Foto: AP/Scanpix

Latvijas BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs piektdien kļuva par pirmo divkārtējo olimpisko čempionu pēc valsts neatkarības atjaunošanas, Londonas olimpiskajās spēlēs uzvarot finālbraucienā.

Štrombergs pirms četriem gadiem Pekinā kļuva par pirmo olimpisko čempionu BMX vēsturē un tagad atkārtoti uzvarēja olimpiskajās spēlēs, tādējādi joprojām viņš ir vienīgais olimpiskais čempions BMX vēsturē.

Latvijai šī ir otrā medaļa XXX Vasaras olimpiskajās spēlēs un otrā divu dienu laikā. Ceturtdien bronzas medaļas izcīnīja pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš/ Jānis Šmēdiņš. Pēc valsts neatkarības atjaunošanas Latvijai šī ir 17.godalga Vasaras olimpiskajās spēlēs.


Divi citi Latvijas sportisti Edžus Treimanis un Rihards Veide finālā neiekļuva, ieņemot attiecīgi devīto un 13.vietu kopvērtējumā.

Finālā Štrombergs pirmo reizi Londonas olimpiskajās spēlēs teicami paņēma startu un pirmais iegāja pirmajā virāžā. Turpinājumā līdz pat finišam neviens sportists nespēja apdraudēt Štromberga vadību un viņš kļuva par pirmo Latvijas divkārtējo olimpisko čempionu pēc valsts neatkarības atjaunošanas.

Sudraba medaļu ieguva galvenais favorīts austrālietis Sems Vilabijs, bet bronza tika kolumbietim Karlosam Mario Okvendo Savalam.

Pirms tam sacensībās Štrombergs savā pusfināla grupā trīs braucienu summā bija trešais, bet otrā grupā Treimanis un Veide attiecīgi ieņēma piekto un septīto vietu. Pēc trīs braucieniem no katras grupas finālā iekļuva četri labākie braucēji.

Treimanis un Veide pusfinālā iekļuva vienā grupā, bet Štrombergs – otrā.

Pirmajā braucienā abi mūsu sportisti dabūja ciest pēc konkurentu kritiena, kas viņus apstādināja. Tomēr abi turpināja braucienu – Treimanis finišēja piektais, bet Veide sestais. Otrajā braucienā gan Treimanim, gan Veidem nesanāca starts un finišā viņiem attiecīgi septītā un piektā vietas.

Pirms pēdējā brauciena šajā grupā abiem Latvijas sportistiem bija nelielas iespējas iekļūt finālā, tomēr Treimanis bija tam ļoti tuvu. Treimanis labi paņēma startu, izvirzījās otrajā vietā un to arī nosargāja finišā, taču konkurenti šoreiz brauca mūsējam nelabvēlīgi. Veide pēdējā braucienā iekļuva kritienā un finišēja tikai septītais, paliekot septītais arī trīs braucienu summā.

Tikmēr Štrombergam cīņas pusfinālā izvērtās smagi. Pirmajos divos braucienos Štrombergam neiznāca starts un finišā abos braucienos ceturtās vietas, bet pirms pēdējā brauciena uz trijām no četrām vietām finālā pretendēja seši sportisti. Pēdējā braucienā Štrombergs beidzot labi startēja, pirmajā virāžā viņš bija trešajā vietā, bet turpinājumā pakāpās uz otro vietu. Štromberga konkurenti piedzīvoja kritienu, bet Pekinas olimpiskais čempions finišēja otrais un iekļuva finālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!