Foto: F64

Eiropas čempionam BMX riteņbraukšanā Edžum Treimanim pēc Londonas olimpisko spēļu priekšsacīkstēs piedzīvotā smagā kritiena celis ceturtdienas rītā sāpējis piecreiz mazāk un viņš sapratis, ka piedalīsies pusfinālā.

Kā ziņots, ceturtdaļfinālu ceturtdien pārvarēja Pekinas Olimpiādes čempions Māris Štrombergs, kā arī Treimanis un Rihards Veide, visiem trim Latvijas pārstāvjiem iekļūstot pusfinālā.

"Celis sāpēja pirmajos mirkļos. Otrā brauciena startā likās, ka būs labi, bet ātri vien viņš atteicās darboties," pēc pusfināla sasniegšanas pastāstīja Treimanis, kuram pašlaik ir zilas acis, zils deguns un apsaitēta seja. "Savukārt trešajā man izdevās atslēgties no sāpēm un viss aizgāja pats no sevis."


Treimanis atzina, ka tagad komandas biedri viņu smejoties sauc par Betmenu. "Jūtos normāli, celis ar katru stundu sāp arvien mazāk un mazāk, tagad tikai jācīnās. Sapratu, ka sacensībās braukšu, no rīta, kad pamodos un celis sāpēja piecreiz mazāk."

Sportists atzina, ka ir diezgan pārliecināts par to, ka viņam lauzts deguns, bet smadzeņu satricinājums nav konstatēts. "Vienreiz jau man deguns bija lauzts, bet toreiz tas ne tuvu nebija tik ļoti sapampis."

Kā ziņots, Treimanis krita pēdējā trases taisnē. "Iesildoties treneris Ivo Lakučs teica, lai piebraucu tai vietai klāt un paskatos acīs. Vienmēr finiša taisnē kļūdu pieļaut daudz vieglāk, jo kājas tad ir pilnas un tiek gaidīts finišs."

Pusfinālā vienā pārī būs Veide un Treimanis, kuriem pirmajā braucienā būs attiecīgi sestais un astotais celiņš, bet Štrombergam otrajā pusfinālā pirmajā braucienā būs piektais celiņš.

"Arī šodien man pirmajā braucienā bija astotais celiņš. Būs tikai jācīnās tāpat," teica Treimanis, nepaužot lielu prieku, ka viņam ar Veidi būs potenciāli vieglāka pusfināla grupa nekā Štrombergam. "Dažreiz pat ir labāk, ka braucienā ir arī pāris spēcīgākie čaļi, nevis visi spēkos vienādi."

"Neaprakstāmi," uzreiz pēc pusfināla sasniegšanas priecīgs bija Veide. "Šis bija ļoti grūti. Starp braucieniem atpūtas nebija, un visu laiku nācās sadzīvot ar stresiņu. Tomēr no brauciena uz braucienu pārliecība auga un rezultāti kāpa. Viss izdevās."

Ceturtajā braucienā Veide startēja no pirmā celiņa, un šis brauciens viņam neizdevās. "Ja godīgi, treniņos nebiju braucis no pirmā celiņa, jo nebiju domājis, ka man kādreiz būs tāda iespēja."

"Savukārt piektajā braucienā biju drošs - ja sanāks starts, tad būšu pusfinālā. Sanāca," stāstīja jaunais braucējs. "Trase ir apgūta, viss labi. Tagad tikai "ručku" grīdā!"

Veide izteica prieku, ka sacensības ilgst trīs dienas un vēl pirms tam bija divas dienas treniņiem. "Jo vairāk treniņu, jo man labāk. Parasti man sacensības ir par īsu un trasi apgūstu vien, kad mači sāk iet uz beigām. Tagad ir daudz treniņu."

Pusfināli vīriešiem un arī sievietēm, kurām ceturtdaļfināla kārta nav paredzēta, notiks piektdien. Finālsacensības BMX braucējiem paredzētas vēlāk piektdien.

Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Par medaļām Londonā līdz svētdienai cīnīsies aptuveni 10 500 sportistu, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!