Gatavojoties Latvijas čempionātam 3x3 basketbolā, kurš norisināsies šīs nedēļas nogalē pie Brīvības pieminekļa, Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins savienības mājas lapā stāsta par čempionāta norisi, ielu basketbola pārstāvju attieksmi pret 3x3 basketbolu un tā 3 basketbola iekļaušanu olimpiskajās spēlēs 2020. gadā.

Pirmais "Adidas"strītbols Rīgas centrā risinājās 1993.gada vasarā, pēc tam notikuši dažādi ielu basketbola sacensību seriāli, tai skaitā dažos izcīnot Latvijas čempionu nosaukumu. Ar ko sestdien un svētdien paredzētais turnīrs būs īpašs?

Ielu basketbolā liela nozīme bijusi un ir pašregulēšanas procesiem. Katrā turnīru seriālā ir savas tradīcijas, savi niansēs mazliet atšķirīgi noteikumi, savi principi. Sākot rīkot oficiālās starptautiskās sacensības, FIBA ir precīzi iezīmējusi noteikumus un rīkošanas standartu 3x3 basketbolam. Tas nenozīmē, ka ielu basketbols turpmāk jāspēlē tikai tā, taču 3x3 basketbolā būs skaidra sacensību hierarhija, kuras virsotnē ar laiku būs olimpiskais turnīrs. Latvijas čempionāts iekļaujas FIBA sistēmā, tikai mūsu sacensībās tiks izcīnītas ceļazīmes uz pasaules čempionātiem.

Vai pirmais Latvijas čempionāts atbildīs FIBA noteiktajiem standartiem?

Divi argumenti neizraisa šaubas – spēles notiks Latvijas visizcilākajā vietā un pirmo reizi Latvijā tiks spēlēts modernajos FIBA laukumiem, kas jau pārbaudīti vairākās Eiropas pilsētās. Rīkotāji pieliek lielas pūles, lai sacensību laikā būtu arī aizraujoša izklaides programma un sportiskās aktivitātēs varētu iesaistīties visi interesenti. Par sportisko līmeni gādās paši spēlētāji. Būs pārstāvētas gandrīz visas Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas komandas, pieteikušies ielu basketbolā panākumus guvuši puiši. Nešaubos, ka basketbols būs kvalitatīvs.

Daļā ielu basketbola turnīru līdzdalība ir par brīvu, bet Latvijas čempionātā ir dalības maksa – sākot 15 latiem jaunākajā grupā līdz 39 latiem Uzņēmumu grupā. Vai tas nesašaurina dalībnieku loku?

Iepriekšēja pieteikšanās un dalības maksa disciplinē. Turklāt par savu naudu dalībnieki saņems ne tikai iespēju uzspēlēt ekskluzīvā vietā, ekskluzīvā turnīrā un ļoti augstas kvalitātes laukumos. Katram tiks arī taustāmas lietas – divpusējais spēles krekls, iespēja paēst un apmeklēt fitnesa klubu.

Dzirdēts, ka tradicionālo ielu basketbola sacensību rīkotāju attieksme pret Latvijas čempionātu svārstās plašā amplitūdā – no atbalsta līdz noliegumam.

Esmu drošs, ka svārstīgos pārliecinās dzīves loģika, jo konfrontācijai nav nekāda pamata. Ikviens ielu turnīrs popularizē basketbolu, savukārt Basketbola savienība negrasās aizēnot ielu turnīru rīkotāju iniciatīvas. Ņemot vērā ekonomiskās realitātes, patlaban Basketbola savienība ar FIBA atbalstu, šāda līmeņa turnīra var noorganizēt tikai reizi gadā. Lai kādas būtu rīkotāju emocijas, sacensību galvenie varoņi ir spēlētāji. Tiem, kuri uzskata sevi par labākajiem, tagad ir iespēja izcīnīt oficiālu Latvijas čempionu – turklāt pirmo – titulu 3x3 basketbolā. Neticu, ka kāds saprātīgi un patstāvīgi domājošs cilvēks atteiksies no iespējas par to pacīnīties. Turklāt vēl U18 un PRO grupu uzvarētājiem būs iespēja pārstāvēt Latviju pasaules čempionātos par Basketbola savienības līdzekļiem.

Vai Latvijas basketbolists būs pārstāvēts 2020.gada olimpiskajās spēlēs?

Pirmkārt, visiem kopā būs jāpastrādā, lai FIBA izdotos 3x3 basketbolam izcīnīt vietu olimpisko spēļu programmā. Pēc tam visas durvis būs vaļā. Mums acu priekā ir labs piemērs – pirms 15 gadiem diezin vai kāds domāja, ka olimpiskajās spēlēs piedalīsies Latvijas volejbolisti. 3x3 basketbols neaizēnos valstsvienību cīņas lielajā basketbolā. Tā ir papildu iespēja, nevis risks vai drauds.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 11. un 12. augustā Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa noskaidros Latvijas čempionus 3x3 basketbolā. Uzvarētāji PRO grupā pārstāvēs Latviju FIBA 3x3 basketbola pasaules čempionātā, kas no 23. līdz 26.augustam norisināsies Atēnās, uzvarētāji U18 grupā varēs piedalīties 3x3 pasaules U18 čempionātā no 27. līdz 30.septembrim Madridē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!