueļa spēcīgāko komandu, bet Vācija samēros spēkus ar Angliju vai Itāliju.

Pusfināla spēles notiks 27. un 28.jūnijā, bet finālspēle paredzēta 1.jūlijā. Atšķirībā no Pasaules kausa finālturnīra Eiropas čempionātā jau kopš 1984.gada netiek aizvadīta spēle par trešo vietu.

Kā ziņots, ar Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) zīmi šis ir 14.Eiropas čempionāta finālturnīrs, bet divās valstīs vienlaicīgi sacensības notiek trešo reizi. Pirmo reizi divām valstīm turnīrs tika uzticēts 2000.gadā, kad kontinenta spēcīgākās izlases sacentās Nīderlandē un Beļģijā, bet pirms četriem gadiem turnīru uzņēma Austrija un Šveice.

Pēc uzvaras 2008.gada Eiropas čempionātā un 2010.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā Spānijas izlase var kļūt par pirmo nacionālo futbola vienību vēsturē, kas uzvarējusi trīs galvenajos starptautiskajos turnīros pēc kārtas. Tāpat līdz šim neviena izlase nav pratusi uzvarēt divos Eiropas čempionātos pēc kārtas.

Šīgada čempionāts īpaši zīmīgs ir ar to, ka pēdējo reizi tajā pulcējas 16 komandas. Sākot ar nākamo čempionātu, kas 2016.gadā notiks Francijā, finālturnīrā startēs jau 24 vienības.

Spānijas izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

vārtsargi - Ikers Kasiljass (Madrides "Real", Spānija), Hosē Reina ("Liverpool", Anglija), Viktors Valdess ("Barcelona", Spānija);

aizsargi - Huansfrans (Madrides "Atletico", Spānija), Alvaro Arveloa, Rauls Alviols, Serhio Ramoss (visi Madrides "Real"), Hordi Alva ("Valencia"), Herards Pikē ("Barcelona"), Havi Martiness (Bilbao "Athletic", Spānija);

pussargi - Ksavi Alonso (Madrides "Real"), Santi Kazorla ("Malaga", Spānija), Ksavi Ernandess, Fransesks Favregass, Andress Injesta, Serhio Buskets (visi "Barcelona"), Davids Silva (Mančestras "City", Anglija), Hesuss Navass ("Sevilla");

uzbrucēji - Alvaro Negredo ("Sevilla"), Fernando Torress, Huans Mata (abi Londonas "Chelsea", Anglija), Pedro Rodrigess ("Barcelona"), Fernando Jorente (Bilbao "Athletic");

Francijas izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

vārtsargi - Sedriks Karaso (Bordo "Girondins", Francija), Igo Lorī (Lionas "Olympique", Francija), Stīvs Madānda (Marseļas "Olympique", Francija);

aizsargi - Gaels Klišī (Mančestras "City", Anglija), Matjē Debišī ("Lille", Francija), Patriss Evrā (Mančestras "United", Anglija), Lorāns Kosjeļni (Londonas "Arsenal", Anglija), Filips Meksess ("AC Milan", Itālija), Adils Ramī ("Valencia", Spānija), Antonī Revejērs (Lionas "Olympique");

pussargi - Joāns Kabeī (Ņūkāslas "United", Anglija), Alū Diarā (Marseļas "Olympique"), Florāns Maludā (Londonas "Chelsea", Anglija), Marvēns Martēns ("Sochaux", Francija), Blēzs Matidī (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Jans Mvila ("Stade Rennes", Francija), Samirs Nasrī (Mančestras "City");

uzbrucēji - Franks Riberī (Minhenes "Bayern", Vācija), Matjē Valbuena (Marseļas "Olympique"), Hatems ben Arfa (Ņūkāslas "United"), Karims Benzemā (Madrides "Real", Spānija), Olivjē Žirū ("Montpellier", Francija), Žeremī Menē ("Saint-Germain").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!